18 °C Budapest

500 és 1 000 Ft aprópénz húzza a zsebünket, mikor szabadulhatunk meg tőlük?

2011. június 22. 12:02

Mivel fizetjük az egészen kis összegeket egy újság, egy kávé, egy buszjegy vásárlásakor? Mik a legfőbb érvek az aprópénz, esetleg a bankkártya mellett? Pénztárcánkat ma jellemzően 500 és 1 000 Ft közötti értékben húzza aprópénz, bár a fogyasztók közel egyötöde (18%) tudatosan kevés érmét használ.

A MasterCard kutatásából kiderül, hogy pénztárcánkat ma jellemzően 500 és 1 000 Ft közötti értékben húzza aprópénz, bár a fogyasztók közel egyötöde (18%) tudatosan kevés érmét használ, azt is célirányosan tartja parkolásra, automatákban való fizetésre. Ugyanakkor a felmérésben megkérdezettek 10%-a ennek szöges ellentéte: ők úgy nyilatkoznak, náluk mindig több apró van, mint amennyi szükséges. A pénzérmékhez a többség közömbösen viszonyul (48%), a fogyasztók egynegyede azonban inkább szabadulna a fémpénztől, amelyet szívesen kiváltana bankkártyával, mobillal, egyéb fizetési eszközzel.

Akit zavar az aprópénz, leginkább az érmék súlya miatt panaszkodik (40%), de a válaszadók több mint harmada említi azt is, hogy legtöbbször túl sok vagy túl kevés van a váltópénzből. Ugyancsak sokan (16%) mondták, hogy az apró nem higiénikus, sok kórokozót hordozhat, majd a válaszadók egy jelentős részének (12%) gondja volt azzal is, hogy a külföldi pénzérméket nyaralásból visszatérve nem - vagy csak nehezen - tudja forintra váltani.

A kutatásából egyértelműen kiderült, hogy 500 forintig bevállalunk kizárólag aprópénzes fizetést is, míg 1 000 forint felett a papírpénz vagy bankkártya dominál minden vásárláskor. Az ok: nem szeretnénk megvárakoztatni a mögöttünk állókat azzal, hogy átszámoljuk az érméket, nem akarjuk terhelni a boltost a sok apróval, bár, ha jelzi, hogy jól jönne a váltópénz, sokszor előkerül a tárcából az érme is. Mégis az esetek nagy többségében az 1 000 Ft-os vásárlások felett már nehéz megszabadulni a pénzérméktől, noha az emberek nagy része szívesen tesz így, amint lehetősége adódik rá.

Erre utal az is, hogy arra a kérdésre, hogy "Ön miért fizet aprópénzzel?", a válaszadók 55%-a mondta, hogy elsősorban azért, mert így szeretne szabadulni azoktól az érméktől, melyek a papírpénz váltásakor kerültek hozzá. A gyorsaságot, mint az aprópénz másik nagy előnyét, a válaszadók 40%-a tartotta fontosnak.

A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a bankkártyát jobban szeretik az emberek, mint az aprópénzt. A válaszadók 65%-a mondta, hogy kifejezetten kedveli a plasztikot, bár igaz, az egészen kis összegű (1 000 Ft alatti) vásárlásoknál még nem annyira elterjedt a használata. Ennek okaként legtöbben azt hozzák fel, hogy kisebb összegek esetén még nem szoktak hozzá a bankkártyás fizetéshez, illetve hogy az aprópénz gyorsabb fizetést tesz lehetővé.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Ma már létezik egy éppen a gyors fizetésre kifejlesztett bankkártya, a PayPass™ - emelte ki Gauder Milán, a MasterCard Europe regionális vezetője. Ez a kártya 5 000 Ft alatti fizetéseknél nem kér PIN kódot, sőt át sem kell adni a pénztárosnak. A plasztikot a kártyabirtokos egyszerűen elhúzza egy elfogadó terminál előtt, majd egy hangjelzést követően már meg is történt a fizetés. Nem elhanyagolható, hogy a PayPass technológiát mobiltelefonokban is lehet alkalmazni. Ennek kezdeti módja a PayPass matrica, ami a telefon hátlapjára ragasztva helyettesíti a bankkártyát. Ma már léteznek olyan telefonok is, melyek matrica nélkül is képesek kezelni a PayPass rendszerét és kommunikálni az elfogadó terminállal."

A felmérésben résztvevők 52%-a hallott már a PayPass kártyáról, ám ennek csak fele tudná pontosan definiálni, hogy mi az. A MasterCard regionális vezetője szerint az elfogadóhelyek és a kártyák számának növekedésével hamarosan jóval szélesebb körben ismerik és használják majd ezt a technológiát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 17. 18:50
Dömötör fordult a bírósághoz, mert szerinte az Alfahír megsértette a jó hírnévhez fűződő személyiség...
Bankmonitor  |  2022. május 17. 14:17
Egyre szűkül azon bankok listája, amelyek átvehetik a Sberbank hiteleit. Valószínűleg az érintetteke...
Kiszámoló  |  2022. május 17. 12:43
A múltkori Wise fiaskó után kerestem valami számlacsomagot, ahonnan olcsón/ingyen tudok utalni, a vé...
MNB Intézet  |  2022. május 17. 10:15
Fizetnénk-e azért, hogy szén-dioxid-kibocsátásunk káros hatásait ellensúlyozzuk? Egy kutatás szerint...
Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?