16 °C Budapest

Gyerekeinkre hajtanak a boltok pénztárainál

2012. április 27. 05:23

Komoly kritikákat fogalmaz meg a legnagyobb üzletláncokkal szemben egy friss brit tanulmány. A gyermekek helyes táplálkozásáért küzdő Children's Food Campaign (Gyermek Élelmiszer Kampány) megállapítása szerint a pénztárak közvetlen közelében kihelyezett édességeket és nassolnivalókat sok esetben pont úgy "tálalják", hogy felkeltsék a gyerekek figyelmét, így ösztönözve a szülőket az egészségtelen termékek vásárlására.

Négygyermekes anyaként legkisebb lányommal járok bevásárolni. Legutóbb, amikor a 15 hónapos gyermek a kosárban kialakított ülőkén ült, arra lettem figyelmes, hogy a pénztárhoz érve megragadott egy csokitojást, és elkezdte majszolni. Mire észbe kaptam, szinte már az egészet megette. A tojás ára nem zavart különösebben - csak 50 pennybe került-, sokkal inkább az dühített fel, hogy a pénztárnál szinte csak egészségtelen élelmiszereket láttam, mintha kimondottan a gyerekeknek lennének odatéve.

A fenti levelet Amanda Flint londoni családanya küldte néhány hónpapja a gyermekek helyes táplálkozásáért küzdő Children's Food Campaign (Gyermek Élelmiszer Kampány) nevű civil szervezetnek. A szervezet vizsgálódni kezdett, 14 üzletlánc 48 boltjában jártak-jelentésüket a napokban hozták nyilvánosságra.

Az egyik "bűnös", az Asda pénztára (Fotó: Guardian)


A kutatás megállapította, hogy vannak olyan üzletláncok - például a szigetországban rendkívül népszerű Asda és Morrisons-, amelyek pénztáraik 80 százalékánál helyeznek ki egészségtelen élelmiszereket, csokoládét, cukorkát, chipseket, cukrozott üdítőket. Egyetlen olyan klasszikus áruházláncot sem találtak, ahol lettek volna egészséges élelmiszerek a pénztárak közelében kihelyezve. Más boltokat azért marasztaltak el, mert a vásárlóknak olyan sorokon keresztül kell eljutniuk a kasszához, amelyeknél leginkább egészségtelen termékek vannak a polcokon.

Pont a gyerek szeme előtt

Bebizonyosodott az is, hogy sok helyen a cukorkák, édességek úgy vannak elhelyezve, hogy a gyerekeknek szemmagasságba essenek, leginkább akkor, ha a bevásárlókocsi speciálisan kialakított ülőkéjén ülnek.

Ez utóbbit megerősítette a Pénzcentrum.hu-nak Györki Niké dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének (MDOSZ) munkatársa is. Mint elmondta, a csokoládékat és nassolnivalókat tartalmazó pultok valóban alacsonyan helyezkednek el, a felnőttek esetében kézmagasságban, a gyermekek esetében szemmagasságban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakember szerint a csokoládék és cukorkák a gyermekek fejlődését annyiból befolyásolják, hogy mértéktelen fogyasztásuk a fogak károsodásához vezethet (természetesen a dentálhigiénia hiánya, vagy nem megfelelő alkalmazása is előidézheti és súlyosbíthatja ezt), illetve testsúly gyarapodást idézhet elő, ami hosszútávon egészségügyi problémák (például cukorbetegség, szív és érrendszeri panaszok, magas vérnyomás, magas vérzsírszint) kialakulásához vezethetnek. A gyermekkori elhízás sokkal gyakoribb napjainkban, bár nem kizárólag az édességek a felelősek ezért, rengeteg félkész és késztermék, gyorsételek, édes és sós nassolnivalók, cukrozott üdítőitalok fogyasztása és a mozgás hiánya együttesen okozza ezt.


Természetesen nem tilos nassolni, de a dietetikus azt tanácsolja, ne főétkezések előtt közvetlenül adjunk a gyermekünknek édességet, és ne szoktassuk rá arra, hogy minden bevásárláskor kap valamilyen csokoládét, vagy cukorkát. A gyermek fizikai aktivitásától is függ, hogy mennyi csokoládét kaphat, de általánosságban mondhatjuk, hogy hetente maximum 2-3 alkalommal, 1 szelet sütemény, vagy 2 gombóc fagylalt, vagy 1 szelet csokoládé(25-30 gramm) belefér, étkezések után, desszert formájában. Sütemények esetében válasszunk leggyakrabban gyümölcsös, túrós, joghurtos süteményeket, csokoládék esetében az étcsokoládét, vagy a különböző olajos magvakkal dúsított csokoládékat részesítsük előnyben. A cukorkák és gumicukrok fogyasztását próbáljuk minimalizálni - azaz természetesen vásárolhatunk édességet, de ne ezzel akarjuk a gyermekünk figyelmét lekötni, hogy mialatt mi a polcok között keringünk, ő nyugodtan üljön egy csokoládéval a kezében.

Györki Niké szerint a pénztáraknál a csokoládék esetében lehetne változatosabb kínálat, akár müzli szeleteket is oda lehetne tenni, vagy esetleg friss idény gyümölcsöket, olajos magvakat is - igaz, ez sok esetben ez logisztikai problémákat vet fel. A szakember meglátása szerint lehetne mini hűtőpultokat is oda állítani, amiben akár joghurtok, tejszeletek foglalnának helyet és érdemes lenne a cukrozott szénsavas üdítőket, jeges teákat kínáló pénztárak előtti hűtök tartalmát is ásványvízre cserélni.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem