15 °C Budapest
Most tényleg ezért panaszkodnak a magyar háziasszonyok?

Most tényleg ezért panaszkodnak a magyar háziasszonyok?

2015. március 29. 07:03

Rendre azt halljuk szüleinktől, nagyszüleinktől, mi minden drágult az elmúlt években. Kíváncsiak lettünk, van-e okuk a panaszra.

Rendre azt halljuk szüleinktől, nagyszüleinktől, vagy éppen a boltok pénztárainál várakozóktól, mi minden lett drágább az elmúlt években. Kíváncsiak lettünk, van-e okuk a panaszra, vagy csak ezeket hangoztatja az átlagos vásárló. Ezért megnéztük a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éves fogyasztói átlagárakra vonatkozó statisztikáit. Arra jutottunk, nem feltétlenül állja meg helyét ez a hiedelem. Az adatok szemezgetése közben találtunk példát az elmúlt három évből erre is, arra is. Az alábbi összeállításban 5-5 olyan terméket vettünk górcső alá, amelynek csökkent, vagy éppen emelkedett az ára.

Az alábbi termékeknek csökkent az ára:

Kristálycukor


A kristálycukor ára 26 százalékkal csökkent, a szűkülő kínálat ellenére.

Vezetékes gáz


A vezetékes gáz 23,5 százalékkal lett olcsóbb. Nem is csoda, hiszen a kormány az elmúlt években több lépcsőben hajtott végre rezsicsökkentést.

Rizs


A hántolt fényezetlen rizs ára 4,3 százalékkal csökkent.

Szárazkolbász


A Gyulai jellegű szárazkolbász ára 10,7 százalékkal csökkent,  az idényáras élelmiszerekhez igazodva.

Kávé

A pörkölt kávét 17,4 százalékkal vehetjük olcsóbban, hiszen a kávészemeknek kedvezett az időjárás.

Mi befolyásolhatja az árak változását?

Az árak változását alapvetően rengeteg tényező befolyásolja, ezek közé tartozik például a vásárlóerő, pontosabban a bérek változása, különösen akkor, ha az lényegesen meghaladja a termelés növekedését vagy csökkenését. Ide sorolható még az is, ha változik az árfolyam, hiszen ilyenkor a külföldről beszerzett termékek ára is változhat. Ráadásul a külföldről szerezett termék ára könnyen változhat az ottani hatások miatt is. Ilyen egyedi hatások nálunk is előfordulhatnak, például az időjárás igen nagy befolyással van a mezőgazdasági termelésre, így a termények árára. Amennyiben az idő kedvez a termésnek, az lejjebb viheti az árakat, míg zord időjárás esetén, az árak magasba repülhetnek. Továbbá az állam is befolyásolhatja az árak alakulását, közvetlenül leginkább az árakba épülő terhek (áfa vagy újabb jövedéki adó) változtatásával.

Az alábbi termékeknek nőtt az ára:

Sertéshús


A sertéshús 5,4 százalékkal lett drágább az elmúlt években, annak ellenére, hogy jelenleg a hazai piacon túlkínálat van.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Vonaljegy


A vonaljegy ára 18,1 százalékkal növekedett.

Iskolai ebéd

Az iskolai ebéd adagja 5,6 százalékkal drágult.

Tűzifa


Az erdészek áremelése miatt a fűrészelt tűzifa 6,3 százalékkal drágult. Bár még mindig sokan fűtenek fával, egyelőre rájuk nem terjesztették ki a rezsicsökkentést.

Mozijegy

A (péntek délutáni) mozijegy ára  7,6 százalékkal lett drágább, valószínűleg a filmek növekedő gyártási és marketing költségei miatt.

 

NEKED AJÁNLJUK
Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?