0 °C Budapest

Ez az áruház a vasárnapi zárva tartás legnagyobb nyertese

2015. június 22. 11:02

Három hónappal a szabályok változása után gyakorlatilag a legtöbb nagy budapesti pláza nyitva van vasárnaponként - igaz, a mozin és az éttermeken kívül csak néhány kisboltban vásárolhatunk. Van azonban egy olyan bevásárlóközpont, ahol szinte mindegyik üzlet nyitva tart, és sokan indulnak is oda a hét utolsó napján: az Asia Center különös világában jártunk.

A legtöbb bolt nyitva tart vasárnaponként az Asia Centerben: a Pénzcentrum helyszíni tapasztalatai szerint kimondottan sokan vásároltak tegnap a kelet-pesti áruházban, a legtöbben ebéd után jöttek, a bejáratnál lévő parkoló szinte teljesen megtelt.

Hogy lehet nyitva?

A hét utolsó napján március 15. után is változatlan nyitvatartási renddel üzemel az Asia Center, a bevásárlóközpontban működő üzletek közül azok, amelyek megfelelnek a vasárnapi nyitva tartás előírásainak, maguk döntenek arról, hogy kinyitnak-e.

A központ közleménye szerint a kereskedelmi központ vezetősége a 2015. március 15-én életbe lépő, vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvényi szabályozás értelmezése alapján azt a döntést hozta, hogy továbbra is biztosítja a szabályozásnak megfelelő üzletek számára a kereskedelmi tevékenység folytatásának lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy a központ 2015. március 15. után is a hét minden napján 10-19 óráig nyitva tart.

A legtöbb üzlet kis alapterületű, és családi vállalkozásban üzemel - valószínűleg ezért lehetnek nyitva.

 

Az üzletek között találtunk

 • ruházati boltokat
 • cipőboltokat
 • műszakicikk-szaküzletet
 • élelmiszerboltot
 • háztartási/vegyiáru-üzletet
 • drogériát, parfümériát
 • illetve ezek furcsa keverékét.

A vásárlók első látásra nem a tipikus plázajárók közül kerültek ki, úgy tűnt, inkább a kevésbé tehetősek, nagycsaládosok, kisnyugdíjasok keresik fel a boltokat - igaz, a parkolóban több tízmilliós luxusautónak is jutott hely.

Fotó: Pénzcentrum

Az árak meglehetősen alacsonyak voltak, például

 • Listerine szájvíz 1 liter(!) 1 350 forint
 • Orbit rágógumi 100 forint
 • Mentos drazsé 100 forint
 • Finish Classic Powerball mosogatógép-tabletta (84 darab) 2 500 forint
 • Syoss sampon 0,5 liter 750 forint

Szinte minden üzletben hatalmas választékkal találkoztunk, sok olyan termékkel is, amire (leginkább angolul) rá volt írva, hogy önmagában nem forgalmazható (vagy például olyan mosogatógép-tisztítóval, amit konkrétan egy adott mosogatógép megvásárlásakor adnak ajándékba). Az üzletekben egyébként különleges, Magyarországon csak ritkán kapható élelmiszereket is lehet találni, például limitált szériás Milka csokikat, speciális kiszerelésű Oreo kekszet, zöld dobozos vagy vaníliás Coca-Colát.

Mindenhol volt online pénztárgép, de...

Úgy láttuk, a boltokban a jogszabályoknak megfelelően mindenhol volt online pénztárgép, igaz, sehol nem láttuk, hogy használták volna. Fizetéskor ugyanis mindig előkerült egy szalagos számológép - a pénztáros ebbe ütötte be a termékek árait, majd ezeket a cetliket adta át a vevőknek:

Fotó: Pénzcentrum

Összesen öt boltban vásároltunk, pénztárgépből nyugtát/számlát sehol sem kaptunk (két helyen megkaptuk a szalagos számológépek cetlijeit).

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Úgy láttuk, az online pénztárgépekbe egyik vásárlásnál sem ütöttek be semmit.

 

Nyugta vagy számla? Nem egyszerű eldönteni

Azt nem tudjuk pontosan, a fenti cetlik nyugtának vagy számlának számítanak-e, azt mindenesetre kijelenthetjük, hogy a vásárlásról nem adnak feltétlenül pontos tájékoztatást.

Az általános forgalmi adóról szóló törvény szerint egy adott ügyletről az adóalany vagy számlát vagy nyugtát ad, a kettő sosem történhet párhuzamosan.

Ezért, ha az adóalany az adott ügyletről - nem az online pénztárgéppel előállított - számlát bocsát ki, az ügylet adatait nem kell beütnie az online pénztárgépbe.

Amennyiben az online pénztárgépből történő nyugtakibocsátást követően kerül sor számlakibocsátásra (például azért, mert a vevő akkor jelzi, hogy számlát kér, amikor a nyugta kibocsátására vonatkozó parancs már nem vonható vissza), akkor a nyugtát sztornírozni kell.

Amennyiben az ügylet adatainak az online pénztárgépben történő rögzítése valamilyen okból (például az ellenértéknek a pénztárgépben való rögzítése céljából) mégis szükségessé válik, arra csak "nem adóügyi bizonylat" kiállításával kerülhet sor a tájékoztató szerint.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 29. vasárnap
Adél
4. hét
Január 29.
Balassagyarmat napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. január 29. 16:06