14 milliárdot nyert a kaszinóban: nem akarják kifizetni

Pénzcentrum
2011. december 12. 19:07

Több mint 13 milliárd forintot nyert félkarú rablón egy svájci férfi, amit nem akarnak kifizetni neki. A kaszinó vezetősége azt állítja ugyanis, szoftver hibáról van szó. A magyarországi játékgép piac is hatalmas változáson eshet át a közeljövőben, a szabályozás szerint ugyanis a jövőben csak szerver alapú játékgépeket lehet üzemeltetni hazánkban. Nagy kérdés, miként tud az új elvárásokra hangolódni a magyar piac; egy biztos rengeteg elbocsájtásra lehet majd számítani rövid távon.

Az eset a bregenzi kaszinóban történt - írja a Blikk. Egy 26 éves fiatalember egy félkarú rablóval játszott, amikor megütötte a főnyereményt - átszámolva mintegy13 milliárd forintot. Bár a játékgép az 5 helyett csak 4 egyforma jelképet dobott ki, ennek ellenére mégis villogni és szirénázni kezdett tudatva a személyzettel és a többi vendéggel, hogy valaki megütötte a főnyereményt. A játékgép képernyője is visszaigazolta a szerencsés játékosnak, hogy övé a jackpot.

A férfi az első sokkot követően elindult a kassza felé, hogy beváltsa nyereményét, de a kaszinó vezetősége nem volt hajlandó odaadni neki a pénzt. A kaszinó vezetősége azt állítja ugyanis, szoftver hibáról van szó. A felháborodott férfi pert indított az ügyben, mivel ügyvédei szerint megilleti őt a pénz, amit a játék automata jelzett neki.

14 ezer munkavállaló járhat pórul a hazai szabályozással

A játékadó november 1-jei 100-ról 500 ezer forintra történő megemelését követően jelentősen visszaesett a játéktermek és a nyerőgépek száma az országban, s ezt a tendenciát még inkább felgyorsíthatja a szerver alapú üzemeltetés kötelezővé tétele is. Bár a változtatáson 14 ezer munkavállaló megélhetése múlik egyelőre azonban az összes piaci szereplő a jogszabályi környezet véglegesítésére vár.

Az országban található nyerőgépek 47 százalékkal, míg a játéktermek száma 53 százalékkal csökkent miután november elsejével életbe lépett a játékadó emelés - mondta Molnár Krisztián, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerencsejáték felügyeleti főosztályának vezetője a fortunaweb.hu által szervezett háttérbeszélgetésen.

A korábbi hírek szerint mivel a játékhelyenként fizetendő adó 100 ezer forintról az ötszörösére, vagyis 500 ezerre emelkedett, az állam akár még a jelenlegi állapot szerint is hozzá juthatna a korábban megszokott játékadó-bevételhez. Az előrejelzések azonban mégsem ezt mutatják; az idén a nyerőgép üzemeltető vállalkozások árbevétele 60 milliárd forint, míg a játékadó-bevétel 30 milliárd forint körül alakulhat, szemben a tavalyi 80 milliárddal, illetve több mint 30 milliárddal.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Más kérdés ugyanakkor, hogy ha ezzel párhuzamosan visszaesik a játékgépiparban dolgozók száma is, akkor az utánuk befizetett adó- és járulékbevételek is csökkenni fognak. Arról nem is beszélve, hogy a játéktermekhez köthető egyéb vállalkozások, mint például a vendéglátóhelyek is jókora veszteségre számíthatnak, ami tovább növeli az állami bevétel kiesést.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) elnöke szerint a játéktermek száma a következő hónapokban tovább csökken majd, a működtetett gépek száma pedig akár 80 százalékkal is zuhanhat. Scheiber István szerint tovább bonyolítja a helyzetet a szerver alapú játékgépek bevezetése is, hiszen ezek jókora beruházást igényelnek az adott vállalkozásoktól (becslések szerint ez cégenként 1,2 millió forint). Ehhez a legtöbb vállalkozásnak nincs meg a tőkéje, csak a banki forrásokra számíthatnak. Számos hitelintézet ugyanakkor elzárkózik a szerencsejátékkal foglalkozó vállalkozásoktól, s az is nagy kérdés, hogy a jelenlegi hitelezési helyzetben egyáltalán hány vállalkozás juthat majd forráshoz azoknál a bankoknál, akik nem veszik semmibe őket.

Scheiber István prognózisa szerint a piacon tevékenykedő cégeknél leépítésekre lehet tehát számítani; vállalkozásonként akár 5 embert is elbocsájthatnak, s ez a szám az 1100 érintett esetében tehát 5500 főt is jelenthet. Az elbocsájtások azonban itt még nem állnak meg, a piac szűkülése ugyanis átgyűrűzhet a kapcsolt vállalkozások sorsára is. Mint azt az elnök elmondta, a 7-8 ezer vendéglátóhelyről akár ezzel a számmal megegyező, vagyis 7-8 ezer munkavállalót küldhetnek el a jövőben.

A fejlesztések megtérülése mintegy három és fél évet venne igénybe. A beruházás megkezdéséhez viszont az érintetteknek ismernie kellene a részletszabályokat is, melyeket azonban - hiába a szoros határidő - a Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre még nem közölt. Amint a megtépázott piac, s annak túlélői el tudják kezdeni felépíteni az új rendszert, ismét növekedési pályára állhat a szektor is. Ez azonban nem megy majd egyik napról a másikra.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24