Drágulhatnak az elektromos cigaretták

Pénzcentrum
2012. február 29. 14:04

Egyelőre nem tudni, hogy miként szabályozhatja az egészségügyi államtitkárság az elektromos cigaretták piacát, de akárhogy is tennék, feltehetőleg drágítaná a termékeket.

Az InfoRádió Információi szerint már vizsgálja az egészségügyi államtitkárság, hogy hogyan szabályozhatja az elektromos cigaretták piacát. A nemdohányzók védelméről szóló törvény január 1-jei szigorítása óta egyre népszerűbb termékek górcső alá vételére múlt héten az Országgyűlésben a KDNP-s Pálffy István kérdésére tett ígéretet az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós kiemelte: óvatosan, megfontoltan fognak lépni ezen a területen, de lépni kell. mert a nikotin gyógyszerként engedélyezett hatóanyag, így forgalmazni csak a gyógyszer-hatóság által kiadott forgalomba-hozatali engedély birtokában lehet.

Az elektromos cigaretták árusítói azonban eddig nem kezdeményezték, hogy az - akár 50 milligramm nikotint is tartalmazó - patronokat gyógyszerként hozhassák forgalomba. Szócska Miklós szerint a cégek kihasználják a joghézagot.

Pálffy István felvetette, hogy a jövőben - gyógyászati segédeszközként - árusíthatnák kizárólag patikákban az elektromos cigarettákat, avagy a dohánytermékek kiskereskedelmének állami monopóliuma alá eső trafikokban.

Akárhogy is, a szükséges vizsgálatokat követően, gyógyszerként forgalomba hozva feltehetőleg csak a jelenleginél drágábban juthatnának a fogyasztók az elektromos cigarettákhoz. Ám legalább tudnák, hogy mit fogyasztanak. Az InfoRádió által megkérdezett tüdőgyógyász szerint ugyanis egyelőre nincsenek pontos információk arról, hogy a kínai termékekből beszívott pára a nikotinon kívül milyen anyagokat tartalmaz.

Vadász Imre kifejtette: biztosan tartalmaz nikotint, ugyanis ezzel segítik elő, hogy függőség esetén a megvonási tüneteket kiküszöbölje, de a többi összetevő nem ismert, így azt sem tudni, hogy káros anyag van-e benne. Az elektromos cigaretta nem tartalmaz kátrányt és szénmonoxidot - tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet hivatalos állásfoglalása szerint azonban nem áll rendelkezésre elég adat ahhoz, hogy a termék ajánlható legyen a dohányzásról való leszokás megkönnyítésére.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 4. vasárnap
Borbála, Barbara
48. hét
December 4.
A cookie napja
December 4.
Advent (2.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 4. 16:10