18 °C Budapest

Befellegzett az állami dohányboltoknak?

2013. január 4. 08:34

Még el sem kezdték a munkát, máris csődtől tartanak a jövendő trafikhálózat működtetésére pályázó kiskereskedők, ezért a cigarettán elérhető haszon növelését sürgetik - olvasható a Magyar Nemzetben.

A dohánytermékeknél alkalmazható jelenlegi, 3-5 százalékos árrés mellett nem lehet hosszú távon gazdaságosan trafikot működtetni - jelentette ki a lapnak a Magyar Dohány-kiskereskedők Egyesületének (MDKE) titkára. Adorjánné Pordán Éva hangsúlyozta: különösen a kistelepüléseken jelenthet gondot az alacsony haszon, hiszen legalább havi 6-8 millió forintos forgalmat kell lebonyolítani ahhoz, hogy ilyen árrés mellett legalább magát eltartsa a dohányboltos. Egy olyan területen pedig, ahol bejáratott lottózó üzemel, a kisebb trafikosnak esélye sincs a totó-lottó forgalmazására jogot nyerni.

Adorjánné Pordán Éva szerint, miután a dohányboltok eddig is kaptak termékeik forgalmazása fejében támogatást a gyártóktól az árrésen felül, ez az összeg vagy annak egy része lehetne a nagyobb árrés forrása. A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének állásfoglalása szerint a piaci viszonyok határozzák meg az árrés mértékét.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára szerint a magasabb árrést két forrásból finanszírozhatják a gyártók, egyrészt a korábban a kereskedőknek nyújtott, s a mostani törvény által tiltott egyéb forgalmazási támogatásokat, másrészt a csökkenő költségek miatt megspórolt összeget csoportosíthatják át.

 

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?