7 °C Budapest

Magyar siker: ez is felkerült a védett uniós termékek listájára

Pénzcentrum
2012. február 27. 18:02

Felvették a védett eredetű európai uniós termékek listájára az Alföldi kamillavirágzatot - jelentette be az Európai Bizottság hétfőn Brüsszel. A kamillatea alapanyagaként használt szárított növény a gyógyszerkönyvekben is szerepel.

Czirbus Zoltán, a Herbária vezérigazgatója szerint az, hogy a védett eredetű európai uniós termék lett az Alföldi kamillavirágzat, megkülönbözteti majd a számos teaféle közül, eligazodást nyújtva a fogyasztóknak. Az Alföldi kamillavirágzat egyébként évről-évre változó mennyiségben terem, mert nem biztos, hogy minden évben "feljön" a talajból. A múlt évben, a becslések szerint mintegy 500-600 ezer kilogramm Alföldi kamillavirágzatot gyűjtöttek be - mondta el a vezérigazgató. A begyűjtött virágot szárítják, tisztítják és teaként értékesítik. Nagy mennyiségben szállítanak belőle Olaszországba, Németországba és Ausztriába.

Az "Alföldi kamillavirágzat" az Alföld szikes területeiről kézi erővel begyűjtött, vadon termő kamilla (Matricaria chamomilla L.) szárított, válogatott virága. Ez a szárítmány a Chamomillae anthodium - hétköznapi nevén orvosiszékfű-virágzat vagy kamillavirágzat - a mindenkor hatályos Magyar Gyógyszerkönyvben és az Európai Gyógyszerkönyvben hivatalos drogként szerepel, és értékes alapanyagát adja a kamillavirágzatból készült filteres és tasakolt teának.

Az "Alföldi kamillavirágzat" erős, zamatos, kellemes illatú, kissé kesernyés ízű, feldolgozáskor nem esik szét, kevésbé porlik és az illóolaját is jobban megtartja, mint a termesztett kamillából származó virágdrog. Az "Alföldi kamillavirágzat" illóolajában a gyulladáscsökkentő és fekélyellenes hatást eredményező komponens, az α-bisabolol van jelentősebb mennyiségben, legalább 20 százalékban, azaz többszörösen, mint ami a termesztett kamillában található.

A terület, ahol a vadon termő "Alföldi kamillavirágzat"-ot begyűjtik és feldolgozzák Szabolcs-Szatmár-Bereg, Borsod Abaúj-Zemplén, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Békés, Csongrád, Bács-Kiskun és Pest megyék egyes településeinek közigazgatási területét foglalja magába.

Az "Alföldi kamillavirágzat" eredetének biztosítása egyrészt érzékszervi és műszeres vizsgálatokkal, másrészt nyomonkövetési rendszer megvalósításával történik. Az "Alföldi kamillavirágzat" előállításának egész folyamatát szigorú gyártási és ellenőrzési rendben, a gyűjtés dokumentált eredetének ellenőrzésére is kiterjedő minőségbiztosítási rendszerben kell végezni, így a termék útja a gyűjtéstől a készáru kiszállításáig azonosítható és visszakereshető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A földrajzi eredete vagy helyi hagyományai miatt védett termékek szűk uniós listáján a huszonhét EU-tagországból egyébként összesen mintegy ezer termék szerepel, köztük számos magyar, mint a téliszalámi, a csabai és gyulai kolbász, a szürkemarhahús, a hajdúsági torma, a makói vöröshagyma, a gönci kajszibarack és a szegedi paprika.

 

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem