18 °C Budapest

8 hosszúhétvége jövőre! Ezeken a napokon nem dolgozunk

2011. október 18. 05:12

A napokban a Magyar Közlönyben megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete a 2012-es munkaszüneti napok körüli munkarendről. Jövőre öt pihenőnappal nyújtják meg az ünnepi hétvégéket - igaz, ezeket előbb-utóbb le is kell dolgozni. A nagy nyertesek a szállodák lehetnek.

Pénzcentrum vélemény
A magyar sajtóban az elmúlt órákban hibás szám terjedt el, a legtöbben ugyanis a 2012-ben hétfői napra eső augusztus 20-át nem számolják a hosszúhétvégék közé, pedig -mint azt az alábbiakban a Pénzcentrum.hu bizonyítja- az államalapítás ünnepével együtt összesen nyolc (!) hosszúhétvége lesz jövőre. Ráadásul nem hét, nem nyolc, hanem csak öt szombati napot kell előtte-utána ledolgoznunk.


Öt, a munkaszüneti napok előtt-után adott pihenőnappal számol jövőre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelete, amely a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben, és még ezen a héten hatályba lép. Az idei, hétköznapra eső ünnepnapokban szűkölködő esztendő után igazi felüdülés, hogy 2012-ben csak egy olyan ünnep (január 1.) lesz, amelyik hétvégére esik majd. Így pihenéssel tölthetünk nyolc hosszúhétvégét is: húsvét- és pünkösdhétfő mellett március 15-ét, május 1-jét, augusztus 20-át, október 23-át, november 1-jét és a -hétköznapra eső, de a hétvégével együtt öt napos- karácsonyt is.


Tehát jövőre négy négynapos hosszúhétvége (március 15, május 1, október 23, november 1.) és egy ötnapos (karácsony) is lesz, méghozzá úgy, hogy az ünnepnapok keddre vagy csütörtökre esnek, a közéjük ékelődő hétfőt vagy pénteket pedig pihenőnapként megnyerjük - igaz, ezt előbb-utóbb le kell dolgoznunk. (A karácsony kissé kilóg a sorból, mivel ott a hétfői napra eső december 24-ét kapjuk meg pihenőnapnak.)

 

Természetesen 2012-ben is ünnepnapnak számít a húsvét és a pünkösd is, előbbi április 8-9-ére, utóbbi május 27-28-ára esik. A hivatalos megfogalmazás szerint ugyanakkor a rendelet hatálya ezúttal sem terjed ki a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatónál, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjére.

A belföldi turizmus lehet az igazi nyertes?

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a magyar családok előszeretettel használják utazásra, pihenésre az ajándékba kapott szabadnapokat - ez várható 2012-ben is. Ilyenkor rendszerint megtelnek a szállodák ( az utazni vágyók előszeretettel használják a wellness-hotelek szolgáltatásait), a szállásadók sokszor speciális csomag-ajánlatokkal is készülnek. Idén például előfordult, hogy két éjszaka áráért hármat adtak, meglepetésként borvacsora, kedvezményes fürdőbelépő, extra masszázs várta a vendégeket, de több szállodában ételkülönlegességekkel, az ünnephez kapcsolódó családi programokkal készültek.

Jövőre több alkalom is lesz arra, hogy a népesebb rokonság, baráti társaságok együtt utazzanak el a hosszúhétvégékre, ezért biztosra vehető, hogy az apartmanok, vendégházak, falusi szálláshelyek is profitálnak majd a pihenőnapokból. Az sem mellékes szempont, hogy felértékelődik az utazás, mint karácsonyi ajándék szerepe, hiszen a megajándékozottak (például szülők, nagyszülők) szinte biztosan ráérnek majd például a március közepén esedékes ünnepi hétvégén.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Szeretünk utazni, ha hosszú a hétvége

Az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszúhétvégék a belföldi turizmusban fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus Zrt. egy korábbi felmérése szerint a megkérdezettek 35,9 százaléka legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, 30 százalékuk húsvétkor, 23,6 százalékuk pünkösdkor utazik. Ezen kívül népszerű még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége (20 százalék) és a szilveszteri időszak (20 százalék) is.

A nyári időszakon kívül tett utazások során a legtöbben a városlátogatás, a gyógy- és wellness-fürdők, valamint a kulturális látnivalók, műemlékek iránt érdeklődnek. Emellett a várak és kastélyok, nemzeti parkok és a természetjárás, valamint a fesztiválok és a világörökségi helyszínek látogatása is a kedveltebb tevékenységek közé tartoznak.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2023.06.05 06:47
A nyári szabadság nem hoz automatikusan feltöltődést, csak ha a hossza és a minősége is megfelelő....
laskainelli  |  2023.06.01 14:23
Az önbizalomhiány különböző módokon és életszakaszokban jelentkezhet, de ha megfigyeled a jelen hely...
coachco  |  2023.05.30 15:32
Bizony, nem túlzok, ha azt mondom, tekintetünk mérföldeken, lelkünk századokon túl barangolt a napok...
vezetoi-coaching  |  2023.05.23 10:04
Jó, 2 napot késett (a bevezető mutatja, 2 napja kezdtem el…), de hadd szóljon…:-))) Például a macho...
hrbonbon  |  2023.05.18 15:51
Simonyi Judit ügyvezető igazgató Miért is vagyok egy kiválasztási folyamatban? LEHETŐSÉGEK:...
Súlyos: az 1-3 éves gyerekek negyedének vannak félelmei különböző ételektől

Beszámolók szerint az 1-3 éves korosztály 25%-a - tehát minden negyedik gyermek - elutasít valamilyen ételt, és sokuknál óvodás, általános iskolás korban is fennáll még a probléma.

Megdőlt a 120 milliós közösségi finanszírozási rekord – itt az EU-s pénzek utódja? (x)

Az egyre népszerűbb finanszírozási forma itthon is gyorsan terjed, egyre többen ismerik és használják.

Balogh Petya: Önmagunkkal versenyzünk, és van hova fejlődni (x)

Bár sokat fejlődött az utóbbi években a hazai startup ökoszisztéma, még egy nagyságrenddel, szinte minden fontos mutatóban le van maradva a régiós élvonaltól.

Szemet vetett erre a szektorra Balogh Petya: 50 ezerért még te is a cégtársa lehetsz

A 120 fős tulajdonosi közösség mellé most Balogh Petya cége is beszállt a Brancs közösségi finanszírozási platformba.

NAPTÁR
Tovább
2023. június 5. hétfő
Fatime
23. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Együtt a régió szereplői
EZT OLVASTAD MÁR?