14 milliárdot nyert a kaszinóban: nem akarják kifizetni

Pénzcentrum
2011. december 12. 19:07

Több mint 13 milliárd forintot nyert félkarú rablón egy svájci férfi, amit nem akarnak kifizetni neki. A kaszinó vezetősége azt állítja ugyanis, szoftver hibáról van szó. A magyarországi játékgép piac is hatalmas változáson eshet át a közeljövőben, a szabályozás szerint ugyanis a jövőben csak szerver alapú játékgépeket lehet üzemeltetni hazánkban. Nagy kérdés, miként tud az új elvárásokra hangolódni a magyar piac; egy biztos rengeteg elbocsájtásra lehet majd számítani rövid távon.

Az eset a bregenzi kaszinóban történt - írja a Blikk. Egy 26 éves fiatalember egy félkarú rablóval játszott, amikor megütötte a főnyereményt - átszámolva mintegy13 milliárd forintot. Bár a játékgép az 5 helyett csak 4 egyforma jelképet dobott ki, ennek ellenére mégis villogni és szirénázni kezdett tudatva a személyzettel és a többi vendéggel, hogy valaki megütötte a főnyereményt. A játékgép képernyője is visszaigazolta a szerencsés játékosnak, hogy övé a jackpot.

A férfi az első sokkot követően elindult a kassza felé, hogy beváltsa nyereményét, de a kaszinó vezetősége nem volt hajlandó odaadni neki a pénzt. A kaszinó vezetősége azt állítja ugyanis, szoftver hibáról van szó. A felháborodott férfi pert indított az ügyben, mivel ügyvédei szerint megilleti őt a pénz, amit a játék automata jelzett neki.

14 ezer munkavállaló járhat pórul a hazai szabályozással

A játékadó november 1-jei 100-ról 500 ezer forintra történő megemelését követően jelentősen visszaesett a játéktermek és a nyerőgépek száma az országban, s ezt a tendenciát még inkább felgyorsíthatja a szerver alapú üzemeltetés kötelezővé tétele is. Bár a változtatáson 14 ezer munkavállaló megélhetése múlik egyelőre azonban az összes piaci szereplő a jogszabályi környezet véglegesítésére vár.

Az országban található nyerőgépek 47 százalékkal, míg a játéktermek száma 53 százalékkal csökkent miután november elsejével életbe lépett a játékadó emelés - mondta Molnár Krisztián, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerencsejáték felügyeleti főosztályának vezetője a fortunaweb.hu által szervezett háttérbeszélgetésen.

A korábbi hírek szerint mivel a játékhelyenként fizetendő adó 100 ezer forintról az ötszörösére, vagyis 500 ezerre emelkedett, az állam akár még a jelenlegi állapot szerint is hozzá juthatna a korábban megszokott játékadó-bevételhez. Az előrejelzések azonban mégsem ezt mutatják; az idén a nyerőgép üzemeltető vállalkozások árbevétele 60 milliárd forint, míg a játékadó-bevétel 30 milliárd forint körül alakulhat, szemben a tavalyi 80 milliárddal, illetve több mint 30 milliárddal.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Más kérdés ugyanakkor, hogy ha ezzel párhuzamosan visszaesik a játékgépiparban dolgozók száma is, akkor az utánuk befizetett adó- és járulékbevételek is csökkenni fognak. Arról nem is beszélve, hogy a játéktermekhez köthető egyéb vállalkozások, mint például a vendéglátóhelyek is jókora veszteségre számíthatnak, ami tovább növeli az állami bevétel kiesést.

A Magyar Szerencsejáték Szövetség (MSzSz) elnöke szerint a játéktermek száma a következő hónapokban tovább csökken majd, a működtetett gépek száma pedig akár 80 százalékkal is zuhanhat. Scheiber István szerint tovább bonyolítja a helyzetet a szerver alapú játékgépek bevezetése is, hiszen ezek jókora beruházást igényelnek az adott vállalkozásoktól (becslések szerint ez cégenként 1,2 millió forint). Ehhez a legtöbb vállalkozásnak nincs meg a tőkéje, csak a banki forrásokra számíthatnak. Számos hitelintézet ugyanakkor elzárkózik a szerencsejátékkal foglalkozó vállalkozásoktól, s az is nagy kérdés, hogy a jelenlegi hitelezési helyzetben egyáltalán hány vállalkozás juthat majd forráshoz azoknál a bankoknál, akik nem veszik semmibe őket.

Scheiber István prognózisa szerint a piacon tevékenykedő cégeknél leépítésekre lehet tehát számítani; vállalkozásonként akár 5 embert is elbocsájthatnak, s ez a szám az 1100 érintett esetében tehát 5500 főt is jelenthet. Az elbocsájtások azonban itt még nem állnak meg, a piac szűkülése ugyanis átgyűrűzhet a kapcsolt vállalkozások sorsára is. Mint azt az elnök elmondta, a 7-8 ezer vendéglátóhelyről akár ezzel a számmal megegyező, vagyis 7-8 ezer munkavállalót küldhetnek el a jövőben.

A fejlesztések megtérülése mintegy három és fél évet venne igénybe. A beruházás megkezdéséhez viszont az érintetteknek ismernie kellene a részletszabályokat is, melyeket azonban - hiába a szoros határidő - a Nemzetgazdasági Minisztérium egyelőre még nem közölt. Amint a megtépázott piac, s annak túlélői el tudják kezdeni felépíteni az új rendszert, ismét növekedési pályára állhat a szektor is. Ez azonban nem megy majd egyik napról a másikra.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
EZT OLVASTAD MÁR?