Veszélyes az energiaital? Tömeges rosszullét Magyarországon

Pénzcentrum
2012. február 6. 11:20

Két hónap alatt 123 embert kellett kórházba szállítani Magyarországon a túlzott energiaital-fogyasztással kapcsolatos rosszullétek miatt. Az ÁNTSZ az ilyen italok veszélyeire figyelmeztet, a gyártók viszont a chipsadó miatt szenvednek, a legtöbb termékeben jóval kevesebb a koffeintartalom, mint korábban.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz az ország egész területéről érkeznek a mentőszolgálattól, az orvosi ügyeletekről, a gyermekorvosoktól, a védőnőktől, valamint az általános és középiskolákból a jelzések az energiaital túladagolásról. Az adatok szerint az elfogyasztott, rosszullétet kiváltó energiaital mennyisége fejenként naponta két deciliter és 3 (!) liter között változott. Az érintettek 87 százaléka fiatalkorú férfi.

Az ÁNTSZ szerint a 18 év alatti fiatalok, gyermekek esetében, valamint azoknál, akik nem szoktak a koffein tartalmú italok fogyasztásához, a túladagolás akár halálhoz is vezethet, ezért különösen aggasztó, hogy a rosszullétről beszámoló személyek 77 százaléka 18 év alatti fiatal, akik között 8-10 éves korú gyermekek is voltak. A tünetekkel jelentkezők legnagyobb része (26%) a 13-14 éves, 19% a 15-16 éves, 18% a 11-12 éves, 12% pedig a 17-18 éves korosztályba tartozik. A rosszullétről beszámoló fogyasztók 3 százaléka 8-10 éves gyermek, 22 százaléka pedig 19 év fölötti felnőtt.

Az érintettek egy része naponta többször, különböző helyszínen is ivott energiaitalt, a legnagyobb arányban azonban otthon (46%) a délutáni órákban (42%) fogyasztottak belőle rosszullétük előtt. Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben, és a vesében is, ennek ellenére a fogyasztók 23 százaléka próbálta ki a kettőt együtt.

A tünetek közül legtöbben zaklatottságról, ingerlékenységről (27%), valamint felfokozott idegállapotról, nyugtalanságról, álmatlanságról (24%) számoltak be, előfordult még szédülés, hányinger, hányás, valamint szapora szívverés és mellkasi szúrás is. A túlzott energiaital-fogyasztás miatt rosszullétről és kellemetlen testi tünetekről beszámoló 123 fő közel harmadát állapotuk miatt egészségügyi ellátásban kellett részesíteni.

A Tisztifőorvosi Hivatal szerint az energiaital azért is különösen veszélyes, mert átmenetileg felpörget, növeli a teljesítményt, de utána még erőteljesebb fáradtságot okozhat, amely újabb és újabb fogyasztásra ösztönöz. Egyre többen fáradtság ellen, aktivitásfokozóként nyúlnak energiaitalhoz. A túlzott fogyasztás egyre elterjedtebb a fiatalok körében is.

Az energiaitalok koffeint és más, a koffein hatását felerősítő összetevőket is tartalmaznak. A nagy mennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffein-túladagolás tüneteit: erős hányingert, hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Pedig már alig van bennük koffein

Tavaly szeptemberben lépett életbe a népegészségügyi termékadó (közismert nevén chipsadó), amit a bizonyítottan egészségkárosító élelmiszerek után kell megfizetni. Az adó természetesen vonatkozik az energiaitalokra is: mértéke literenként 250 forint (azaz egy dobozra vetítve 62 forint). Több magyar gyártó a szabályozásra úgy reagált, hogy megváltoztatta italai összetételét, a korábbi harmadára csökkentette az italok koffeinszintjét, új receptúrájában más adalékanyagokkal pótolva a koffeint. Az új receptúrával az áremelést el tudták kerülni - igaz, sok fogyasztó szerint az új típusú italok hatékonysága megkérdőjelezhető. 

Ráadásul 2012-től az új típusú energiaitalok is sarcot kaptak: a koffein- és taurintartalom együttes jelenléte esetén a termék akkor is adókötelessé vált, ha ezen összetevők közül bármelyik meghaladja a határértéket. A hivatalos kormányzati álláspont szerint a törvény új megfogalmazása megakadályozza, hogy a koffeint más - hasonló élettani hatást okozó - összetevővel kiváltani szándékozó energiaital-gyártó az adót elkerülje.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?