21 °C Budapest

Most indulj vásárolni! Padlón az árak a magyar boltokban

2011. augusztus 5. 11:02

Az augusztus 20-i hétvégével zárulhatnak a nagy nyári leárazások - értesült piaci forrásokból a Pénzcentrum.hu. A kereskedők bizakodnak, sokan a reálhozamot is olcsó ruhára költik, a legtöbb család már az őszi iskolai szezonra vásárol.

A Pénzcentrum.hu információi szerint legkésőbb az augusztus 20-i hétvégéig tartanak ki a nyár leárazások. A legnagyobb leértékelések a ruházati cikkeknél mutatkoznak, budapesti és vidéki bevásárlóközpontokban egyaránt találkozhatunk 40-50, sőt, akár 70 százalékos árengedményekkel is.

Az akciók indításának egyik indoka a tavasz kollekciók "kiszórása": a kisebb haszonnal értékesített termékek így - jó esetben- nem maradnak a kereskedők nyakán, nem foglalják a polcokat az őszi szezon újabb termékei elől, ráadásul a termékek tárolásával járó komoly költségeket is meg lehet így spórolni.

Elköltik a reálhozamot


Az elmúlt időszakban a kormányzati intézkedések
erősítették a háztartások pénzügyi helyzetét, ez pedig egyértelműen meg fog látszani a foigyasztásban is -nyilatkozta a Pénzcentrum.hu kérdésére Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára. Azt a főtitkár is elismeri, hogy a svájci frank árfolyama, a törlesztőrészletek növekedése gyengíti a háztartások pénzügyi helyzetét, ez azonban a magyar családok csak egy részéről mondható el.

Ezért Vámos György szerint a legjobbkor kapják meg a magyar háztartások a reálhozamot, amit egyesek hiteltörlesztésre fordítanak, mások befektetik, egy jelentős részét - akár 100 milliárd forintnál is többet- azonban el fogják költeni.

A nyári leértékelések egyfajta vonzerőt jelentenek a vásárlók számára, sokan a reálhozamot az iskolakezdéshez használják majd fel, de a hatás akár még a karácsonyi fogyasztási csúcsszezonban is érzékelhető lesz, azaz a családok egy része csak karácsonykor költi majd el azt a pénzt, amihez a nyugdíjpénztári visszalépéssel jutott - véli az OKSZ főtitkára.

Érdemes vásárolni az iskolakezdésre

Tapasztalataink szerint a legnagyobb árengedményeket a cipőboltokban, leginkább a sportcipőknél találhatjuk, de hasonlóan olcsók a minőségi alsóneműk, zoknik, fürdőruhák. A szezonális termékek közül a (márkás) napszemüvegeknél is szép számmal találhatunk olcsó darabokat -igaz, a nevesebb gyártók termékei így is 10-15 ezer forintnál kezdődnek.

Sokan már most elkezdenek vásárolni az őszi szezonra, a következő tanévre. Kimondottan olcsón vehetünk például nadrágokat, ingeket, vékonyabb pulóvereket, vagy épp átmeneti kabátot -akár gyerekméretben is. Több helyen láttunk jó minőségű pamutpólókat, amelyekhez már 1000-1500 forintért is hozzájuthatunk. Sportcipőt is érdemes még most, nyomott áron venni: amint azt kérdésünkre egy budapesti cipőbolt üzletvezetője elmondta, a (jelenleg leértékelt) tavaszi cipők tökéletesek az őszi, csapadékos időjárási viszonyokra is.

 


Ennél már nem nagyon lesz olcsóbb

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A nagy nyári leárazások pünkösd után kezdődtek, általánosságban elmondható, hogy a termékek hétről-hétre egyre olcsóbbak lettek. Az általunk megkérdezett kereskedők szerint az akciószezonból hátra lévő néhány hétben már nem valószínű, hogy lejjebb mennek az árak, amelyeken a kereskedőknek már alig van hasznuk. A forgalom azonban tovább növekdhet, leginkább a szokatlanul hűvös, csapadékos időjárás miatt tapasztalják a kereskedők, hogy kimondottan többen mennek vásárolni ezekben a napokban. A következő - a jelenleginél kisebb- leértékelési hullám várhatóan az ősz közepén, a téli kollekciók megjelenésével indul, míg a nyárihoz hasonló méretű akciókkal január elejétől, a karácsonyi szezon lecsengésével találkozhatunk.

Mire érdemes figyelni, ha leárazáskor vásárolunk?

Amennyiben a sok átárazás miatt egy termékkel összefüggésben két ár szerepel, akkor a fogyasztónak jogában áll az alacsonyabb árat fizetni. Ugyanez a helyzet akkor, ha a pénztárban magasabb ár jelenik meg a vonalkód leolvasásának eredményeképpen, ilyenkor a vevőszolgálat kell hogy visszaadja a különbözetet.

Az akciós termékre — ha nem értékcsökkent — ugyanúgy vonatkozik szavatosság vagy adott esetben jótállás, mint a nem akciósra, így reklamálni ilyen esetben is lehet. Nem mondhatja tehát azt a kereskedő, hogy akciós terméket nem lehet "visszahozni". Kivétel ez alól természetesen az, amikor egy termék olyan hibával rendelkezik, amelyet közöltek a vásárlóval. Más hiba esetén azonban ilyenkor is érvényesíthető a szavatosság.

 

Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?