13 °C Budapest

Ez az áruház a vasárnapi zárva tartás legnagyobb nyertese

2015. június 22. 11:02

Három hónappal a szabályok változása után gyakorlatilag a legtöbb nagy budapesti pláza nyitva van vasárnaponként - igaz, a mozin és az éttermeken kívül csak néhány kisboltban vásárolhatunk. Van azonban egy olyan bevásárlóközpont, ahol szinte mindegyik üzlet nyitva tart, és sokan indulnak is oda a hét utolsó napján: az Asia Center különös világában jártunk.

A legtöbb bolt nyitva tart vasárnaponként az Asia Centerben: a Pénzcentrum helyszíni tapasztalatai szerint kimondottan sokan vásároltak tegnap a kelet-pesti áruházban, a legtöbben ebéd után jöttek, a bejáratnál lévő parkoló szinte teljesen megtelt.

Hogy lehet nyitva?

A hét utolsó napján március 15. után is változatlan nyitvatartási renddel üzemel az Asia Center, a bevásárlóközpontban működő üzletek közül azok, amelyek megfelelnek a vasárnapi nyitva tartás előírásainak, maguk döntenek arról, hogy kinyitnak-e.

A központ közleménye szerint a kereskedelmi központ vezetősége a 2015. március 15-én életbe lépő, vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozás értelmezése alapján azt a döntést hozta, hogy továbbra is biztosítja a szabályozásnak megfelelő üzletek számára a kereskedelmi tevékenység folytatásának lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy a központ 2015. március 15. után is a hét minden napján 10-19 óráig nyitva tart.

A legtöbb üzlet kis alapterületű, és családi vállalkozásban üzemel - valószínűleg ezért lehetnek nyitva.

 

Az üzletek között találtunk

  • ruházati boltokat
  • cipőboltokat
  • műszakicikk-szaküzletet
  • élelmiszerboltot
  • háztartási/vegyiáru-üzletet
  • drogériát, parfümériát
  • illetve ezek furcsa keverékét.

A vásárlók első látásra nem a tipikus plázajárók közül kerültek ki, úgy tűnt, inkább a kevésbé tehetősek, nagycsaládosok, kisnyugdíjasok keresik fel a boltokat - igaz, a parkolóban több tízmilliós luxusautónak is jutott hely.

Fotó: Pénzcentrum

Az árak meglehetősen alacsonyak voltak, például

  • Listerine szájvíz 1 liter(!) 1 350 forint
  • Orbit rágógumi 100 forint
  • Mentos drazsé 100 forint
  • Finish Classic Powerball mosogatógép-tabletta (84 darab) 2 500 forint
  • Syoss sampon 0,5 liter 750 forint

Szinte minden üzletben hatalmas választékkal találkoztunk, sok olyan termékkel is, amire (leginkább angolul) rá volt írva, hogy önmagában nem forgalmazható (vagy például olyan mosogatógép-tisztítóval, amit konkrétan egy adott mosogatógép megvásárlásakor adnak ajándékba). Az üzletekben egyébként különleges, Magyarországon csak ritkán kapható élelmiszereket is lehet találni, például limitált szériás Milka csokikat, speciális kiszerelésű Oreo kekszet, zöld dobozos vagy vaníliás Coca-Colát.

Mindenhol volt online pénztárgép, de...

Úgy láttuk, a boltokban a jogszabályoknak megfelelően mindenhol volt online pénztárgép, igaz, sehol nem láttuk, hogy használták volna. Fizetéskor ugyanis mindig előkerült egy szalagos számológép - a pénztáros ebbe ütötte be a termékek árait, majd ezeket a cetliket adta át a vevőknek:

Fotó: Pénzcentrum

Összesen öt boltban vásároltunk, pénztárgépből nyugtát/számlát sehol sem kaptunk (két helyen megkaptuk a szalagos számológépek cetlijeit).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Úgy láttuk, az online pénztárgépekbe egyik vásárlásnál sem ütöttek be semmit.

 

Nyugta vagy számla? Nem egyszerű eldönteni

Azt nem tudjuk pontosan, a fenti cetlik nyugtának vagy számlának számítanak-e, azt mindenesetre kijelenthetjük, hogy a vásárlásról nem adnak feltétlenül pontos tájékoztatást.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint egy adott ügyletről az adóalany vagy számlát vagy nyugtát ad, a kettő sosem történhet párhuzamosan.

Ezért, ha az adóalany az adott ügyletről - nem az online pénztárgéppel előállított - számlát bocsát ki, az ügylet adatait nem kell beütnie az online pénztárgépbe.

Amennyiben az online pénztárgépből történő nyugtakibocsátást követően kerül sor számlakibocsátásra (például azért, mert a vevő akkor jelzi, hogy számlát kér, amikor a nyugta kibocsátására vonatkozó parancs már nem vonható vissza), akkor a nyugtát sztornírozni kell.

Amennyiben az ügylet adatainak az online pénztárgépben történő rögzítése valamilyen okból (például az ellenértéknek a pénztárgépben való rögzítése céljából) mégis szükségessé válik, arra csak "nem adóügyi bizonylat" kiállításával kerülhet sor a tájékoztató szerint.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm