23 °C Budapest

Így szabják át a katonanyugdíjat: élet a korkedvezmény eltörlése után

2011. július 19. 18:32

A katonáknak sem kellene az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig dolgozniuk - derül ki a Honvédelmi Minisztérium honlapján közzétett stratégiából. Öt évvel korábban rendelkezési állományba vonulhatnának, és csak veszélyhelyzet, megelőző védelmi helyzet vagy rendkívüli állapot kihirdetése esetén mozgósítanák őket. Tizenöt év tényleges szolgálati idő után 52 éves korukban választhatnák a könnyített szolgálatot.

Kompromisszumos ajánlattal próbálja meg felszámolni a korhatár előtti nyugdíjazást a kormány. Ez derül ki a Pénzcentrum.hu által korábban megszellőztetett rendészeti életpályamodell-tervezetből, és ezt támasztja alá a Magyar Honvédség 2012-2021. közötti időszakra vonatkozó humánstratégiája is.

Mint ismeretes, a kormány a Széll Kálmán Tervben és a korábban a Pénzcentrum.hu által ismertetett nyugdíjátalakítási koncepcióban is rögzítette, hogy csak a mindenkori öregségi nyugdíjkorhatár elérésekor jár nyugdíj. A korábban korkedvezménnyel, korengedménnyel nyugdíjba vonultak ellátása jövedelempótló juttatássá alakul át.

KATTINTS! Tényleg vége minden korhatár előtti nyugdíjnak


Rendelkezési állomány nyugdíj előtt öt évvel - csak vészhelyzet esetére

A Honvédelmi Minisztérium honlapján közzétett dokumentum szerint a hivatásos állomány meghatározott tényleges szolgálati idővel rendelkező tagja számára biztosítani kell a nyugdíj előtti rendelkezési állományba vonulás lehetőségét, ha öt éven belül eléri az öregségi nyugdíjkorhatárt.

Az érintett katonát szolgálati feladatra kizárólag veszélyhelyzet, megelőző védelmi helyzet vagy rendkívüli állapot kihirdetését követően lehetne igénybe venni. Ellenben szabadságra nem lenne jogosult.


Könnyített szolgálat idősödő bakáknak

Tizenöt év tényleges szolgálati idő után 52 éves korukban választhatnák a katonák a könnyített szolgálatot. Ez elsősorban alacsonyabb fizikai követelményszint meghatározását, és az ebből adódó könnyített szolgálatellátását jelentené.

A jelenlegi tervek szerint a katonák nagyobb kedvezményt kapnának, mint a rendőrök. A rendészeti életpályamodell-tervezet szerint a rendőröknek 52 éves korukig 25 év szolgálati viszonyt kellene felmutatniuk ahhoz, hogy - ha azt a szolgálat, munkakör sajátosságai lehetővé teszik - a beosztásában, vagy erre kijelölt munkakörökben könnyített feltételekkel láthassák el a munkájukat.

KATTINTS! Így szabják át a rendőrnyugdíjakat - Célkeresztben a rokkantak


Veterán program az "áldozatos" szolgálatteljesítésért

Tartalékállományba kerülnek azok a legalább százados, altiszt esetén főtörzsőrmester rendfokozatban lévő katonák, akiket - nem egészségügyi, pszichikai vagy fizikai ok miatt - fel kell menteni a katonai szolgálat alól, de a továbbiakban számítanak rájuk a közszféra más területein. Esetükben állás-felajánlási kötelezettséget és továbbfoglalkoztatási garanciát vállal az állam.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az a katona,akit 25 év tényleges szolgálati viszonyban töltött időt követően, neki fel nem róhatóan - egészségügyi, pszichikai vagy fizikai ok miatt - mentenek fel, és a Magyar Honvédségnél más közszolgálati jogviszony keretében vagy a közszolgálat más területein nem tudják foglalkoztatni, meghatározott ideig juttatásra jogosult.

Veterán program keretében kiemelt ellátást kapnak a szolgálatteljesítéssel összefüggésben, külön jogszabályban meghatározott esetben megsérülő vagy megbetegedő, és ezért szolgálatra alkalmatlanná válók. A program keretében a szolgálatteljesítés során elhunytak hozzátartozói is támogatásban részesülnének. 


Bérezés rendfokozat és szolgálati idő alapján

A rendfokozat (beosztás) és a szolgálati idő lesz a meghatározó eleme a jövőben a hivatásos állomány illetményrendszerének - mondta el az MTI-nek adott interjújában Hende Csaba, honvédelmi miniszter. Emellett jelentősen átalakul a pótlékok rendszere is.

A kormány jövő januártól vezeti be a közszolgálati életpályák összehangolt rendszerét. A modell egyik legfontosabb eleme, hogy megteremti a közszolgálat különböző ágai közötti átjárhatóságot - hívta fel a figyelmet a miniszter. Ebben a katonák is lehetőséget kapnak arra, hogy ha már nem tudnak a saját területükön előrelépni, a megszerzett tudásukat felhasználva aktív munkavállalóként helyezkedjenek el a közigazgatásban.

Ezt szolgálja az is, hogy a jövőre induló Nemzeti Közszolgálati Egyetemen azonos alapképzést kaphat a rendőr, a katona és a civil tisztviselő, ennek köszönhetően pedig később - továbbképzés után - más területen is elhelyezkedhetnek az ott végzők.

A rendszer része lesz a honvédség értékelő és vizsgaközpontja, ami a katonák teljesítményének, szakmai tudásának, felkészültségének objektív mérését szolgálja. Az új életpályamodell kialakításakor figyelembe vették a szakszervezetek és a katonaállomány véleményét is - hangsúlyozta Hende Csaba.

Címlapkép: Honvédelem.hu


NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
perfekt  |  2022.05.17 09:11
A megváltozott munkaképességűvé vált munkavállalók ellátására, (tovább)foglalkoztatására vonatkozó ...
hrdoktor  |  2022.05.16 04:20
Néha mindenki elfárad, elálmosodik a munkahelyén, de ha ez gyakran megtörténik, akkor érdemes alapos...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?