Kevés lesz a kajszi- és őszibaracktermés

MTI
2012. július 6. 10:32

Kevés lesz a kajszi- és őszibaracktermés, ez felfelé, ám a régióban bőséges kínálat lefelé nyomhatja az árakat - írta a Napi Gazdaság.

A tavaszi fagy miatt az átlagos évi 30-40 ezer tonnához képest most mindössze 8-9 ezer tonna körül alakul a hazai kajszitermés - mondta a lapnak Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csonthéjasbizottságának vezetője. A hőség miatt kényszerérésben lévő, a szokásoshoz képest kisebb és gyengébben fejlett termést várhatóan a szokásosnál jóval korábban, legkésőbb tíz napon belül már be is takaríthatják.

Kajsziból és őszibarackból kimondottan nagy az árualap az unióban, ami egyúttal nyomott árakat hozhat a belpiacokra, és a hazai feldolgozóipar nem képes magas árakkal kompenzálni a hazai terméskiesést. A termelők szerint viszonylag elfogadható árat - 180-190 forintot kilogrammonként - a pálinkafőzdék adnak a kajsziért.

Az őszibarack is hamarabb érik a szokásosnál, termelői ára a frisspiaci gyümölcs esetében kilogrammonként 200 forint körül alakul, az ipari felvásárlási árak most formálódnak. A lap szerint jelenleg a barack fogyasztói ára duplája a tavalyinak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17