7 °C Budapest

Délen már havazik - készülnek a hatóságok a rendkívüli helyzetre

Pénzcentrum
2012. február 3. 12:37

A friss számítások szerint Siófokon 15-16 óra között, Budapesten és Miskolcon 19-20 óra körül kezdődhet a havazás. A várható havazás, vagy hófúvás miatt kilenc megyére már piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

FRISS! A várható havazás, vagy hófúvás miatt kilenc megyére már piros, vagyis harmadfokú figyelmeztetést adott ki szombatra az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szervezet honlapja szerint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Jász-Nagykun-Szolnok és Tolna megyében szombaton, 24 óra alatt több mint 30 centiméter mennyiségű hó is leeshet, ezért a havazásra vonatkozóan harmadfokú figyelmeztetést adtak ki. Az erős hófúvások magas hótorlaszokat okozhatnak ezért Szabolcs-Szatmár-Bereg megye mellett Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a hófúvásra vonatkozóan rendelték el a legmagasabb szintű figyelmeztetést.

Narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést rendeltek el a havazás miatt: Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Heves, Pest, Somogy és Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Míg a várhatóan erős hófúvás miatt Hajdú-Bihar, Heves, Somogy, Jász-Nagykun-Szolnok, Veszprém és Zala megyében adták ki a másodfokú figyelmeztetést szombatra.

Ezek mellett szombatra az ország összes megyéjében legalább elsőfokú figyelmeztetést rendeltek el havazás, hófúvás, illetve az extrém hideg miatt.

Az OMSZ tájékoztatása szerint egy mediterrán ciklon hatására péntek délelőtt dél felől havazás kezdődik, amely lassan észak, északkelet felé terjeszkedik. Szombatra virradó éjszaka a havazás a Kárpát-medence északnyugati részére is átterjed. Vasárnap délelőttől nyugat felől várhatóan fokozatosan megszűnik a hóesés.

A vasárnap estig kialakuló hóréteg vastagsága - a jelenlegi számítások szerint - a Dunántúl délkeleti részén és az Alföldön várhatóan 30-50 cm között alakul. A legkevesebb hóra továbbra is északnyugaton számíthatunk, ott 3-10 cm valószínű. Budapest térségében 15-25 cm hó várható.

Szombaton a megerősödő északi, északkeleti szél a középső országrész kivételével többfelé okoz hófúvást. A legerősebb szél a Nyugat-Dunántúlon és az északkeleti országrészben várható (50-70 km/h), de hófúvásokra még vasárnap is számítani kell, továbbra is főként északkeleten és a Nyugat-Dunántúlon.

Hétfőn estefelé dél, délkelet felől újabb mediterrán ciklon érkezése várható, de már kevesebb hó valószínű: kedd estig északkeleten 1-5, másutt 5-15 cm ígérkezik. A legtöbb hóra délnyugaton van esély. Szerdától anticiklonális hatások érvényesülnek időjárásunkban, csapadék már nem valószínű.

Folytatódik a nagyon hideg idő, legalább 10 napig lényeges enyhülés nem lesz.

Péntek hajnalban az ország leghidegebb pontja ismét a Nógrád megyei Zabar település volt, ahol mínusz 20,5 fokot mértek; előző nap mínusz 21,6 Celsius-fok volt a településen a hőmérséklet.

Orbán: nagy próba előtt áll az ország

Nagy próba előtt áll az ország a miniszterelnök szerint a rendkívüli hideg idő miatt.

Orbán Viktor pénteken az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában úgy fogalmazott, "az ország egy nagy próba előtt áll: mennyire tudunk figyelmesek lenni, és életet menteni, ha hajléktalanokról, ha idősekről, ha egyedülálló emberekről van szó".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A kormányfő azt üzente a hajléktalanoknak: ne reménykedjenek, a kalyibákban, a sufnikban nem fogják tudni élve megúszni a következő néhány nap fagyhullámát, ezért arra kérte őket, hogy ha mód van rá, mindenképpen menjenek be a "túlélési pontokra", a fedett helyekre.

Készültségben van a fővárosi katasztrófavédelem

A fővárosi katasztrófavédelem teljes készenléti személyi állománya és valamennyi műszaki eszköze készültségben van a hideg idő és a várható havazás miatt kialakuló esetleges veszélyhelyzet kezelésére - közölte Kisdi Máté szóvivő pénteken az MTI-vel, hozzátéve, hogy ha szükséges, a pihenőnapos kollégáikat is berendelhetik szolgálatba.

Kisdi Máté azt mondta: felkészültek a lakosságvédelmi intézkedésekre, így melegedősátrak, pokrócok állnak rendelkezésre, amelyeket azonnal fel tudnak állítani és ki tudnak osztani szükség esetén az emberek között.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője kitért arra: a főváros és az ahhoz tartozó települések tűzvédelmére 16 tűzőrség 33 gépjárműfecskendője és 40 egyéb technikai járműve áll állandó készültségben. A járműfecskendők többsége összkerék-meghajtásos és hólánccal felszerelt, így az esetleges hóakadályokkal nehezített utakon is könnyen megközelíthetik a kárhelyszíneket.

A Volán társaságok felkészültek a téli időjárási viszonyokra

A Volán társaságok már ősszel, az úgynevezett téli felkészítés keretében előkészíttették autóbuszaikat a téli időjárási körülményekre - közölte a Volán pénteken az MTI-vel.

Mivel a várható időjárási viszonyok az ország területén jelentősen eltérhetnek, így a társaságok az előrejelzések szerint készülnek, illetve készültek fel a helyi, esetleges rendkívüli viszonyokra - olvasható a közleményben.

Mint írták, az autóbuszmotorok üzembiztos működése érdekében a Volán társaságok mély dermedésű gázolajat, illetve dermedésgátló adalékot használnak.

A tájékoztatás szerint a Volán minden megyében szoros kapcsolatot épített ki a közútkezelő Magyar Közút Nonprofit Zrt. szervezeteivel, és folyamatos az egyeztetés az utak járhatóságáról, állapotáról.

Jelentős késésekre csak az időjárási és útviszonyok, illetve az esetleges balesetek miatti útlezárások következtében lehet számítani - közölte a Volán, amely azt tanácsolja a feltétlen utazni szándékozóknak, hogy elsősorban a közösségi közlekedés eszközeit vegyék igénybe úti céljuk elérése érdekében.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem