13 °C Budapest

Most indulj vásárolni! Padlón az árak a magyar boltokban

2011. augusztus 5. 11:02

Az augusztus 20-i hétvégével zárulhatnak a nagy nyári leárazások - értesült piaci forrásokból a Pénzcentrum.hu. A kereskedők bizakodnak, sokan a reálhozamot is olcsó ruhára költik, a legtöbb család már az őszi iskolai szezonra vásárol.

A Pénzcentrum.hu információi szerint legkésőbb az augusztus 20-i hétvégéig tartanak ki a nyár leárazások. A legnagyobb leértékelések a ruházati cikkeknél mutatkoznak, budapesti és vidéki bevásárlóközpontokban egyaránt találkozhatunk 40-50, sőt, akár 70 százalékos árengedményekkel is.

Az akciók indításának egyik indoka a tavasz kollekciók "kiszórása": a kisebb haszonnal értékesített termékek így - jó esetben- nem maradnak a kereskedők nyakán, nem foglalják a polcokat az őszi szezon újabb termékei elől, ráadásul a termékek tárolásával járó komoly költségeket is meg lehet így spórolni.

Elköltik a reálhozamot


Az elmúlt időszakban a kormányzati intézkedések
erősítették a háztartások pénzügyi helyzetét, ez pedig egyértelműen meg fog látszani a foigyasztásban is -nyilatkozta a Pénzcentrum.hu kérdésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Azt a főtitkár is elismeri, hogy a svájci frank árfolyama, a törlesztőrészletek növekedése gyengíti a háztartások pénzügyi helyzetét, ez azonban a magyar családok csak egy részéről mondható el.

Ezért Vámos György szerint a legjobbkor kapják meg a magyar háztartások a reálhozamot, amit egyesek hiteltörlesztésre fordítanak, mások befektetik, egy jelentős részét - akár 100 milliárd forintnál is többet- azonban el fogják költeni.

A nyári leértékelések egyfajta vonzerőt jelentenek a vásárlók számára, sokan a reálhozamot az iskolakezdéshez használják majd fel, de a hatás akár még a karácsonyi fogyasztási csúcsszezonban is érzékelhető lesz, azaz a családok egy része csak karácsonykor költi majd el azt a pénzt, amihez a nyugdíjpénztári visszalépéssel jutott - véli az OKSZ főtitkára.

Érdemes vásárolni az iskolakezdésre

Tapasztalataink szerint a legnagyobb árengedményeket a cipőboltokban, leginkább a sportcipőknél találhatjuk, de hasonlóan olcsók a minőségi alsóneműk, zoknik, fürdőruhák. A szezonális termékek közül a (márkás) napszemüvegeknél is szép számmal találhatunk olcsó darabokat -igaz, a nevesebb gyártók termékei így is 10-15 ezer forintnál kezdődnek.

Sokan már most elkezdenek vásárolni az őszi szezonra, a következő tanévre. Kimondottan olcsón vehetünk például nadrágokat, ingeket, vékonyabb pulóvereket, vagy épp átmeneti kabátot -akár gyerekméretben is. Több helyen láttunk jó minőségű pamutpólókat, amelyekhez már 1000-1500 forintért is hozzájuthatunk. Sportcipőt is érdemes még most, nyomott áron venni: amint azt kérdésünkre egy budapesti cipőbolt üzletvezetője elmondta, a (jelenleg leértékelt) tavaszi cipők tökéletesek az őszi, csapadékos időjárási viszonyokra is.

 


Ennél már nem nagyon lesz olcsóbb

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nagy nyári leárazások pünkösd után kezdődtek, általánosságban elmondható, hogy a termékek hétről-hétre egyre olcsóbbak lettek. Az általunk megkérdezett kereskedők szerint az akciószezonból hátra lévő néhány hétben már nem valószínű, hogy lejjebb mennek az árak, amelyeken a kereskedőknek már alig van hasznuk. A forgalom azonban tovább növekdhet, leginkább a szokatlanul hűvös, csapadékos időjárás miatt tapasztalják a kereskedők, hogy kimondottan többen mennek vásárolni ezekben a napokban. A következő - a jelenleginél kisebb- leértékelési hullám várhatóan az ősz közepén, a téli kollekciók megjelenésével indul, míg a nyárihoz hasonló méretű akciókkal január elejétől, a karácsonyi szezon lecsengésével találkozhatunk.

Mire érdemes figyelni, ha leárazáskor vásárolunk?

Amennyiben a sok átárazás miatt egy termékkel összefüggésben két ár szerepel, akkor a fogyasztónak jogában áll az alacsonyabb árat fizetni. Ugyanez a helyzet akkor, ha a pénztárban magasabb ár jelenik meg a vonalkód leolvasásának eredményeképpen, ilyenkor a vevőszolgálat kell hogy visszaadja a különbözetet.

Az akciós termékre — ha nem értékcsökkent — ugyanúgy vonatkozik szavatosság vagy adott esetben jótállás, mint a nem akciósra, így reklamálni ilyen esetben is lehet. Nem mondhatja tehát azt a kereskedő, hogy akciós terméket nem lehet "visszahozni". Kivétel ez alól természetesen az, amikor egy termék olyan hibával rendelkezik, amelyet közöltek a vásárlóval. Más hiba esetén azonban ilyenkor is érvényesíthető a szavatosság.

 

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem