Veszélyben a bankkártyád! így tudsz védekezni!

2011. július 5. 18:32

Orosz bankkártya klónozók Veszélyben vannak a magyar bankkártyák, mert megszöktek azok az orosz fiatalok, akik az elmúlt években 40 millió forintot csaltak ki gyanútlan ügyfelektől. A hozzájuk hasonló csalók tavaly a második félévben változatos módszerekkel 274 millió forinttal csapolták meg áldozataik bankszámláját. De pontosan hogyan próbálnak átverni minket a csalók és hogyan lehet ellenük védekezni?

Szökésben vannak a magyar bankkártyákat megcsapoló orosz csalók. A két orosz fiatalember korábban itt járt egyetemre, később azonban bankkártya csalóként kezdtek tevékenykedni. Módszerük az volt, hogy az interneten becsapós leveleket küldtek banki ügyfeleknek, amelyben bankkártyájuk, bankszámlájuk adatait igyekeztek kicsalni.

Az is előfordult, hogy a bankjegykiadó automatákat "buherálták" meg egy olyan szerkezettel, amely rögzítette az ott használt plasztiklapok adatait. Azok segítségével aztán klónozott kártyát állítottak elő és azzal vettek fel pénzt. 2008 februárjáig ezekkel a módszerekkel 40 millió forintot szereztek.

A rendőrség lecsapott rájuk, majd a bíróság jogerősen 3 év börtönre ítélte őket. Ők azonban nem vonultak börtönbe, hanem elhagyták az országot, valószínűleg Oroszországba távoztak - értesült a Blikk. Ha ez így van, a magyar banki ügyfelek újra veszélybe kerülhetnek, mert Oroszország nem szokta kiadni más országoknak a saját állampolgárait. Márpedig ha szabadon vannak, a két fiatalembert semmi sem tartja vissza attól, hogy újra próbálkozzék.

Kevesebbszer, de többet!

Esetük sajnos nem nevezhető egyedinek. A Magyar Nemzeti Bank statisztikáiból kiolvasható, hogy 2010. második félévében a kereskedelmi bankok 5667 esetben tapasztaltak visszaélést a plasztikokkal. Ez ugyan 410-zel kevesebb, mint az első hat hónapban, ám a csalásokból származó 273,9 millió forint kár 3 százalékkal magasabb volt mint 2010 első félévében.

A csalások egyre kisebb részért tehetőek felelőssé az elfogadó bankhoz, a bűnözők sokkal inkább az óvatlan ügyfeleknek köszönhetik sikereiket. Drasztikusan 20 illetve 30 százalékkal esett a pos-készülékek segítségével és az atm-eken elkövetett csalások száma. Igaz, az ATM-es csalásoknál az első félévi 106 millióval szemben 227 millió forint kár keletkezett.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Vigyázz! Így dolgoznak a csalók!

De lássuk, mire kell figyelnünk, melyek a csalók legkedveltebb módszerei! Vegyük sorra azt is, hogyan védekezhetünk a legelterjedtebb trükkök ellen!

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 26. csütörtök
Fülöp, Evelin
21. hét
Május 26.
A régészet napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?