3 °C Budapest

Drágulhatnak az elektromos cigaretták

Pénzcentrum
2012. február 29. 14:04

Egyelőre nem tudni, hogy miként szabályozhatja az egészségügyi államtitkárság az elektromos cigaretták piacát, de akárhogy is tennék, feltehetőleg drágítaná a termékeket.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az InfoRádió Információi szerint már vizsgálja az egészségügyi államtitkárság, hogy hogyan szabályozhatja az elektromos cigaretták piacát. A nemdohányzók védelméről szóló törvény január 1-jei szigorítása óta egyre népszerűbb termékek górcső alá vételére múlt héten az Országgyűlésben a KDNP-s Pálffy István kérdésére tett ígéretet az egészségügyi államtitkár. Szócska Miklós kiemelte: óvatosan, megfontoltan fognak lépni ezen a területen, de lépni kell. mert a nikotin gyógyszerként engedélyezett hatóanyag, így forgalmazni csak a gyógyszer-hatóság által kiadott forgalomba-hozatali engedély birtokában lehet.

Az elektromos cigaretták árusítói azonban eddig nem kezdeményezték, hogy az - akár 50 milligramm nikotint is tartalmazó - patronokat gyógyszerként hozhassák forgalomba. Szócska Miklós szerint a cégek kihasználják a joghézagot.

Pálffy István felvetette, hogy a jövőben - gyógyászati segédeszközként - árusíthatnák kizárólag patikákban az elektromos cigarettákat, avagy a dohánytermékek kiskereskedelmének állami monopóliuma alá eső trafikokban.

Akárhogy is, a szükséges vizsgálatokat követően, gyógyszerként forgalomba hozva feltehetőleg csak a jelenleginél drágábban juthatnának a fogyasztók az elektromos cigarettákhoz. Ám legalább tudnák, hogy mit fogyasztanak. Az InfoRádió által megkérdezett tüdőgyógyász szerint ugyanis egyelőre nincsenek pontos információk arról, hogy a kínai termékekből beszívott pára a nikotinon kívül milyen anyagokat tartalmaz.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Vadász Imre kifejtette: biztosan tartalmaz nikotint, ugyanis ezzel segítik elő, hogy függőség esetén a megvonási tüneteket kiküszöbölje, de a többi összetevő nem ismert, így azt sem tudni, hogy káros anyag van-e benne. Az elektromos cigaretta nem tartalmaz kátrányt és szénmonoxidot - tette hozzá.

Az Egészségügyi Világszervezet hivatalos állásfoglalása szerint azonban nem áll rendelkezésre elég adat ahhoz, hogy a termék ajánlható legyen a dohányzásról való leszokás megkönnyítésére.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?