6 °C Budapest

Veszélyes az energiaital? Tömeges rosszullét Magyarországon

Pénzcentrum
2012. február 6. 11:20

Két hónap alatt 123 embert kellett kórházba szállítani Magyarországon a túlzott energiaital-fogyasztással kapcsolatos rosszullétek miatt. Az ÁNTSZ az ilyen italok veszélyeire figyelmeztet, a gyártók viszont a chipsadó miatt szenvednek, a legtöbb termékeben jóval kevesebb a koffeintartalom, mint korábban.

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatalhoz az ország egész területéről érkeznek a mentőszolgálattól, az orvosi ügyeletekről, a gyermekorvosoktól, a védőnőktől, valamint az általános és középiskolákból a jelzések az energiaital túladagolásról. Az adatok szerint az elfogyasztott, rosszullétet kiváltó energiaital mennyisége fejenként naponta két deciliter és 3 (!) liter között változott. Az érintettek 87 százaléka fiatalkorú férfi.

Az ÁNTSZ szerint a 18 év alatti fiatalok, gyermekek esetében, valamint azoknál, akik nem szoktak a koffein tartalmú italok fogyasztásához, a túladagolás akár halálhoz is vezethet, ezért különösen aggasztó, hogy a rosszullétről beszámoló személyek 77 százaléka 18 év alatti fiatal, akik között 8-10 éves korú gyermekek is voltak. A tünetekkel jelentkezők legnagyobb része (26%) a 13-14 éves, 19% a 15-16 éves, 18% a 11-12 éves, 12% pedig a 17-18 éves korosztályba tartozik. A rosszullétről beszámoló fogyasztók 3 százaléka 8-10 éves gyermek, 22 százaléka pedig 19 év fölötti felnőtt.

Az érintettek egy része naponta többször, különböző helyszínen is ivott energiaitalt, a legnagyobb arányban azonban otthon (46%) a délutáni órákban (42%) fogyasztottak belőle rosszullétük előtt. Az energiaital és az alkohol együttes fogyasztása végleges károsodást okozhat a májban, a szívben, és a vesében is, ennek ellenére a fogyasztók 23 százaléka próbálta ki a kettőt együtt.

A tünetek közül legtöbben zaklatottságról, ingerlékenységről (27%), valamint felfokozott idegállapotról, nyugtalanságról, álmatlanságról (24%) számoltak be, előfordult még szédülés, hányinger, hányás, valamint szapora szívverés és mellkasi szúrás is. A túlzott energiaital-fogyasztás miatt rosszullétről és kellemetlen testi tünetekről beszámoló 123 fő közel harmadát állapotuk miatt egészségügyi ellátásban kellett részesíteni.

A Tisztifőorvosi Hivatal szerint az energiaital azért is különösen veszélyes, mert átmenetileg felpörget, növeli a teljesítményt, de utána még erőteljesebb fáradtságot okozhat, amely újabb és újabb fogyasztásra ösztönöz. Egyre többen fáradtság ellen, aktivitásfokozóként nyúlnak energiaitalhoz. A túlzott fogyasztás egyre elterjedtebb a fiatalok körében is.

Az energiaitalok koffeint és más, a koffein hatását felerősítő összetevőket is tartalmaznak. A nagy mennyiségű koffein fogyasztása előidézheti a koffein-túladagolás tüneteit: erős hányingert, hányást, mellkasi fájdalmat, szapora pulzust, nyugtalanságot, álmatlanságot, esetenként pánikrohamot is.

Pedig már alig van bennük koffein

Tavaly szeptemberben lépett életbe a népegészségügyi termékadó (közismert nevén chipsadó), amit a bizonyítottan egészségkárosító élelmiszerek után kell megfizetni. Az adó természetesen vonatkozik az energiaitalokra is: mértéke literenként 250 forint (azaz egy dobozra vetítve 62 forint). Több magyar gyártó a szabályozásra úgy reagált, hogy megváltoztatta italai összetételét, a korábbi harmadára csökkentette az italok koffeinszintjét, új receptúrájában más adalékanyagokkal pótolva a koffeint. Az új receptúrával az áremelést el tudták kerülni - igaz, sok fogyasztó szerint az új típusú italok hatékonysága megkérdőjelezhető. 

Ráadásul 2012-től az új típusú energiaitalok is sarcot kaptak: a koffein- és taurintartalom együttes jelenléte esetén a termék akkor is adókötelessé vált, ha ezen összetevők közül bármelyik meghaladja a határértéket. A hivatalos kormányzati álláspont szerint a törvény új megfogalmazása megakadályozza, hogy a koffeint más - hasonló élettani hatást okozó - összetevővel kiváltani szándékozó energiaital-gyártó az adót elkerülje.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?