25 °C Budapest

Sokat költünk szépítkezésre

2011. július 29. 12:32

Az első félévben némileg csökkent a háztartási vegyi áruk és kozmetikumok kiskereskedelmi eladása a múlt év azonos időszakhoz viszonyítva - olvasható a Nielsen piackutató közleményében.

Értékben 1, mennyiségben 3 százalékos visszaesést regisztrált a Nielsen. Villányi Ágnes, a piackutató vállalat kereskedelmi kapcsolatokért felelős osztályvezetője közölte, hogy az általuk mért 60 háztartási vegyi áru és kozmetikum eladásából a boltok évente mintegy 300 milliárd forint bevételt érnek el.

Féléves összehasonlításban a legnagyobb forgalmú húsz vegyi áru kategóriából értékben 1-9 százalékkal emelkedett például az általános tisztítószerek, a hajfesték vagy a szappan forgalma. Mennyiségben 5-5 százalékkal forgalmaztak többet a boltok testápoló krémből és toalett tisztítóból - tette hozzá.

Az eladás eléggé koncentrált, hiszen értékben a forgalom 65 százaléka jutott hipermarketre és drogériára mind az idei, mind a tavalyi első félév során.

Háztartási vegyi áruból és kozmetikumból az elmúlt félév során a hipermarket piaci részesedése értékben 38 százalék volt, ahogyan a tavalyi első félévben is. Ennél jóval nagyobb mértékben, 47-50 százalékkal részesedett legutóbb például a légfrissítő, a mosószer és az öblítő teljes bolti forgalmából.

A drogériák piaci részesedése értékben egyaránt 27 százalék volt a tavalyi és idei első félév során, miközben jóval magasabb, 46-61 százalékos arány jutott rájuk a hajfesték, az arc- és szemránckrém, valamint a pelenka eladásából.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Noha a 400 négyzetméteres és kisebb üzletek piaci részesedése a háztartási vegyi áruk és kozmetikumok teljes hazai forgalmából általában alacsony (14 százalék), ennél jóval magasabb (20-22 százalék) öblítőből, toalett papírból és mosogatószerből.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 15. 16:30