17 °C Budapest

Fontos változás a gyógyszerek felírásában

Pénzcentrum
2012. március 1. 12:25

A magyar háztartásokban jelentős mennyiségű felhasználatlan és sajnos sokszor lejárt gyógyszerkészletek vannak szükségtelenül felhalmozva. Ez komoly pazarlást jelent egyrészt a családoknak, másrészt a központi ellátórendszernek is, hiszen a legtöbb készítményhez állami támogatással lehet hozzájutni. A január óta érvényes és a ma életbe lépő jogszabály módosítások ezt a kialakult helyzetet kívánják megszüntetni.

Mint ismert január negyedikétől megerősítést nyert az a szabály, hogy az orvos alapesetben maximum 30 napi gyógyszeradagot írhat fel egy receptre.

Megfelelő indokoltság esetén - kivételesen betegellátási érdekből - az orvos eddig is és a jövőben is rendelhet 1 hónapnál nagyobb mennyiséget, ha az eddigi szabályozásnak megfelelően a beteg nyilvántartásában ellenőrizhető módon feltünteti a 30 napi adagot meghaladó gyógyszerrendelés indokát, megjelöli a gyógyszerrel ellátott időszakot, és a vényre rávezeti a naplószámot valamint azt, hogy a rendelt gyógyszer mely időpontig, időtartamig elegendő.

2012. március 1-jétől hatályba lép az a változás, hogy az orvosnak az azonos időpontban felírt vényeken külön-külön fel kell tüntetnie, hogy a 2. és 3. hónapra felírt gyógyszeradag mikortól váltható ki. Az időpontokat úgy kell megadni, hogy a beteg minden adaghoz időben tudjon hozzájutni, ezért az új szabályozás fontos eleme, hogy az így felírt vények az orvos által megjelölt időpontot megelőző 7. naptól már kiválthatók a gyógyszertárban.

Az eddig hatályos szabályok szerint az azonos időpontban felírt - 90 napig érvényes vények - akár egyidejűleg is kiválthatók voltak. A módosítással elkerülhető, hogy amennyiben a beteg terápiájában változtatás szükséges, a kiváltott, legtöbbször társadalombiztosítás által is támogatott gyógyszerek kárba vesszenek, felesleges költségeket jelentsenek mind a betegnek, mind pedig a társadalombiztosításnak.

Az új rendszer számos előnnyel jár a lakosság részére. Amellett, hogy a megvásárolt gyógyszerek nem egyszerre terhelik a felhasználó zsebét nem szabad azt sem figyelmen kívül hagyni, hogy akár néhány hónap alatt is gyakran csökkenhet egy - egy készítmény ára. Ezzel a beteg gyógyszerköltségei is csökkenhetnek, ha nem egyszerre váltja ki a gyógyszereket. Fontos szempont lehet az is, hogy az egyes gyógyszerkiváltáskor a gyógyszerésznek lehetősége van a beteg állapotáról, gyógyszeres kezelésének eredményességéről kérdéseket feltennie, így szükség esetén egészségének védelmében javasolhatja a kezelőorvos felkeresését.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyakorlatban korábban rendszeresen az is előfordult, hogy a felfokozott gyógyszerigények miatt, amikor a betegek több havi adagot kívántak egyszerre kiváltani, hiány alakult ki a patikákban. A módosítással a gyógyszertárak is jobban fel tudnak készülni készleteikkel a folyamatos gyógyszerellátás biztosítására. 

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm