13 °C Budapest

Te még nem így fizeted a számláidat? Terjed az új megoldás

2014. november 3. 12:03

Első hallásra valószínűleg nem meglepő, hogy Magyarországon is egyre többen fizetik számláikat elektronikusan. Ha azonban alaposabban megnézzük az adatokat, láthatjuk, hogy az elmúlt években nagyon komoly fejlődés mutatkozik ezen a téren, sőt, bizakodásra is bőven van okunk. A felmérések szerint kimondottan kedveljük a kártyás fizetést, de a mobilfizetés is egyre jobban utat tör magának.

A legtöbb család havi költségvetésében fontos szerepet kap a számlák befizetése. A háziasszonyok - vagy a családi kasszát kezelő férjek - pontosan tudják, mikor kell fizetni a villanyszámlát, a vízdíjat, a fűtési költséget, a szemétszállítás vagy épp a kábeltévé díját.

És persze sokan azzal is tisztában vannak, hogy egyre több olyan megoldás is létezik, amivel kényelmesen, otthonról tudják fizetni a számlákat, átláthatóbban tudják intézni pénzügyeiket. Jól mutatja ezt, hogy

a háztartások elektronikus fizetéseinek összege két év alatt négyszer olyan gyorsan nőtt, mint a háztartások összes kiadása.

Az elektronikus díjfizetésnek több, széles körben ismert fajtája is létezik, például

  • bankkártyás fizetések (elektronikus számlabemutatás),
  • csoportos beszedési megbízások,
  • mobiltelefonos vásárlások/fizetések.

Gyorsan tegyük hozzá, hogy a készpénzmentes gazdaság bővülésével a teljes gazdaság hasznot érhet el: a készpénzhasználat mintegy 300 milliárd forint éves össztársadalmi költségéből akár 100 milliárd is megtakarítható lenne.

Egyre többen kártyával

Ha röviden akarnánk felvázolni a legfrissebb hazai trendeket, akkor azt mondhatjuk, hogy különösen gyorsan terjed a bankkártyahasználat, a csoportos fizetési megbízások aránya csökken, a mobilfizetés pedig dinamikus fejlődés előtt áll.

Az elektronikus számlabemutatás terén folyamatosan nőtt a kártyás fizetések összege - derül ki a Díjnet.hu elektronikus számlabemutatási és -fizetési rendszer statisztikáiból. Mindössze két olyan időszak volt - 2013 harmadik negyedéve, illetve 2014 második negyedéve -, amelyek adataiban kismértékű csökkenés volt tapasztalható a megelőző negyedévhez képest. Ezek magyarázata meglepően egyszerű: az enyhe tél és a rezsicsökkentés miatt alacsonyabb összegeket fizettek a fogyasztók. A Díjnet.hu-nál egyébként úgy látják, hogy felhasználóik, és a rendszerükön keresztül kártyával fizetők tábora gyorsabb ütemben növekszik, mint az egyéb fizetési módot választóké.

Csökkennek a csoportos fizetési megbízások

A csoportos beszedési megbízások forgalma kevésbé szezonális. A megbízások mögött ugyanis jellemzően olyan közüzemi és szolgáltatói számlák vannak, amelyek vagy állandóak, mint például egy biztosítási díj, vagy átalánydíjasok, azaz egész évben hónapról hónapra ugyanaz a befizetett összeg. A csoportos fizetési megbízások összértékét tekintve az elmúlt két év során nem történt jelentős változás, továbbra is a teljes lakossági elektronikus fizetési forgalom kevesebb, mint negyede bonyolódik ezen a csatornán keresztül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

2014 második negyedévében azonban csökkent a csoportos beszedési megbízással befizetett összeg. Ez az előző negyedévhez képest 15 százalékkal, 2013 második negyedévéhez képest pedig 19 százalékkal mérséklődött, amely nagyrészt szintén a rezsicsökkentés "számlájára" írható.

A Dijnet.hu-n használt fizetési módokat használók táborában nemrég fontos trendforduló történt. Az ingyenes internetes számlafizetéshez újonnan csatlakozók a korábbinál jóval nagyobb arányban választják a bankkártyás vagy internetbanki fizetést, mint ahányan a csoportos fizetési megbízást. Mindezek alapján arra számítanak, hogy az elektronikus fizetések terjedésével a kártyás és internetbanki fizetések aránya a következő években még a jelenleginél is nagyobb teret nyer, a számlafizetési módok között egyértelműen túlsúlyba kerül.

A mobilfizetés is egyre jobban pörög

A, mobiltelefonnal történő vásárlások mértéke egyelőre nagyon kicsi: jelenleg nem éri el a kártyás fizetési forgalom 1 százalékát. A mobilfizetések összege, ugyanakkor, dinamikusan nő: a 2013 első félévében regisztrált 7,2 milliárd forintos pénzforgalom 2014 első félévére 8 milliárdra, azaz csaknem 12 százalékkal bővült - derül ki a Díjnet.hu adataiból.

A várakozások szerint azonban néhány éven belül jelentősen nő a mobilfizetés népszerűsége, leginkább azért, mert ez az egyik legrugalmasabb elektronikus fizetési mód.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem