7 °C Budapest

A diszkontoknak nincs megállás: új boltokat nyitnak Magyarországon

2011. szeptember 15. 19:32

A legtöbb bevásárlóközpont ma már nem tudja felhívni magára a figyelmet csak az üzletekkel az éttermekkel, vagy a mozival: olyan vásárlóösztönző eszközök is szükségesek, amelyek extra szolgáltatásként vonzzák az érdeklődőket. Új plázafejlesztések egyelőre nem indulnak Magyarországon, a diszkontok viszont további terjeszkedés előtt állnak - hangzott el csütörtökön, a Portfolio.hu Retail 2011. című konferencián.

Hatalmas különbségek vannak a budapesti és a vidéki vásárlóerő között, ez pedig jelentősen befolyásolja, hogy egy üzletlánc hol, milyen új boltot nyit - állapították meg egybehangzóan a csütörtökön megrendezésre került Portfolio.hu Retail 2011. című konferencia előadói. A kereskedelmi, ingatlanfejlesztési-és üzemeltetési szakemberek túlnyomó többsége úgy vélte, az esetleges vasárnapi zárva tartás komoly problémát, elbocsátásokat jelentene.

A konferencián felszólalt szakemberek szerint sem várható, hogy jelentősebb bevásárlóközpont-fejlesztések indulnának a következő években, ugyanakkor a diszkontláncoknál további terjeszkedésére számítanak.

Hermán Róbert, a kereskedelmi ingatlanokat fejlesztő Portico Investment akvizíciós igazgatója elmondta: a fejlesztők a diszkontokban hisznek, úgy látják, hamarosan a magyar vásárlók is tényként kezelik majd, hogy ezekben az üzletekben a termékek minősége is megfelelő. Az új diszkontoknak helye is lenne a hazai piacon, hiszen míg nálunk 10 ezer lakosra jut egy diszkontáruház, addig például Németországban átlagban 4-5 ezer főre jut egy ilyen áruház.

Hatalmas különbségek az országban

"Budapesten még elviselhető a helyzet, de vidéken hatalmas gondok vannak, érzésem szerint a vidéki bevásárlóközpontok a fővárosi vásárlóerő feléből kell, hogy megéljenek"- mondta Horváth Péter, a Mosaic Property ingatlan-alap ügyvezető igazgatója. A szakember szerint Kelet-Magyarország ebből a szempontból még rosszabb helyzetben van, de a Dunántúlon is vannak - kiskereskedelmi szempontból - nagyon rosszul működő városok, például Nagykanizsa.

A bérlők úgy látják, hogy nem probléma az új fejlesztések elmaradása, mivel telített a piac és inkább a meglévők minőségén lehetne még javítani. A cég a divatpiacon a kevés nyereséges vállalkozás közé tartozik, Berendi András, a Roland Divatház Zrt. vezérigazgatója szerint ez főleg az aktivitásuknak köszönhető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fajcsi Róbert, az Euronics kereskedelmi igazgatója elmondta, hogy az aranyéveknek számító 2007-es évről folyamatos zuhanás jellemezte a piacot, de az idei év stabilizációs jegyei után a jövőben átfordulhat pozitív irányba a tendencia, és növekedhet a kiskereskedelem volumene.

A Drogerie Markt magyarországi cégvezetője, Görgey András úgy vélte, a kommunikáció az egyik legfontosabb eszköz a stabilitás, illetve a növekedés megteremtéséhez. A hazai dm vezetője szerint a vasárnapi nyitva tartás rövidtávon igen, de hosszú távon nem érintené negatívan a forgalmat, azonban kedvezőtlen beavatkozásnak tartja a kívülről való ráhatást, szerinte ezt elsősorban a piac belső folyamatainak kellene szabályoznia. Hasonló véleményen van az egyik legnagyobb könyváruház, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. expanziós vezetője is, Kopcsányi Zoltán, aki hozzátette: a válság elhúzódóban van és hosszabb távú stagnálás van kilátásban.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem