9 °C Budapest

Itt a javaslat: csak ilyen kólát ihatunk a jövőben?

Pénzcentrum
2014. május 30. 15:32

Egy nemrég napvilágot látott javaslat szerint a dohányárukéhoz hasonló elrettentő figyelmeztetések kerülhetnek a cukros üdítőkre. Fel kellene tüntetni azokat az egészségügyi veszélyeket, amik azokra leselkednek, akik túlzott mennyiségben fogyasztják ezeket az italokat. Elhízáshoz vagy cukorbetegség kialakulásához is vezethet a túl sok kóla. Több uniós ország hajlik a szigorúbb szabályozás bevezetésére.

Újra és újra felmerül a kérdés: vajon jó-e a gyerekeknek vagy a felnőtteknek, hogy cukros üdítőket, energiaitalokat fogyasztanak, gyakran túlzott mennyiségben. Különböző kutatások sokszor górcső alá veszik ezeknek a termékeknek a fejlődő, illetve a felnőtt szervezetre gyakorolt hatását. Ezek alapján a túlságosan magas cukortartalom elhízáshoz, cukorbetegség kialakulásához vezethet.

A Harvard School of Public Health kutatásában 1986 és 2008 közt 40-75 év közti férfiak táplálkozási és ivási szokásait vizsgálta. Ezen idő alatt összesen majdnem négyezer szívinfarktust regisztráltak (beleértve a végzetes és nem végzetes kimenetelűeket is). A résztvevőket négy csoportba osztották a vizsgálat során aszerint, mennyi cukros italt fogyasztanak. Az abba a csoportba tartozóknál, akik hetente átlagosan 6,5 alkalommal ittak cukros üdítőket, 20 százalékkal nagyobb eséllyel alakult ki szívinfarktus, mint azoknál, akik egyáltalán nem ittak.

A világ egyharmadát érinti!
Elhízott vagy túlsúlyos a világ népességének csaknem egyharmada: számuk elérte a 2,1 milliárdot és egyetlen állam sem képes sikerrel kezelni a problémát. Az Egyesült Államokban és Oroszországban a legmagasabb az arány, Nagy-Britannia Nyugat-Európában a harmadik helyen áll. A Közel-Keleten és Észak-Afrikában a férfiak majdnem 60, a nők csaknem 65 százaléka túlsúlyos. A világ túlsúlyosainak 13 százaléka él az Egyesült Államokban, Kínában és Indiában együtt 15 százaléka - tudósított a BBC hírportálja a Lancet brit orvosi hetilapban megjelent elemzésről.

Legyenek figyelmeztető feliratok!

Egy másik kutatás szerint csökkentené a túlzott üdítőfogyasztást, ha figyelmeztető jelzések kerülnének a cukros italokra. Simon Capewell, a Liverpooli Egyetem professzora szerint sokkal kevesebben innának napi szinten cukros üdítőket, ha a fogyasztás káros hatásaira, az egészségre való veszélyekre feliratokkal hívnák fel a figyelmet minden egyes dobozon és flakonon. Véleménye szerint úgy kellene kezelni ezeket a termékeket, mint a dohányárukat. Így a társadalom legalább annyira elutasítóvá válna ezekkel a termékekkel kapcsolatban, mint a dohányárukkal.

KATTINTS! Betiltanák a gyerekek energiaital-fogyasztását Magyarországon

Simon Capewell szerint a cukros italok fogyasztása elhízáshoz vezethet, károsíthatja a fogakat és közrejátszhat a cukorbetegség kialakulásában. Capewell bizonyíték gyanánt egy kutatásból idéz, eszerint azon felnőttek, akik több mint egy doboz cukros szénsavas üdítőt megittak egy nap, 22 százalékkal nagyobb eséllyel diagnosztizáltak náluk kettes típusú (vagy más néven felnőttkori) cukorbetegséget, mint azoknál, akik egynél kevesebbet ittak naponta. Egyébként a britek körében végzett felmérés szerint a lakosság hatvan százaléka igényelné is, hogy efféle figyelmeztető feliratok legyenek az egészségre veszélyes termékeken.

