5 °C Budapest

Így kerüld el a karácsonyi ételmérgezést

Pénzcentrum
2012. december 22. 11:03

Egyre közelebb kerülvén a karácsonyhoz már mindenki az ünnepi fogásokon gondolkozik, fontolgatja, milyen finomságokkal lehetne meglepni a családot. A tökéletes ünnepi vacsorához azonban megfelelő alapanyagok szükségesek!

A karácsonyi ünnepek egyik elengedhetetlen és örömteli velejárója a bőséges családi ebéd, vacsora, amely azonban könnyen balul sülhet el. Az ünnepi étkezésre való felkészülés során nem lehetünk eléggé óvatosak. Fontos, hogy csak megbízható helyen vásároljunk, ügyeljünk a csomagolásra és alaposan ellenőrizzük magát a terméket is - tanácsolja többek között a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH).

Készüljünk fel a vásárlásra!

Vásárlás előtt írjuk össze, mire van szükségünk, készítsünk listát és fontoljuk meg, hol kívánjuk beszerezni azt. Készüljünk elegendő bevásárló táskával, zacskóval, kosárral, hogy a különböző élelmiszereket elkülönítve tudjuk hazavinni. Mélyhűtött termékek vásárlásánál gondoljunk hűtőtáskára is.

Csak megbízható helyen vásároljunk!

Vásárlás előtt mindig nézzünk körül, gyorsan mérjük fel az üzlet állapotát. Ha az üzletben nem oda illő dolgokat látunk, piszkos a helyiség, az eladónak nem megfelelő a ruházata vagy esetleg csupasz kézzel fogja meg az eladni kívánt árut (pl. hús, hal, felvágott) inkább keressünk egy másik üzletet. Ne vásároljunk alkalmi árustól, ellenőrizetlen helyről, még zöldséget, gyümölcsöt, édességet se. Gyanakodjunk, ha a terméket túl olcsón kínálják számunkra.

Figyeljen a csomagolásra!

A csomagolás sokat elárulhat számunkra. Sérült, szennyezett csomagolású terméket ne vegyünk meg, még akkor sem, ha az ára igen kedvező. Az olyan fagyasztott árukat, melyeknél a csomagolás belül zúzmarás, esetleg a termék egy tömbbé összefagyott, semmiképp se vegyük meg, mert valószínűleg egyszer már felengedett, visszafagyasztott élelmiszerről van szó. Ha a terméket eredeti csomagolásából kibontották vagy a csomagolás hiányos, esetleg nem fedi be teljesen a terméket, ne vásárolja meg, ilyen esetben az élelmiszer könnyen szennyeződhet, fogyasztása kockázatos lehet.

Fogyaszthatósági idő:
A gyorsan romló termékeken, mint pl. tej és tejtermékek, hús, tojás, fogyaszthatósági idő szerepel. A feltüntetett dátum után már nem ajánlatos azt elfogyasztani, mert megbetegedést okozhat. Ezen időponton túl a termék nem csak eredeti minőségéből veszít, de fogyasztása egészségi kockázattal járhat.

Minőség-megőrzési idő:
Hosszabb ideig eltartható élelmiszereknél használatos, mint pl. rizs, fűszerek. Az érzékszervileg kifogástalannak tűnő terméket a feltüntetett dátum után is el lehet fogyasztani saját felelősségre, de az ilyen termék minősége romlik. Árusítani azonban tilos a lejárt minőség-megőrzési idejű terméket is.

Böngésszük át a csomagoláson található címkét is. A jelölésen rajta kell lennie legalább a termék nevének, összetételének, gyártójának vagy forgalmazójának. Ellenőrizzük, hogy a terméken fogyaszthatósági idő szerepel, vagy minőség megőrzési idő. Ha érzékeny valamely élelmiszer-összetevőre, allergiás vagy speciális étrendet kell követnie, mindig alaposan olvassa el a címkét, hogy található-e az adott anyagból a termékben!

Figyeljünk a termékre!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A gyakorlott vásárló a húsok, halak frissességét meg tudja ítélni azok színe, szaga, állaga alapján. Ha a termék nem friss, szaga, színe eltér a megszokottól, ne vegyük meg azt. Nyugodtan ellenőrizze az eladó által becsomagolt terméket is, még a helyszínen. Zöldség-gyümölcs vásárlásakor szemrevételezéssel könnyen megállapíthatjuk a termék frissességét. Az esetleges növényvédőszer-maradékokat a hatóság ellenőrzi, ezt a fogyasztó nem tudja megítélni. Citrom, narancs héját alapos tisztítás után tegyük csak a süteményekbe.

Alaposan ellenőrizzük a desszertekhez, bejglihez felhasználandó mákot, diót, nincs-e benne szennyezettség, törmelék, molyosodásra utaló jel. Ha igen, ne vegye meg! A mákot felhasználás előtt ajánlatos megmosni, megszárítani. Előre csomagolt termékeknél ellenőrizzük a csomagolást és a minőség megőrzési időt is. Aszalt gyümölcsöknél, különösen a fügénél gyakori a penészesedés, molyosodás, ennek szemmel látható jeleire legyünk figyelemmel.

Édesség, csokoládé, szaloncukor esetén előfordulhat a minőség-megőrzési idő eltüntetése, átírása, átcímkézése, előző évi szezonális termék értékesítése. Mindig ellenőrizze a jelölést. Ha arra utaló jelet vesz észre a terméken, hogy annak címkéjét módosították, ne vegye meg azt. Ha terméket választ, vegye fontolóra, hogy a tej-, illetve étbevonó-masszából készült termék és a valódi csokoládé minősége - és persze ára - között is különbség van.

Darált húst csak igazán megbízható helyről vásároljunk. Legjobb, ha előttünk, a kiválasztott húsból, frissen darálják le kérésünkre, vagy mi magunk daráljuk le otthon. A darált húst vásárlás után minél hamarabb használjuk fel, mivel nagy felületén a mikrobák képesek rohamosan elszaporodni.

Végezetül, de nem utolsó sorban, ügyeljen a pénztárcájára!

Vásároljon tudatosan, megfontoltan. Csak megbízható helyről vásároljon, őrizze meg a vásárláskor kapott nyugtát, számlát, bizonylatot, mivel csak így van lehetősége az esetleges későbbi reklamációra, intézkedésre.

 

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?