17 °C Budapest

Lenyúlják a pénzed a TV-műsorok: érvénytelen voksért is emelt díj

Pénzcentrum
2011. november 16. 12:50

Sok esetben érvénytelenek a különböző tehetségkutató műsorokra, valóságshow-kra a szavazás lezárása előtt közvetlenül elküldött voksok, ellenben azokért is emelt díjat kellett fizetni - derült ki a média- és hírközlési biztos vizsgálata során. A szavazás eredményének esetleges manipulálását azonban a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem lehetett megállapítani.

Közel félszáz panasz érkezett Bodonovich Jenő, média- és hírközlési biztoshoz a TV2 Megasztár, valamint az RTL Klub Való Világ és X-faktor című műsorai kapcsán. A bejelentésekben a panaszosok a nézői szavazások lebonyolításának rendjét, azok szembetűnő irányítottságát, ellenőrizhetetlenségét kifogásolták, és megkérdőjelezték az eredmények valóságtartalmát. A valóságshow-k és tehetségkutatók magas nézettségére, és a szavazásokban részt vevők nagy számára tekintettel a média- és hírközlési biztos az új médiatörvény alapján 2011 áprilisában hivatalból egyeztetési eljárást indított.

A vizsgálat során a rendelkezésre álló dokumentumok alapján nem lehetett megállapítani, hogy a szolgáltatók beavatkoztak-e a szavazás eredményébe - közölte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Az viszont kiderült, hogy a műsorszolgáltatók szavazási szabályzata nem tartalmazta egyértelműen és közérthetően, hogy mi minősül érvényes szavazatnak, a telefonszolgáltatók rendszere pedig túlterheltség miatt nem mindig tudta kezelni az azonos időben elküldött SMS-ek áradatát - ez egy-egy döntő alkalmával akár több ezer szavazatot is jelenthet. Emiatt előfordulhat, hogy az időben elküldött voksok egy része a szavazás lezárása után érkezett, és ezért érvénytelen volt. Az emelt díjat viszont a sikertelen voksokért is meg kellett fizetniük a szavazóknak - derült ki többek között a média- és hírközlési biztos által lefolytatott vizsgálat eredményeiből.

A biztos ajánlásokat tett közzé a telefonos szavazásokat alkalmazó műsorszolgáltatók számára. Javasolja, hogy a szolgáltatók egyértelműen és közérthetően rögzítsék, hogy mely szavazat minősül érvényes szavazatnak, és a szavazás lezárását követően biztosítsanak elegendő időt a szavazatok feldolgozására.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Bodonovich Jenő aggályosnak tartja, hogy az emelt díj leemelése nem ott történik, ahol eldől, hogy teljesült-e a szolgáltatás. Ebből kifolyólag az emelt díjas szolgáltatás díját az érvénytelen szavazatok esetében is levonták. A jövőben olyan megállapodást kellene kötniük a műsorszolgáltatóknak a telefonszolgáltatóval, amelyben az időn túl érkező szavazatokat nem emelt díjasként számolják el. A biztos továbbá olyan ügyfélszolgálat működtetését javasolja, amely folyamatosan tájékoztatja a nézőket és kezeli a betelefonálók panaszait.

 

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?