6 °C Budapest

Így győzte le az OTP-t az egyszeri devizahiteles

Pénzcentrum
2012. április 27. 13:44

Pert nyert egy devizahiteles az OTP Bankkal szemben. A kereset tárgya egy hitel elszámolási árfolyamáról szólt. A bíróság ítélete szerint a banknak ugyanazon az árfolyamon kell elszámolnia a törlesztőrészleteket, mint amilyen árfolyamon a folyósítás történt. Számításaink szerint egy átlagos szabad felhasználású jelzáloghitel esetén 300-650 ezer forintot jelenthet ez a családoknak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jogerős ítélet
A felperesek egyrészt azt kifogásolták, hogy devizahitelüknél az OTP a kezelési költséget devizában állapította meg és terhelte rájuk. Másrészt azt, hogy amikor a hitelt törlesztik, akkor a törlesztőrészlet forint összegét az OTP az általa alkalmazott devizaeladási árfolyamán határozza meg, miközben a kölcsön folyósításakor a bank a vételi árfolyamon állapította meg a kölcsön összegét.

A táblabíróság jogerős döntése az első kifogás kapcsán az elsőfokú bíróság semmisséget kimondó ítéletét mellőzte, míg a második esetében azt helybenhagyta. Így jogerőre emelkedett az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság korábbi ítélete, amely az eladási árfolyam helyett a vételi árfolyam alkalmazását rendelte el a törlesztésnél is, visszamenőleges hatállyal.

2010 decemberétől a lakáscélú devizahitelesek törlesztőrészletét középárfolyamon számolják el a bankok, de az előtt ezeknek az elszámolása is eladási árfolyamon történt. Ahogy történik az a szabad felhasználású jelzáloghitelek, autóhitelek, személyi kölcsönök esetén. Számításaink során mindkét, közép- és eladási árfolyammal számolt törlesztőrészletekből adódó teljes visszafizetést is feltüntettük.


Az OTP honlapján elérhető és lekérdezhető az eddigi törlesztőrészletek kiszámításához használt devizaárfolyamok, svájci frank esetén a bank +- 1 százalékos sávot használ a deviza vételi és eladási árfolyamok közötta bank, ez 2 százalék körüli különbséget jelent a két árfolyam között. Ennyivel kell a vételi és eladási árfolyam különbsége miatt többet fizetnie a szabad felhasználású jelzáloghiteleseknek. Lakáscélú hiteleseknek ez 1 százalék körüli 2010 decembere óta.

 

Az OTP Bank nem fogadja el a Szegedi Ítélőtábla csütörtöki, a bankkal szemben hozott ítéletét, és felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához - mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója.

Nagyobb hitelösszeg esetén értelemszerűen arányosan nő az elszámolási árfolyamok miatt megspórolható összeg is. Az említett perben az adós számításai szerint 300- 500 ezer forintot kaphat vissza az OTP-től. Ez nagyjából megfelel a mi számításainknak is, de mivel még csak a futamidő közepén járhat a felperes ezért valószínűsíthető, hogy 8 millió forintnál némileg nagyobb hitelösszegről van szó az ügyben.

A peren elgondolkodó adósoknak számolnia kell azzal, hogy minden egyes esetben külön bírósági eljárást kell indítani az elszámolási árfolyam megváltoztatásáért és a kártérítésért, mely perekben más bíróságok eltérő ítéletet is hozhatnak.

Nem az OTP használja a legnagyobb különbséget a deviza elszámolásoknál. A mai napi árfolyamokat összehasonlítottuk a nagyobb bankok esetében, ebből jól kitűnik, hogy mely bank ügyfelei nyerhetnek a legtöbbet a pereskedéssel.


Arányosan az OTP -hez, ki lehet számolni, hogy milyen devizaeltérés esetén mennyit nyerhetünk egy esetleges kedvező ítélettel. Ahol például kétszer nagyobb az eltérés az árfolyamokban ott kétszer nagyobb összeget. Ahol kisebb az eltérés ott kevesebbet. 

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?