1 °C Budapest

Hatalmas akciók a boltokban: meddig tartanak a leértékelések?

2012. február 7. 05:27

Bár országszerte több bevásárlóközpont üzletének kirakata arról tájékoztat, hogy a leértékelések utolsó napjait éljük, valószínűleg még néhány hétig maradnak az árleszállítások. Az árak viszont már csak kevés üzletben lesznek alacsonyabbak, így most lehet igazán érdemes vásárolni - akár még téli ruhát is.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

"A leárazás utolsó napjai" - hirdeti a felirat több budapesti bevásárlóközpont kirakatán, hogy - elvileg- hamarosan befejeződnek a karácsony utáni leértékelések. A helyzet azonban nem ennyire vészes, így még azok is nyugodtan elindulhatnak akciós termékekre vadászni, akik ezekben a napokban kapják meg januári fizetésüket.

A Pénzcentrum.hu piaci forrásokból úgy értesült, sok boltban akár még február végéig, március elejéig is elhúzódhat a leértékelési szezon - egyes üzletek pedig a február közepére eső Valentin-napig tartják fent az akciós készleteket. Az egyik budai bevásárlóközpontban található ruházati szaküzletben arról tájékoztattak: a leértékelt áruk eddig nem fogytak a várt mértékben, ezért mindenképp maradnak a leárazások, és a megszokott módon, fokozatosan foglalnak el egyre nagyobb teret az új kollekciók. Azokat a termékeket, amelyeket végképp nem sikerült eladni, az outletekbe szállítják, ahol akár idén ősszel ismét feltűnhetnek a polcokon.

Ráadásul ezekben a napokban a januári fizetések megérkezése újabb lendület adhat a forgalomnak: míg a boltosok tapasztalatai szerint január utolsó két hetében a vásárlók kevesebbet költöttek - elsősorban azért, mert a hónap végére sok családnak összébb kellett húznia a nadrágszíjat-, addig február első hetei újabb lendületet adhatnak a forgalomnak. A vásárlók többsége egyenesen olyan szándékkal tér be az üzletekbe, hogy csak a leértékelt termékeket keresi, konkrét ötlet nélkül, valami olcsót szeretne vásárolni. Sokan azonban meghatározott ruhadarabokat (például télikabát, farmernadrág) keresnek, a korábbi fogyasztói árhoz képest akár 50-70 százalékos kedvezménnyel.

Az sem mellékes, hogy a havazás és a fagyos időjárás is a plázáknak kedvez, sokan ugyanis szabadidős tevékenységként is a vásárlást, nézelődést választják ezekben a hetekben.

Mit érdemes most vásárolni?

Az üzletek kínálatában bőven találhatunk még leértékelt szezonális termékeket: a téli ruházati cikkek (kabátok, csizmák, bakancsok) mellett érdemes lehet most sífelszerelést is vásárolni, hiszen a sportruházati szaküzletek is jelentős kedvezménnyel várják a vevőket. Ugyanakkor akár a tavaszi ruhatárunkat is felvértezhetjük, hiszen a boltokban bőven van választék tavaszi/őszi cipőkből, átmeneti kabátokból, vékonyabb pulóverekből is. Hasonlóan jó fogás lehet egy-egy márkásabb nadrág, farmereket például a korábbi ár feléért is vásárolhatunk. Jelentős leértékeléseket találhatunk az alsóneműknél, zokniknál is - érdemes lehet ezekből is többet venni, de akár a nyári időszakra készülve vehetünk pólókat, sőt, napszemüvegeket is nagy kedvezménnyel.

Hamarosan a műszaki cikkek jöhetnek

Úgy tudjuk, kora tavasszal kerülhet sor a műszaki áruházláncok leértékeléseire is. Így várható, hogy egyes termékcsoportokat (például televíziók, mosógépek) értékelnek majd le, illetve az is, hogy az áruház teljes kínálatára adnak majd kedvezményt. Ilyenek lehetnek például az "áfamentes" napok, amikor a műszaki üzlet (szinte) teljes választékát 27 százalékos kedvezménnyel kínálják.

Az akciókat és promóciókat főként a női vásárlók keresik

Felmérések szerint az üzletválasztás szempontjainak fontossága az elmúlt években is változott. Az akciók, promóciók jelentősége a válság kezdetét követő évben, 2009-ben jelentősen megnőtt, ettől kezdve pedig nagyjából változatlan. "Az üzletek kinézete a 2006. évi és az azt megelőző időszakokhoz képest az elmúlt három évben látszólag kevésbé játszott szerepet a vásárlás helyének kiválasztásában - véli Kui János, a GfK Hungária Kereskedelem szektorának menedzsere. "Ennek hátterében véleményünk szerint az áll, hogy a modern kereskedelmi csatornák terjedésének és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a legtöbb bolt a belső kialakítást illetően egységes, a korábbinál magasabb színvonalat nyújt" - magyarázta a szakember.

Az akciók, árengedmények vonzereje a válság hatására jelentősen megnőtt, 2009 óta fontosságuk megítélése változatlan. Jelentőségüket alátámasztja, hogy a vásárlók többsége - főként a nők, a nagycsaládosok, a nyugdíjasok és a diszkontok törzsvásárlói - kifejezetten keresi az üzletben azt az akciót, amelyről korábban tudomást szerzett. Tudatos vásárlói magatartásra utal, hogy a vevők több-kevesebb rendszerességgel összehasonlítják az akciós árakat a nem akciós árakkal, illetve a különböző márkák árainak összevetése is gyakori - derül ki a GfK Hungária Shopping Monitor 2011-2012 tanulmányából.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 29. hétfő
Taksony
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?