Kevés lesz a kajszi- és őszibaracktermés

MTI
2012. július 6. 10:32

Kevés lesz a kajszi- és őszibaracktermés, ez felfelé, ám a régióban bőséges kínálat lefelé nyomhatja az árakat - írta a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A tavaszi fagy miatt az átlagos évi 30-40 ezer tonnához képest most mindössze 8-9 ezer tonna körül alakul a hazai kajszitermés - mondta a lapnak Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács csonthéjasbizottságának vezetője. A hőség miatt kényszerérésben lévő, a szokásoshoz képest kisebb és gyengébben fejlett termést várhatóan a szokásosnál jóval korábban, legkésőbb tíz napon belül már be is takaríthatják.

Kajsziból és őszibarackból kimondottan nagy az árualap az unióban, ami egyúttal nyomott árakat hozhat a belpiacokra, és a hazai feldolgozóipar nem képes magas árakkal kompenzálni a hazai terméskiesést. A termelők szerint viszonylag elfogadható árat - 180-190 forintot kilogrammonként - a pálinkafőzdék adnak a kajsziért.

Az őszibarack is hamarabb érik a szokásosnál, termelői ára a frisspiaci gyümölcs esetében kilogrammonként 200 forint körül alakul, az ipari felvásárlási árak most formálódnak. A lap szerint jelenleg a barack fogyasztói ára duplája a tavalyinak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?