A cukormentes üdítő még fogyaszt is

Közben az Amerikai Üditőital Szövetség - American Beverage Association kutatása rávilágított arra, hogy míg a cukros üdítők hizlalnak, addig a diétás, cukormentes italok egyenesen fogyasztanak. Így csökkenteni lehet a szívroham, a magas vérnyomás és a felnőttkori cukorbetegség kialakulásának esélyét. A megfigyelések során összehasonlítottak víz- illetve cukormentes üdítőket fogyasztókat, és érdekes módon a diétás italosok "győztek". Az olyan termékek fogyasztásával, mint a Coke Zero vagy a diétás Pepsi, a résztvevők kevésbé voltak éhesek, ezért kevesebbet ettek, és többet fogytak azoknál, akik vizet ittak. A kísérlet során 303 embert vizsgáltak tizenkét héten keresztül. Két csoportra osztották őket és azon túl, hogy meghatározott típusú italokat ihattak, a két csoport étkezése ugyanolyan, a mozgásmennyiségük ugyanakkora volt. A kísérlet végére a diétás italos csoport tagjai testtömegük 5-5 százalékától szabadultak meg.

A magyar példa

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Magyarországon a Népegészségügyi termékadó, azaz a chipsadó hivatott arra, hogy ráirányítsa a figyelmet az egészségtelen termékekre. Az ebbe a drágább adókategóriába tartozó áruk (cukros italok, magas alkoholtartalmú termékek) hivatalos megítélése az, hogy egészségre károsak. Bár az adófizetés elkerülésének érdekében a gyártók egyre többet variálnak az összetevőkkel annak érdekében, hogy a befizetések mértékét csökkenteni tudják, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közlése szerint óriási bevételük származik a chipsadóból. Csak az energiaitalokból például 913 millió forint folyt be a hivatalhoz 2013-ban.

KATTINTS! Betiltanák a gyerekek energiaital-fogyasztását? Mit szólnak a gyártók

Egyébként pont az energiaitalok összetételével annyit variálnak a gyártók, hogy már nincs is hivatalos meghatározás rájuk. És amikor ezen termékek a kiskorúak körében történő fogyasztásának korlátozásról esik szó, ez komoly gondot jelent. Mert mint azt az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Pénzcentrum.hu-hoz eljuttatott állásfoglalásában kifejtette: legelőször az energiaital meghatározása lenne fontos ahhoz, hogy a korlátozásról egyáltalán beszélni lehessen. Miután lapunk hírt adott a minisztérium tájékoztatására hivatkozva a korlátozás lehetőségéről, Szócska Miklós államtitkár cáfolta, hogy a téma napirenden lenne. Mint az MTI-nek elmondta, először azon toxikológiai vizsgálatok a kiértékelése zajlik, amelyeket különböző rosszullétek miatt jelentettek. Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal adatai szerint 2011. november 1. és 2014. április 9. közötti időszak alatt összesen 358 esetben érkezett hozzájuk bejelentés az energiaital-fogyasztással összefüggő eseményekről: rosszullétekről és kellemetlen tünetekről. Vélhetően ezekre, vagy az ezekhez hasonló rosszullétekre, és kivizsgálásuk eredményeinek kiértékelésére utalt az államtitkár. Emellett az Államtitkárság elemzi a népegészségügyi termékadót (NETA), valamint az uniós országok szabályozásának összehasonlító elemzése is folyamatban van.

A többi uniós ország szigorítani kezd

A többi uniós ország is egyre inkább hajlik a szigorúbb szabályozás bevezetésére. Még a legtöbb tagországban tiltás helyett csak ajánlások olvashatók a termékeken, addig Litvániában megszületett az első energiaital-fogyasztást korlátozó intézkedés. Az elmúlt hetekben a balti ország betiltotta ugyanis az energiaital-fogyasztást a fiatalkorúak körében, ezzel precedenst teremtve az Európai Unióban. Emellett a csehek is épp korlátoznak, ott általánosságban az egészségre károsnak mondható termékek egész csoportjával foglalkoznak. A cseh oktatásügyi miniszter bejelentette, hogy új szabályozás fog életbe lépni az azoknál az automatáknál, amikből a fiatalkorúak cukros üdítőket, sós és túlságosan zsíros ételeket vásárolhatnak az iskolákban.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem