2 °C Budapest

Megszólalt a Posta: többet kell fizetni a sárga csekkért

Pénzcentrum
2012. november 27. 17:20

A jelenlegi nettó 112 forintról 137 forintra, vagyis áfával együtt 142 forintról 174 forintra emeli a sárga csekkek díját a Magyar Posta - értesült a Népszabadság. A díjat továbbra is az fizeti, akinek a számláján jóváírják a pénzt, vagyis jellemzően a szolgáltató cégek. Az emelés a tranzakciós illeték nagy részének áthárítását jelenti értelmezésünk szerint. Ezt részben a Posta meg is erősítette lapunknak.

A Népszabadság szerint a postai liberalizációra készül a sárga csekk díjának emelésével a társaság, hiszen a 2013-ban bevezetésre kerülő tranzakciós illeték mértéke önmagában nem indokol ekkora emelést. A Pénzcentrum.hu számításai szerint azonban 6%-os infláció mellett ez azt jelenti, hogy a Posta átlagosan 9140 forintos csekk összeg 2 ezrelékes tranzakciós díját hárítja tovább (ezekre a tranzakciókra, mint a tranzakciók többségére 2 ezrelékes illetékkulcs vonatkozik majd).

Számításainkat megerősíti a Posta válasza, miszerint az átlagos tranzakciós érték 10-11 ezer forint. Vagyis a posta a tranzakciós illetéknek a nagy részét, de nem egészét hárítja csak át, vagy nem veszi figyelembe teljes egészében az inflációt -legalábbis véleményünk szerint ez állhat az emelés mögött.

A csekkek többletköltségeit a szolgáltatók a novemberben elfogadott Hírközlési Törvény értelmében nem háríthatják át a fogyasztókra, nyáron a közműcégekkel szemben vezettek be hasonló korlátozást. A szabályozás szembemegy a készpénzfizetés visszaszorításának igényével - a Magyar Nemzeti Bank számításai szerint a készpénzhasználat közel 100 milliárd forint társadalmi költséget jelent évente. Mivel a sárga csekk használata a befizetés során a fizető fél számára ingyenes, a sárga csekk a készpénzhasználat szélesebb körű ingyenességének látszatát kelti, holott társadalmi költsége magasabb, mint az elektronikus fizetési módoké.

A Posta lapunknak eljuttatott közleményében is megerősíti feltevésünket, miszerint a 2013-től növekvő költségek miatt kell díjakat emelniük, bár ezt nem részletezik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 129 100 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az UniCredit Banknál 9,7%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A Magyar Posta 2013. január 1-jétől a költségek jövő évi változásának figyelembevételével kénytelen emelni a pénzforgalmi szolgáltatások díját. Az emelés mértékét kizárólag a 2013-tól felmerülő plusz költségek határozzák meg. Ez nem jelet a Magyar Posta számára extra bevételt.
A Posta a szolgáltatás igénybevételére a számlavezető bankokkal áll szerződéses kapcsolatban. A postahelyen jelenleg sem kell a befizető ügyfélnek a csekken való befizetésért fizetnie, ezen a jövőben sem kívánunk változtatni.

 

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 28. szombat
Károly, Karola
4. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?