31 °C Budapest

Na ők jártak igazán jól az új adócsomaggal

2011. július 20. 04:44

Az oktatásban még az idei kereset-kiegészítés sem volt elég arra, hogy a nettó bérek csökkenését megakadályozza. Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentéséből az is jól látszik, hogy az egyébként is a legmagasabb jövedelmi kategóriákba tartozók az egyértelmű nyertesei az idei adóváltozásoknak.

Az év első öt hónapjában nemzetgazdasági szinten a bruttó keresetek 3,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakának szintjét. A versenyszférában 5,5 százalékos volt a növekedés, a költségvetési szférában viszont 2,4 százalékkal elmaradtak a bruttó fizetések az egy évvel korábbitól. A közszférában a teljes munkaidősök mintegy 43 százaléka kapott átlagosan 5300 forintos kereset-kiegészítést az adó- és járulékváltozások kedvezőtlen hatásának ellensúlyozására. A bérkompenzáció ugyanakkor nem fejtette ki maradéktalanul hatását minden területen.

Így például az oktatásban még az idei kereset-kiegészítés sem volt elég arra, hogy a nettó bérek csökkenését megakadályozza. A KSH jelentéséből az derül ki, hogy az ebben a szektorban szellemi foglalkozásúként dolgozók - egyebek között a tanárok - havonta átlagosan 15 774 forinttal kevesebbet vittek haza az idei év januárjától májusig számított időszakban, mint az előző év azonos időszakában.

A nagy különbség egyrészt a 2010-ben minden közszolgának egységesen juttatott egyszeri, bruttó 98 ezer forintos kereset-kiegészítés számlájára írható, melyet a korábbi 13. havi fizetés részleges pótlására kaptak. Másrészt az oktatásban dolgozók jelentős része bruttó 300 ezer forintnál kevesebbet keres, ahol az adójóváírás csökkentése jelentős jövedelemcsökkenést okoz.

 


Hasonlóképpen rosszul jártak az egészségügyben, illetve a szociális ellátásban dolgozók is. Az érintett munkavállalók átlagos 150 036 forintos bruttó bére hiába több 8,3 százalékkal, mint az előző év első öt hónapjában kapott havi keresetük, a 107 169 forintos nettójuk már 5 százalékkal kevesebb, mint amennyi az előző év azonos időszakában volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ugyanakkor a KSH jelentéséből az is jól látszik, hogy az egyébként is a legmagasabb jövedelmi kategóriákba tartozók az egyértelmű nyertesei az idei adóváltozásoknak. A legjobban fizető gazdasági ág továbbra is a pénzügyi, biztosítási tevékenység. Az ebben a szférában dolgozók átlagosan 390 351 forintos bruttó fizetéssel kalkulálhattak havonta a 2011 január-május közötti időszakban.

Ez 10,62 százalékkal haladja meg az előző év első 5 hónapjában mért átlagos keresetet. Az ebből megmaradó nettó összeg - 320 457 forint - brutális növekedést mutat: 28,4 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Ez a idei első öt hónapban mért 4,2 százalékos éves infláció mellett hatalmas, majdnem 25 százalékos reálkereset-növekedést jelent.

 

HR BLOGGER
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
legacykft  |  2022.05.13 13:52
A múltkori blogposztomban a teamcoachingról, mint a szervezetfejlesztés varázspálcájáról írtam. Egy-...
ajovomunkahelye  |  2022.05.12 15:40
Ahogy a legutóbbi blogposztban bemutattuk, a „Talent Uprising”, azaz „A munkavállalók lázadása” névr...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?