15 °C Budapest

Tényleg veszélyben vannak az androidos telefonok?

Pénzcentrum
2012. szeptember 5. 12:04

Négy éve a leggyorsabb növekedést mutatják a számítógépes vírusok, trójaiak és egyéb támadások - derül ki az Intel biztonsági szoftvereket gyártó leányvállalata, a McAfee szokásos negyedéves felméréséből. Már nem csak a személyi számítógépeket támadják, de egyre nagyobb veszélyben érezhetik magukat a mobilhasználók is - írja a CNNMoney.

Az elmúlt négy év leggyorsabb növekedését mutatták a második negyedévben az interneten terjedő vírusok, trójaiak és egyéb biztonsági fenyegetések - derül ki a McAfee negyedéves jelentéséből. Az április-júniusi időszakban 8 millió új fenyegetést fedezett fel az internetes biztonsági szoftvereket gyártó cég, ami 23%-os növekedést jelent az első negyedévhez képest.

A Microsoft Windows operációs rendszerével működő személyi számítógépek az elsődleges célpontok, de az a tendencia látszik, hogy más eszközök is egyre inkább a fókuszba kerülnek, mint például az Apple számítógépei, a Macintoshok, vagy például az okostelefonok. A negyedévben például több százezer Macintosh számítógépet fertőzött meg a "Flashback" névre keresztelt vírus, ami magát egy egyszerű Adobe Flash bővítménynek álcázva magát többezer jelszót lopott el a felhasználóktól. "Ez a jelentés azt üzeni, hogy védeni kell minden olyan eszközt, ami kapcsolódik az internethez" - mondta a McAfee szakértője.

Ahogy a Macintosh piaci részesedése növekszik, úgy kerül egyre inkább a hackerek fókuszába az Apple számítógépe. Mostanra az Apple már a harmadik legnagyobb számítógépgyártóvá nőtte ki magát az Egyesült Államokban, a második negyedévben 12%-os piaci részesedése volt.

A Google, pontosabban az Android operációs rendszer is egyre nagyobb elszenvedője a támadásoknak. A mobilos fenyegetések száma az idei évben csak eddig több mint 13 ezer darabra rúgott, míg tavaly egész évben kevesebb mint kétezret derített fel a McAfee. Az okostelefonokon például most "divatba jött" az a vírus, amely egy évvel ezelőtt volt népszerű a számítógépeken: a vírus átveszi az uralmat a készülék és az adatok felett és a felhasználóknak fizetni kell azért, hogy megszabaduljon tőle. A másik olyan fenyegetés, ami annak idején a számítógépeken volt népszerű és most az okostelefonokon újra felbukkan, hogy a támadók feltörnek honlapokat és az összes látogatót megfertőzik.

NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17