10 °C Budapest

Nagyot kaszál a Tesco a szárnyaló eurón

Pénzcentrum
2011. november 7. 14:07

Bár a legtöbben nem örülnek a forint euróval szembeni mélyrepülésének, azonban akadnak ágazatok hazánkban, melyek igencsak jól járnak a tartósan 300 forint feletti árfolyammal.

Néhány napja tartósan a 300 forintos lélektani határ felett van az euró árfolyama; a forint euróval szembeni jegyzése a mai napon 307,5-ig is felkúszott. A legtöbben emiatt csak fogják a fejüket - elég csak az euró hitelesekre gondolnunk -, hiszen a magas árfolyam miatt egyre csak vékonyodik a családok pénztárcája. Úgy tűnik ugyanakkor, hogy akadnak ágazatok, melyek éppen a magas árfolyam miatt számíthatnak extra profitra.

Ismét fellendülőben a bevásárlóturizmus; egyre többen érkeznek északi szomszédunkból, hogy nálunk költsék el nehezen megkeresett fizetésük. Jól mutatja ezt a tendenciát, hogy emelkedett például az északi határszlélen található Tesco áruházak forgalma is - mondta el az Új Szónak Szabó Anita, a Tesco-Global Áruházak Zrt. Kommunikációs osztályának munkatársa.

"Az áruházlánc a dolgozók közvetlen tapasztalataiból, a parkolókban lévő szlovák rendszámú kocsik gyarapodásából és a forgalom erősödéséből úgy látja, hogy megélénkült a szlovák bevásárlóturizmus. A forgalomnövekedést az áruházlánc minden olyan esetben érzékeli, amikor a forint gyengül az euróval szemben" - mondta a lapnak Szabó Anita.

A hírek szerint a jelenség legfőképp a Komáromban, a Mosonmagyaróváron, valamint a Sátoraljaújhelyen lévő áruházakban figyelhető meg a leginkább.

A szeptember óta mintegy 10 százalékos euróval szembeni forintgyengülés a környező országok (Ausztria, Szlovákia, Szlovénia) határ menti vidékein élők szemszögéből úgy is felfogható, hogy a magyarországi áruk és szolgáltatások árai ennyivel süllyedtek, így például egy magyarországi hétvégi bevásárlás egyre vonzóbb lehet számukra - mondja Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Véleménye szerint amennyiben a forint tovább gyengülne a következő időszakban az eurózóna adósságválságának mélyülése és/vagy a magyar kormányzati gazdaságpolitikával kapcsolatos aggodalmak hatására, akkor a magyarországi bevásárló turizmus fokozódhat. Ez az áfa- és jövedéki adóbevételeken keresztül némileg segítheti a magyar költségvetést. Fontos azonban látni, hogy az idén novembertől magasabb magyar jövedéki adó, illetve a januártól 27%-ra növekvő áfa-kulcs csökkenti a magyarországi áruk és szolgáltatások vonzerejét külföldi, fizetésüket euróban kapó állampolgárok szemében.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem