5 °C Budapest

Megszűnhet 14 vidéki kórház?

Pénzcentrum
2012. február 10. 09:34

Tizennégy vidéki kórházban alaposan átalakulhat, gyakorlatilag megszűnhet az aktív fekvőbeteg ellátás a májustól felálló új rendszerben. Február 15-én kiderül, melyik kórház felesleges - írja a Napi Gazdaság.

A teljes magyar fekvőbeteg ellátásról, az erre fordított pénzről és magáról az ellátórendszerről dönt február 15-én a nemrégiben létrehozott mamutszervezet, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). A szervezet ekkor tesz javaslatot az egészségügyi ágazati vezetésnek a szolgáltatók új fekvőbeteg területi ellátási kötelezettségéről és a kapacitások felosztásáról.

Gilly Gyula, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szakértője szerint sérül a jogbiztonság, mivel nem átlátható, reprodukálható, számon kérhető szempontrendszerre alapul a döntés, és nem világos, milyen módon találhatnak jogorvoslatot a szolgáltatók, ha nem értenek vele egyet. Aggasztó az is, hogy nincs kin számon kérni a felelősséget, ha esetleg súlyos ellátási zavarok keletkeznének. Poller Imre egészségügyi szakértő szerint sincs jogszabályi alapja annak, hogy egy épphogy létrehozott mamutszervezet, újraossza a teljes magyar fekvőbeteg-ellátórendszert.

Jelenleg összesen 140 kórház működik Magyarországon, közülük 106-ban működik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által befogadott aktív fekvőbeteg ágy. További 17 olyan, nem kórházként működő egység van, amelyben fekvőbeteg-ellátás is zajlik.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tegnap este kiadott közleménye szerint Cserháti Péter helyettes államtitkár Tapolca, Körmend, Csorna, Győr, Marcali, Nagyatád, Komló, Pécs, Kazincbarcika, MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ, Miskolc, Vásárosnamény, Debrecen, Kalocsa, Makó, Szeged, Kisbér, Komárom, Budapest képviselőivel egyeztetett. Ebből pontosan nem ítélhető meg, hogy a jelzett városokban működő kórházak milyen módon alakulnak át, jelenlegi aktív ágyaikat hány százalékban veszíthetik el. A lista alapján az érintett intézményekben összesen 3569 ágyat érinthet a szerkezetátalakítás.

HR BLOGGER
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
legacykft  |  2022.11.25 17:22
Ismerős számodra, hogy tudod, hogy csinálnod kéne valamit, hogy szinte „agyon nyom” a határidő, de n...
laskainelli  |  2022.11.25 14:26
Minden pillanatban üzenünk valamit a külvilág felé, még akkor is, ha nem szólunk egy szót sem. A tes...
perfekt  |  2022.11.25 09:20
Az Országgyűlés a 2022. november 22-ig ülésnapján elfogadta az egyes adótörvények módosításáról szól...
hrdoktor  |  2022.11.21 04:37
A stressz szót általánosan használjuk a mindennapokban, azonban a pontos jelentésével kevesen vannak...
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?