Megszűnhet 14 vidéki kórház?

Pénzcentrum
2012. február 10. 09:34

Tizennégy vidéki kórházban alaposan átalakulhat, gyakorlatilag megszűnhet az aktív fekvőbeteg ellátás a májustól felálló új rendszerben. Február 15-én kiderül, melyik kórház felesleges - írja a Napi Gazdaság.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A teljes magyar fekvőbeteg ellátásról, az erre fordított pénzről és magáról az ellátórendszerről dönt február 15-én a nemrégiben létrehozott mamutszervezet, a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI). A szervezet ekkor tesz javaslatot az egészségügyi ágazati vezetésnek a szolgáltatók új fekvőbeteg területi ellátási kötelezettségéről és a kapacitások felosztásáról.

Gilly Gyula, a Nemzeti Egészségügyi Kerekasztal szakértője szerint sérül a jogbiztonság, mivel nem átlátható, reprodukálható, számon kérhető szempontrendszerre alapul a döntés, és nem világos, milyen módon találhatnak jogorvoslatot a szolgáltatók, ha nem értenek vele egyet. Aggasztó az is, hogy nincs kin számon kérni a felelősséget, ha esetleg súlyos ellátási zavarok keletkeznének. Poller Imre egészségügyi szakértő szerint sincs jogszabályi alapja annak, hogy egy épphogy létrehozott mamutszervezet, újraossza a teljes magyar fekvőbeteg-ellátórendszert.

Jelenleg összesen 140 kórház működik Magyarországon, közülük 106-ban működik az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által befogadott aktív fekvőbeteg ágy. További 17 olyan, nem kórházként működő egység van, amelyben fekvőbeteg-ellátás is zajlik.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium tegnap este kiadott közleménye szerint Cserháti Péter helyettes államtitkár Tapolca, Körmend, Csorna, Győr, Marcali, Nagyatád, Komló, Pécs, Kazincbarcika, MISEK Miskolci Semmelweis Ignác Egészségügyi Központ, Miskolc, Vásárosnamény, Debrecen, Kalocsa, Makó, Szeged, Kisbér, Komárom, Budapest képviselőivel egyeztetett. Ebből pontosan nem ítélhető meg, hogy a jelzett városokban működő kórházak milyen módon alakulnak át, jelenlegi aktív ágyaikat hány százalékban veszíthetik el. A lista alapján az érintett intézményekben összesen 3569 ágyat érinthet a szerkezetátalakítás.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.26 14:32
Veled is előfordult már, hogy a társad nem tartotta be az ígéretét, vagy nem osztott meg veled egy f...
perfekt  |  2021.10.26 09:15
A Kormány 2021 októberében benyújtotta a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló 20...
hrdoktor  |  2021.10.25 06:39
Még mindig túl sok férfi ódzkodik a kivizsgálásoktól, főleg akkor, ha a húgyutak vagy a nemi szervek...
vezetoi-coaching  |  2021.10.24 23:50
A siker def. meglehetősen rugalmas, ha nem alaktalan (kritérium, mint égen a csillag…), ráadásul idő...
legacykft  |  2021.10.22 20:03
A robotika, a mesterséges intelligencia korában még mindig az emberi erőforrást mondhatjuk a legérté...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 26. 17:09