1 °C Budapest

Meglepetés: az Auchan veszi meg a Corát

Pénzcentrum
2011. december 28. 12:08

Az Auchan csoport és a Louis Delhaize csoport a mai napon bejelentette, hogy a két csoport között megállapodás született, amelynek értelmében az Auchan Magyarország felvásárolja a Magyar Hipermarket hét magyarországi Cora hipermarketét, a hozzájuk tartozó földterületeket és butiksorokat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Auchan Magyarország a Pénzcentrum.hu-t úgy tájékoztatta, a megállapodás életbelépéséhez a magyar versenyhatóság jóváhagyása szükséges. Amennyiben a hatóság jóváhagyja, a megállapodás várhatóan 2012. első negyedévében válik hatályossá.

A közlemény szerint a Magyar Hipermarket Kft. munkatársai továbbra is e vállalatnál folytatják munkájukat, a későbbiekben pedig csatlakoznak az Auchan Magyarország csapatához.

A Magyar Hipermarket Kft. 1997-ben nyitotta meg első hipermarketét Cora cégnév alatt. Jelenleg három áruházat üzemeltet Budapesten és környékén (Budakalász, Fót, Törökbálink), további négyet az ország más területein (Szolnok, Miskolc, Szeged, Debrecen). A lánc 2700 munkatársat foglalkoztat. Az Auchan Csoport 1998 óta van jelen a magyar piacon, jelenleg 12 áruházat és 11 butiksort üzemeltet Magyarországon, 5600 munkavállalót foglalkoztat.

Meglepő bejelentés

Szakmai berkekben több hónapja ismert, hogy a Match, a Profi és a Cora láncok eladóak. Novemberi lapértesülések arról számoltak be, hogy a Coop-csoportot érdekli elsősorban az üzlet, később pedig a CBA és a Coop közös céget is alapított a Cora felvásárlására. A mai bejelentés ugyanakkor arról szól, hogy az Auchan a Cora hipermarketeket vásárolja fel, így a Match és a Profi üzletek jövője továbbra is nyitott kérdés marad.

Az Auchan lépése ugyanakkor azért is érdekes, mert január elsejétől hatályos a plázastopként ismert jogszabály, amely megtiltja a háromszáz négyzetméteresnél nagyobb üzletek és bevásárlóközpontok létesítését, valamint a már meglévő kereskedelmi egységek ezt meghaladó méretűre bővítését. Az Auchan lépése így azt is jelentheti, hogy a francia áruházlánc ezzel a felvásárlással látja biztosítottnak további magyarországi fejlődését.

Dominique Docoux, az Auchan Magyarország vezérigazgatója júniusban a Pénzcentrum.hu kérdésére (az akkor még csak tervezett) plázastoppal kapcsolatban úgy fogalmazott: a hatályos jogszabályokat elfogadják és tiszteletben tartják, de az új üzletek kialakításánál a jelenlegi fogyasztási szokások alakulását tudják figyelembe venni, a magyar vevők pedig inkább a lakóhelyhez közeli boltokat részesítik előnyben. A vezérigazgató a hipermarketet jól működő modellnek tartja, de - mint elmondta- a lakóhelyhez közelebb eső, kisebb boltok nyitását is fontolgatják.

Nyár elején az Auchan még azzal számolt, több áruház nyitása is várható, 5 projekt (négy vidéki és egy budapesti) műszaki előkészítését végezték.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 5. vasárnap
Vilma
48. hét
December 5.
Advent (2.)
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 4. 19:20