9 °C Budapest

A szezon legnagyobb átverése, ne hagyd magad becsapni!

Pénzcentrum
2012. július 15. 08:02

Nem hűtötte le az internetes csalókat a nyári kánikula utáni hidegfront, tovább bombázzák a gyanútlan embereket átverős leveleikkel, amelyekben több százezer forintos nyereményekkel kecsegtetnek. Csak a bizalmatlankodók veszik észre a jól álcázott tájékoztató szövegben, hogy egy sms-ért rekordösszeget, 2034 forintot kell fizetni, amivel ráadásul csak regisztrálni lehet a nyereményjátékba. Már ha létezik egyáltalán bármilyen nyeremény. A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) a lapunk által továbbított levelekről úgy ítélte meg, hogy azok spam-ek, vagyis kéretlen elektronikus reklámküldemények.

"Vegyél részt játékunkban, vidd el az értékes meglepetés egyikét! Megnövelt eséllyel indulsz, mert csak 3 felhasználó kapott meghívást. Ne hagyd ki a nagy lehetőséget! Üdvözlettel: Kovács Eszter Marketing Ig."- érkezett olvasónkhoz a csábító e-mail, amelynek küldője állította néhány kérdés megválaszolásával karib-tengeri utazás, robogót, luxuskonyhát, okostelefont, 3D-s televíziót vagy akár egy noteszgépet lehet nyerni. A linket megnyitva egy játékoldal ugrik fel, ahol három kérdésre kell válaszolni. Mindegy, hogy a helyes vagy a helytelen választ adja meg valaki, mindenképpen azt jelzi a rendszer, hogy ügyes volt, és megjelenik egy kulcsszó, amit a 06-90-619-912-es telefonszámra kellene elküldeni a részvételhez.

Nagyításhoz KATTINTS a képre!

"Lakásfelújítási utalványod érkezett! Te lehetsz az egyik szerencsés akinek az otthonát díjmentesen, az igényeid figyelembevételével teljesen felújítjuk. Az utalványod az alábbi linken aktiválhatod: http://lnk.bz/v1e. Üdvözlettel: Kovács Géza Építész" - áll egy másik kéretlen levélben.

A kecsegtető nyeremény reményében sokan beugorhatnak, pedig tüzetesebben megnézve az oldalakat kiderül, sok minden gyanakvásra késztetheti az e-mailek címzettjeit. A csalók ügyelnek arra, hogy abba ne lehessen belekötni, nem tüntetik fel az sms árát, amely horribilis összeg, üzenetenként 2034 forint.

A figyelmeztető szöveget azonban nem kis erőlködés árán lehet elolvasni. Az esetek többségében ugyanis sötét alapon sötét, vagy fehér alapon világos, ráadásul meglehetősen apró betűkkel írott szöveget mellékelnek, amelyet csak úgy lehet elolvasni, hogy ha kijelöljük a szöveget az egérrel. 

Nagyításhoz KATTINTS a képre!


Az NFH szakértőinek megítélése szerint a szóban forgó e-mailek tipikusan kéretlen elektronikus reklámküldeménynek(spam) tűnnek, azok vizsgálata a Nemzeti Média-és Hírközlési Hatóság hatáskörébe tartozik. A kéretlen levelek az esetek többségében freemailes, kisebb részben citromailes címről érkeznek.

Az sms magas díja önmagában nem jogsértő, ha azt megfelelően feltüntetik - hangsúlyozza Fülöp Zsuzsanna, az NFH szóvivője. Az árfeltüntetésre vonatkozó szabályokat a fogyasztóvédelemről szóló törvény rögzíti, a rendelkezések megsértése esetén a fogyasztóvédelmi hatóság jár el. A jogszabály egyebek között kimondja, hogy az eladási árat, az egységárat, illetve a szolgáltatás díját egyértelműen, könnyen azonosíthatóan és tisztán olvashatóan kell feltüntetni. Vagyis a fekete alapon apró fekete betűkkel, vagy a világos alapon világos betűkkel írt szöveg nem felel meg ennek a kritériumnak.

Fontos megvizsgálni azt is, hogy a kifogásolt esetekben megtévesztő kereskedelmi gyakorlatot folytat-e a játék szervezője. A fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmáról szóló törvény szerint megtévesztő az a kereskedelmi gyakorlat, amely valótlan információt tartalmaz, vagy valós tényt - figyelemmel megjelenésének valamennyi körülményére - olyan módon jelenít meg, hogy megtéveszti vagy alkalmas arra, hogy megtévessze a fogyasztót, aki ezáltal olyan ügyleti döntést hoz meg, amelyet egyébként nem hozott volna.

Megtévesztő az a kereskedelmi gyakorlat egyebek között, amely az adott helyzetben a fogyasztó tájékozott ügyleti döntéséhez szükséges és ezért jelentős információt elhallgat, elrejt, vagy azt homályos, érthetetlen, félreérthető vagy időszerűtlen módon bocsátja rendelkezésre, vagy nem nevezi meg az adott kereskedelmi gyakorlat kereskedelmi célját.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az említett "nyereményjáték" tájékoztató szövegének legelső állítása is "sántít", mely szerint a Global Game Media szervezné a játékot, lévén, hogy ilyen néven semmilyen cég vagy bejegyzett alapítvány nem működik. Egy bizonyos NEWGALEA HUMAN RESOURCE RENT LTD-t jelöl meg szolgáltatóként, amelyet egy Ciprusban, nicosiai címre bejegyzett cégként tüntet fel. A leírás szerint a sorsolásokat is ott tartják meg közjegyző jelenlétében. Ha a honlap üzemeltetője külföldi székhelyű társaság, akkor az esetleges fogyasztói igények/panaszok orvoslása, vagy például a nyereményjáték/sorsolás nyomon követése is nehézségekbe ütközhet - figyelmeztet az NFH.

Több kereső programba is beírtuk a NEWGALEA HUMAN RESOURCE RENT LTD-t, ezen a néven azonban egyetlen céget sem adott ki. A szálak úgy tűnik, mintha Oroszországba és Ukrajnába vezetnének, vagy csak a magyarországi csalók próbálják az ukránokra terelni a gyanút. A kép tetején megjelenő internetcím a lakás-felújítási utalvány esetében egy nyugat-szibériai városban, Kemerovoban működtetett egészségügyi hírportál, az utazást, illetve különféle műszaki cikkeket ígérő nyereményjáték oldala pedig egy ukrán nagyvárosban, Harkovban működő futárcég honlapjához kapcsolódik.

Nagyításhoz KATTINTS a képre!

Az NFH megítélése szerint az említett játékok esetében gyanítható, hogy a nyeremények nem is léteznek, és ha ez valóban így van, akkor leginkább szándékos bűncselekmény (csalás) állhat a háttérben. Ennek megítélése és felderítése azonban a rendőrhatóság hatáskörébe tartozik - hangsúlyozza Fülöp Zsuzsanna. Leszögezi: a fogyasztóvédelmi hatósághoz mostanáig nem érkezett panasz a Pénzcentrum.hu által kifogásolt "nyereményjátékokkal" kapcsolatban.

Fülöp Zsuzsanna szerint tipikusan olyan problémával állunk szemben, melyet a tájékoztatás eszközével lehet leginkább orvosolni. Az ésszerűen tájékozott fogyasztó számára gyanút keltő lehet, hogy az e-mailek spam formájában érkeznek, illetve, hogy túlzottan kecsegtető ajánlatot tartalmaznak. Fontos továbbá a fogyasztók figyelmét felhívni arra, hogy mielőtt ilyen jellegű nyereményjátékon részt vennének, alaposan tanulmányozzák át a részvételi feltételeket. 

Egy internetes fórumoldalon több bejegyzést is lehet olvasni arról, hogy más felhasználók is kaptak a fentiekhez hasonló tartalmú kéretlen üzenetet. Egyikőjük amiatt berzenkedik, hogy közérdekű bejelentést tett az adóhatóságnál. Levelére azonban mindössze azt a választ kapta, hogy a cég külföldi, Magyarországon képviselete nincs, innentől fogva az adóhatóság semmit nem tud tenni. Vagyis egyelőre nem lehet tudni, ki markolja fel a horribilis összegű emelt díjas sms-ekből befolyó pénzt.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem