12 °C Budapest

8 hosszúhétvége jövőre! Ezeken a napokon nem dolgozunk

2011. október 18. 05:12

A napokban a Magyar Közlönyben megjelent a Nemzetgazdasági Minisztérium rendelete a 2012-es munkaszüneti napok körüli munkarendről. Jövőre öt pihenőnappal nyújtják meg az ünnepi hétvégéket - igaz, ezeket előbb-utóbb le is kell dolgozni. A nagy nyertesek a szállodák lehetnek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Pénzcentrum vélemény
A magyar sajtóban az elmúlt órákban hibás szám terjedt el, a legtöbben ugyanis a 2012-ben hétfői napra eső augusztus 20-át nem számolják a hosszúhétvégék közé, pedig -mint azt az alábbiakban a Pénzcentrum.hu bizonyítja- az államalapítás ünnepével együtt összesen nyolc (!) hosszúhétvége lesz jövőre. Ráadásul nem hét, nem nyolc, hanem csak öt szombati napot kell előtte-utána ledolgoznunk.


Öt, a munkaszüneti napok előtt-után adott pihenőnappal számol jövőre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rendelete, amely a napokban jelent meg a Magyar Közlönyben, és még ezen a héten hatályba lép. Az idei, hétköznapra eső ünnepnapokban szűkölködő esztendő után igazi felüdülés, hogy 2012-ben csak egy olyan ünnep (január 1.) lesz, amelyik hétvégére esik majd. Így pihenéssel tölthetünk nyolc hosszúhétvégét is: húsvét- és pünkösdhétfő mellett március 15-ét, május 1-jét, augusztus 20-át, október 23-át, november 1-jét és a -hétköznapra eső, de a hétvégével együtt öt napos- karácsonyt is.


Tehát jövőre négy négynapos hosszúhétvége (március 15, május 1, október 23, november 1.) és egy ötnapos (karácsony) is lesz, méghozzá úgy, hogy az ünnepnapok keddre vagy csütörtökre esnek, a közéjük ékelődő hétfőt vagy pénteket pedig pihenőnapként megnyerjük - igaz, ezt előbb-utóbb le kell dolgoznunk. (A karácsony kissé kilóg a sorból, mivel ott a hétfői napra eső december 24-ét kapjuk meg pihenőnapnak.)

 

Természetesen 2012-ben is ünnepnapnak számít a húsvét és a pünkösd is, előbbi április 8-9-ére, utóbbi május 27-28-ára esik. A hivatalos megfogalmazás szerint ugyanakkor a rendelet hatálya ezúttal sem terjed ki a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő munkáltatónál, illetve az ilyen jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalók munkarendjére.

A belföldi turizmus lehet az igazi nyertes?

Az elmúlt évek tapasztalatai szerint a magyar családok előszeretettel használják utazásra, pihenésre az ajándékba kapott szabadnapokat - ez várható 2012-ben is. Ilyenkor rendszerint megtelnek a szállodák ( az utazni vágyók előszeretettel használják a wellness-hotelek szolgáltatásait), a szállásadók sokszor speciális csomag-ajánlatokkal is készülnek. Idén például előfordult, hogy két éjszaka áráért hármat adtak, meglepetésként borvacsora, kedvezményes fürdőbelépő, extra masszázs várta a vendégeket, de több szállodában ételkülönlegességekkel, az ünnephez kapcsolódó családi programokkal készültek.

Jövőre több alkalom is lesz arra, hogy a népesebb rokonság, baráti társaságok együtt utazzanak el a hosszúhétvégékre, ezért biztosra vehető, hogy az apartmanok, vendégházak, falusi szálláshelyek is profitálnak majd a pihenőnapokból. Az sem mellékes szempont, hogy felértékelődik az utazás, mint karácsonyi ajándék szerepe, hiszen a megajándékozottak (például szülők, nagyszülők) szinte biztosan ráérnek majd például a március közepén esedékes ünnepi hétvégén.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Szeretünk utazni, ha hosszú a hétvége

Az ünnepek és a hozzájuk kapcsolódó hosszúhétvégék a belföldi turizmusban fontos szerepet játszanak. A Magyar Turizmus Zrt. egy korábbi felmérése szerint a megkérdezettek 35,9 százaléka legszívesebben az augusztus 20-i ünnep alkalmával, 30 százalékuk húsvétkor, 23,6 százalékuk pünkösdkor utazik. Ezen kívül népszerű még az október 23-ához kapcsolódó hosszú hétvége (20 százalék) és a szilveszteri időszak (20 százalék) is.

A nyári időszakon kívül tett utazások során a legtöbben a városlátogatás, a gyógy- és wellness-fürdők, valamint a kulturális látnivalók, műemlékek iránt érdeklődnek. Emellett a várak és kastélyok, nemzeti parkok és a természetjárás, valamint a fesztiválok és a világörökségi helyszínek látogatása is a kedveltebb tevékenységek közé tartoznak.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
perfekt  |  2021.10.14 16:27
A Magyar Közlöny 135. számában jelent meg júliusban a Kormány 429/2021. (VII. 16.) Korm. rendelete a...
hrdoktor  |  2021.10.11 08:39
Összegyűjtöttük a legjellemzőbb nőket érintő fertőzések tüneteit és kezelési módjait. [...] Bőveb...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
coachco  |  2021.10.07 12:55
Segítek kitalálni, ki legyen az ellenzéki miniszterelnök jelölt! [...] Bővebben!
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?