4 °C Budapest

Így győzte le az OTP-t az egyszeri devizahiteles

Pénzcentrum
2012. április 27. 13:44

Pert nyert egy devizahiteles az OTP Bankkal szemben. A kereset tárgya egy hitel elszámolási árfolyamáról szólt. A bíróság ítélete szerint a banknak ugyanazon az árfolyamon kell elszámolnia a törlesztőrészleteket, mint amilyen árfolyamon a folyósítás történt. Számításaink szerint egy átlagos szabad felhasználású jelzáloghitel esetén 300-650 ezer forintot jelenthet ez a családoknak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A jogerős ítélet
A felperesek egyrészt azt kifogásolták, hogy devizahitelüknél az OTP a kezelési költséget devizában állapította meg és terhelte rájuk. Másrészt azt, hogy amikor a hitelt törlesztik, akkor a törlesztőrészlet forint összegét az OTP az általa alkalmazott devizaeladási árfolyamán határozza meg, miközben a kölcsön folyósításakor a bank a vételi árfolyamon állapította meg a kölcsön összegét.

A táblabíróság jogerős döntése az első kifogás kapcsán az elsőfokú bíróság semmisséget kimondó ítéletét mellőzte, míg a második esetében azt helybenhagyta. Így jogerőre emelkedett az első fokon eljáró Békés Megyei Bíróság korábbi ítélete, amely az eladási árfolyam helyett a vételi árfolyam alkalmazását rendelte el a törlesztésnél is, visszamenőleges hatállyal.

2010 decemberétől a lakáscélú devizahitelesek törlesztőrészletét középárfolyamon számolják el a bankok, de az előtt ezeknek az elszámolása is eladási árfolyamon történt. Ahogy történik az a szabad felhasználású jelzáloghitelek, autóhitelek, személyi kölcsönök esetén. Számításaink során mindkét, közép- és eladási árfolyammal számolt törlesztőrészletekből adódó teljes visszafizetést is feltüntettük.


Az OTP honlapján elérhető és lekérdezhető az eddigi törlesztőrészletek kiszámításához használt devizaárfolyamok, svájci frank esetén a bank +- 1 százalékos sávot használ a deviza vételi és eladási árfolyamok közötta bank, ez 2 százalék körüli különbséget jelent a két árfolyam között. Ennyivel kell a vételi és eladási árfolyam különbsége miatt többet fizetnie a szabad felhasználású jelzáloghiteleseknek. Lakáscélú hiteleseknek ez 1 százalék körüli 2010 decembere óta.

 

Az OTP Bank nem fogadja el a Szegedi Ítélőtábla csütörtöki, a bankkal szemben hozott ítéletét, és felülvizsgálati kérelemmel fordul a Kúriához - mondta Csányi Sándor, az OTP elnök-vezérigazgatója.

Nagyobb hitelösszeg esetén értelemszerűen arányosan nő az elszámolási árfolyamok miatt megspórolható összeg is. Az említett perben az adós számításai szerint 300- 500 ezer forintot kaphat vissza az OTP-től. Ez nagyjából megfelel a mi számításainknak is, de mivel még csak a futamidő közepén járhat a felperes ezért valószínűsíthető, hogy 8 millió forintnál némileg nagyobb hitelösszegről van szó az ügyben.

A peren elgondolkodó adósoknak számolnia kell azzal, hogy minden egyes esetben külön bírósági eljárást kell indítani az elszámolási árfolyam megváltoztatásáért és a kártérítésért, mely perekben más bíróságok eltérő ítéletet is hozhatnak.

Nem az OTP használja a legnagyobb különbséget a deviza elszámolásoknál. A mai napi árfolyamokat összehasonlítottuk a nagyobb bankok esetében, ebből jól kitűnik, hogy mely bank ügyfelei nyerhetnek a legtöbbet a pereskedéssel.


Arányosan az OTP -hez, ki lehet számolni, hogy milyen devizaeltérés esetén mennyit nyerhetünk egy esetleges kedvező ítélettel. Ahol például kétszer nagyobb az eltérés az árfolyamokban ott kétszer nagyobb összeget. Ahol kisebb az eltérés ott kevesebbet. 

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 18. kedd
Piroska
3. hét
Január 18.
Micimackó napja
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?