Tényleg veszélyben vannak az androidos telefonok?

Pénzcentrum
2012. szeptember 5. 12:04

Négy éve a leggyorsabb növekedést mutatják a számítógépes vírusok, trójaiak és egyéb támadások - derül ki az Intel biztonsági szoftvereket gyártó leányvállalata, a McAfee szokásos negyedéves felméréséből. Már nem csak a személyi számítógépeket támadják, de egyre nagyobb veszélyben érezhetik magukat a mobilhasználók is - írja a CNNMoney.

Az elmúlt négy év leggyorsabb növekedését mutatták a második negyedévben az interneten terjedő vírusok, trójaiak és egyéb biztonsági fenyegetések - derül ki a McAfee negyedéves jelentéséből. Az április-júniusi időszakban 8 millió új fenyegetést fedezett fel az internetes biztonsági szoftvereket gyártó cég, ami 23%-os növekedést jelent az első negyedévhez képest.

A Microsoft Windows operációs rendszerével működő személyi számítógépek az elsődleges célpontok, de az a tendencia látszik, hogy más eszközök is egyre inkább a fókuszba kerülnek, mint például az Apple számítógépei, a Macintoshok, vagy például az okostelefonok. A negyedévben például több százezer Macintosh számítógépet fertőzött meg a "Flashback" névre keresztelt vírus, ami magát egy egyszerű Adobe Flash bővítménynek álcázva magát többezer jelszót lopott el a felhasználóktól. "Ez a jelentés azt üzeni, hogy védeni kell minden olyan eszközt, ami kapcsolódik az internethez" - mondta a McAfee szakértője.

Ahogy a Macintosh piaci részesedése növekszik, úgy kerül egyre inkább a hackerek fókuszába az Apple számítógépe. Mostanra az Apple már a harmadik legnagyobb számítógépgyártóvá nőtte ki magát az Egyesült Államokban, a második negyedévben 12%-os piaci részesedése volt.

A Google, pontosabban az Android operációs rendszer is egyre nagyobb elszenvedője a támadásoknak. A mobilos fenyegetések száma az idei évben csak eddig több mint 13 ezer darabra rúgott, míg tavaly egész évben kevesebb mint kétezret derített fel a McAfee. Az okostelefonokon például most "divatba jött" az a vírus, amely egy évvel ezelőtt volt népszerű a számítógépeken: a vírus átveszi az uralmat a készülék és az adatok felett és a felhasználóknak fizetni kell azért, hogy megszabaduljon tőle. A másik olyan fenyegetés, ami annak idején a számítógépeken volt népszerű és most az okostelefonokon újra felbukkan, hogy a támadók feltörnek honlapokat és az összes látogatót megfertőzik.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika
38. hét
Szeptember 20.
A gyermekek világnapja
Szeptember 20.
Biztosítási világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 19. 17:45