Egészségre is káros lehet az ilyen hal

Egészségre is káros lehet az ilyen hal

2014. december 18. 10:30

A magyarok karácsonykor sokkal több halat esznek, mint az év többi szakaszában. A megnövekedett keresletet a boltok próbálják szakszerűen kielégíteni, gyakran ez a halak rovására csak félig sikerül. Az idei évtől friss halat csak kábítás után zacskózhat a boltos, így a halak kevésbé szenvednek. Az Orpheus Állatvédő Egyesület által végzett halmustra idén sokkal kevesebb problémát talált.

A jó minőségű halétel alapja lenne az egészséges körülmények között táplált és kihalászott élő hal. A helyi halgazdaságokban termelt halnál nem is lehet jobb, ettől függetlenül import halból sincs a boltokban hiány. Élő halat az idei évtől zacskóba tenni és hagyni levegő nélkül "fickándozni" - konkrétan agonizálni - tilos. Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője szerint a gerinces állatok, így a hal is megérdemli, hogy élelmezési célú feldolgozás közben a legkevesebbet szenvedjen. Állatjóléti szempontból értékelendő újítás, hogy az akváriumból kiválasztott élő halat zsigerelés és csomagolás előtt szakszerűen (elektromos sokkolóval vagy ütőfával) kábítani kötelező.

KATTINTS! Ezeket a boltokat kerüld el, amikor halat vásárolsz

Tömött akváriumok, óriási forgalom

Az ünnepek idején olyan nagy mennyiségű halra van kereslet, melyet az üzletek legtöbbször csak úgy tudnak kiszolgálni, hogy az a feldolgozásra váró halak rovására mehet. A legtöbb boltban, a halakkal tömött akváriumokban víz szinte nincs is, sok esetben az akváriumba zsúfolt kopoltyúsok egymást komolyan roncsolják. A kialakult stresszes helyzet az emberek által elfogyasztandó élelmiszer minőségére negatívan hathat.

Enni vagy nem enni?

A hal a karácsony hagyományos étele szent este, és az ünnepi ebédek asztalán is előkelő helyet foglal el. Alacsony koleszterin szintje, és teljes fehérjetartalma miatt is hasznos - egészséges tápláléka az embernek. Nem mindegy azonban, hogy honnan és milyen minőségű hal kerül az asztalra. Az állatok védelmével, azok jobb tartásával az élelmiszerek minősége javulhat, ezáltal egészségesek maradhatnak az ételek fogyasztói, azaz az ember.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?