5 °C Budapest

Megsokszorozódott a postázott hamisítványok mennyisége

Pénzcentrum
2012. augusztus 14. 15:34

2009 óta megháromszorozódott azon esetek száma, amikor postai úton küldött hamisítványokat füleltek le a hatóságok. A jelenség hátterében az internetes rendelések térhódítása áll a kereskedelemben - derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület beszámolójából.

Míg 2009-ben összesen tizenötezer esetben találtak postai küldeményben hamisított terméket az európai vámhatóságok, addig 2011 során már összesen 57 ezer alkalommal akadt fenn a rostán hamis portéka. Ez mintegy 280 százalékos emelkedésnek felel meg. Az összes lefoglaláson belül is jelentősen emelkedett a postai úton való továbbítás aránya: míg 2009-ben az esetek egyharmadában ilyen küldeményben találkoztak a szellemi tulajdonjogokat sértő áruval, addig tavaly már kétharmadra rúgott részesedésük az összes lefoglalásból.

2010 óriási előretörést hozott, de a postai küldemények 2011-ben is egyre jelentősebb közvetítő csatornává váltak. Elsősorban a hamis cipők, ruhák, elektronikai termékek és pipereholmik számának növekedése számlájára írható, hogy 17 százalékkal emelkedett a lefoglalások száma 2010 és 2011 között.

A leggyakoribb lefoglalt termék a fenti kategóriák térhódítása ellenére is a hamis gyógyszer maradt. A postai úton küldött, lefoglalt hamisítványok egyharmada orvosság volt az Unióban - legalábbis e megjelöléssel árusították portékájukat a csalók.

A postai út tehát egyre fontosabbá válik a lefoglalások számát tekintve, azonban a lefoglalt termékek mennyisége szempontjából - természetesen - továbbra is elmarad a közúti (kamionos) vagy tengeri szállítmányoktól. Postai úton ugyanis jellemzően kiskereskedelmi vagy egyéni fogyasztási mennyiségben rendelnek, gyakran a hamisítványok megtévesztett végfelhasználói.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?