Ez az, amit soha ne csinálj a bankkártyáddal, mert sok pénzt bukhatsz

Ez az, amit soha ne csinálj a bankkártyáddal, mert sok pénzt bukhatsz

2015. január 19. 11:45

Időről-időre foglalkoznunk kell a PIN-kód biztonságával, konkrétabban azzal, mennyire veszélyes bankkártyánk mellett, pénztárcánkban felírva tartani a titkos kódot. Olvasónk fórumunkban vagy Facebook-oldalunkon rendre meg is jegyzik, mennyire felesleges tanács ez, hiszen senki nem annyira óvatlan, hogy ilyen veszélynek tegye ki a pénzét. Most egy újabb példát mutatunk.

A Szigetvári Rendőrkapitányság lopás gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az ismeretlen férfi még novemberben egy szigetvári óvoda öltözőjéből ellopott egy pénztárcát, majd még aznap a pénztárcában lévő bankkártyával több alkalommal vett fel készpénzt.

Az elkövető egy 30 év körüli, átlagos testalkatú férfi. A bűncselekmény elkövetésekor fekete-fehér sportcipőt, farmernadrágot, sötét sportkabátot és fehér, zászló mintával ellátott baseball sapkát viselt.

Ő az:

Fotó: Police.hu

Az eset több szempontból is érdekes:

1. Bár nem tudjuk 100 százalékos biztonsággal kijelenteni, szinte biztos, hogy a bankkártya mellett a PIN-kód is ott volt a pénztárcában (esetleg magára a kártyára ráírva). Az is elképzelhető, hogy egy rendkívül egyszerű PIN-t adott meg a kártya birtokosa (pl.: 1234).

A bankkártyabiztonsággal foglalkozó szakértők még mindig rengeteg ilyen esettel találkoznak: ha sikeres a készpénzfelvétel, az szinte mindig első próbálkozásra sikeres, azaz a bűnöző egyből tudja a kódot.

2. A rendőrségi közlemény szerint több alkalommal is vett fel készpénzt a tolvaj. Ez pedig azt is jelentheti, hogy a kártya birtokosának nem volt beállítva SMS-értesítő. Feltételezhető ugyanis, hogy ellenkező esetben azonnal észlelte volna, hogy valaki pénzt vesz fel a kártyájával, és még a második próbálkozás előtt letilthatta volna azt.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

3. Kevesen tudják, hogy ilyen esetekben (amikor az ellopott kártya PIN kódját használva tudják megkopasztani a bankszámlánkat)

a bank várhatóan nem fogja megtéríteni a kárunkat.

Így nemcsak az igen borsos, akár 15-20 ezer forintos kártyaletiltási-és pótlási díjat kell majd megfizetnünk, hanem bizony a veszteségek is minket terhelnek.

A bankok általános szerződési feltételeiben ugyanis külön kikötik, hogy a kártyatulajdonos gondatlan magatartása következtében bekövetkező visszaélésekért nem viselik a felelősséget. Ilyen lehet például, amikor

  • a felírt PIN kódot a kártyával egy helyen tartjuk a pénztárcánkban
  • a kártyára írjuk fel a PIN kódot
  • személyes adatokból (születési dátum) kikövetkeztethető a kód
  • vagy esetleg könnyen kitalálható (1234, 1111)

Ilyenkor igen kicsi a valószínűsége, hogy a pénzünkből bármennyit is viszontlássunk. Ezenfelül arra is érdemes odafigyelni, hogy például a sorban mögöttünk állók fizetéskor ne tudják lelesni, hogy mely gombokat nyomjuk meg a bolti terminálon vagy az ATM-en.

Ha bebizonyosodik, hogy harmadik félnek kiadtuk bármely azonosítónkat (PIN kód, kártyaszám, lejárati dátum), akkor szintén nem fog fizetni a bank.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 22. 16:18