10 °C Budapest

Jön a fehér csekk, de ez is sokba kerül a magyar családoknak

Pénzcentrum
2012. december 2. 08:02

Egyre inkább úgy néz ki, lőttek a sárga csekknek. Nem az alternatív fizetési módok lettek egyre népszerűbbek, hanem maga a Posta állít konkurenciát egyik legjövedelmezőbb termékének. Jön a fehér csekk, ami olcsóbb lesz a szolgáltatóknak. De vajon mi lesz azokkal, akik még ma is 20-30 percet töltenek a sorbaállással havonta, ők mennyit fizetnek majd a számláik befizetéséért?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nemcsak jelentősen megemeli a sárga csekk díját a Magyar Posta, hanem egy új termékkel, a fehér csekkel konkurenciát is állít a bevétele 15-16 százalékát generáló készpénz átutalási megbízásnak. Számolt be a héten a Népszabadság. A jelenlegi nettó 112 forintról 137 forintra változik az ára . A díjat továbbra is az fizeti, akinek a számláján jóváírják a pénzt, vagyis jellemzően a szolgáltató cégek. A befizetőknek továbbra is látszólag ingyenes a szolgáltatás. Az emelésre elsősorban a 2013-as költségek emelkedésével magyarázza a Posta, számításaink szerint elsősorban itt az új tranzakciós illetékről van szó, amit így áthárítanak a szolgáltatókra. Azok viszont valószínűleg beépítik áraikba, tulajdonképpen a fogyasztók fizetik meg, vagyis mi mindannyian.

Tudod hogy működik a sárga csekk?

Csak a befizetett sárga és fehér csekkeken van haszna a Postának- mondta el lapunk kérdésére Varga Dezső a magyar Posta üzleti és koordinációs vezérigazgató-helyettese. Minden befizetett csekket a nap végére összegez a Posta és törvényi kötelezettségeinek megfelelően maximum 2 napon belül elküldi a hitelintézetek MNB-nél vezetett számlájára. A Posta haszna maga a pénzügyi szolgáltatásért felszámolt díj. Sárga csekkenként 137 forint.

A csekkek többletköltségeit a szolgáltatók a novemberben elfogadott Hírközlési Törvény értelmében nem háríthatják át a fogyasztókra, nyáron a közműcégekkel szemben vezettek be hasonló korlátozást. A szolgáltatók többsége tehát nem fizettetheti meg a postai fizetés díját, akik ténylegesen használják. Beépül az alapszolgáltatás árába, így mindenkit terhel. Azt is, aki az átutalással vagy beszedési megbízással fizet.

Nem csak ez lehet a probléma és nem csak az, hogy mindenki zsebéből kikerül egy kicsi. Az MNB egy tanulmánya szerint évente 39 milliárdos kárt okoz a gazdaságnak csak a sárga csekkes fizetés, ezt az összeget még növeli az ide kapcsolódó készpénzhasználat költsége.

A látszólag ingyenesség ráadásul sokakat megtéveszt. Sokan lehetnek azok, akik valóban a postán tudják befizetni a legkönnyebben rezsiköltségeiket, de még többen azok, akik amiatt választják mert költségkímélőnek hiszik. A Posta kommunikációja erre erősít rá, amikor azt állítják, hogy a befizetőknek ingyenes.

Minél többen nyúlnak az sárga vagy jövőre már a fehér csekkhez, annál többe kerül a szolgáltatás, amiért fizetünk vele. Legtöbben ezt fel sem ismerik, ráadásul élvezik annak az előnyét, hogy az összes fogyasztó velük együtt szenved a nagyobb díjak miatt. Ha százból 40-en használnak sárga csekket, ami így 5480 forintba ( 40*137) kerül, akkor mindenkinek 54,8 forinttal többe kerül a befizetése. Az összes rezsiköltséget tekintve ez már több száz forint.

Egyes szolgáltatóknál próbáltunk utánajárni, hogy mennyi lehet a valós aránya, de ezt üzleti titoknak nevezték. Azt tudjuk, hogy ezek tranzakciók a háztartások készpénzigényének jelentős részéért elelősek. A tranzakciók darabszáma alapján az összes tranzakció 8%-a, a készpénzeseknek pedig a 10%-a sárga csekk befizetése, értékben viszont az összes tranzakció 27%-a, és a készpénzzel történő fizetések egyharmada.


A fehér csekk se lesz jobb

A fehér csekkről Varga Dezső elmondta: ennek kibocsátására és beszedésére a bankok kihagyásával közvetlenül a partnereikkel kötnének szerződést. Az igénybevett egyéb szolgáltatások mennyiségétől függően a fehér csekk után egyedi árat ajánlanak partnereiknek. Maga ez előállítás 2-3 forinttal lehet csak alacsonyabb. A Magyar Posta vezérigazgató helyettese ismét hangsúlyozta, hogy a lakossági ügyfeleknek sem a sárga csekk, sem a fehér csekk postai befizetése nem jelent többletterhet, mert mindkettőnél ingyenes a feladás, és a befizető már kitöltve kapja.

.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. november 27. 19:18