11 °C Budapest

500 és 1 000 Ft aprópénz húzza a zsebünket, mikor szabadulhatunk meg tőlük?

2011. június 22. 12:02

Mivel fizetjük az egészen kis összegeket egy újság, egy kávé, egy buszjegy vásárlásakor? Mik a legfőbb érvek az aprópénz, esetleg a bankkártya mellett? Pénztárcánkat ma jellemzően 500 és 1 000 Ft közötti értékben húzza aprópénz, bár a fogyasztók közel egyötöde (18%) tudatosan kevés érmét használ.

A MasterCard kutatásából kiderül, hogy pénztárcánkat ma jellemzően 500 és 1 000 Ft közötti értékben húzza aprópénz, bár a fogyasztók közel egyötöde (18%) tudatosan kevés érmét használ, azt is célirányosan tartja parkolásra, automatákban való fizetésre. Ugyanakkor a felmérésben megkérdezettek 10%-a ennek szöges ellentéte: ők úgy nyilatkoznak, náluk mindig több apró van, mint amennyi szükséges. A pénzérmékhez a többség közömbösen viszonyul (48%), a fogyasztók egynegyede azonban inkább szabadulna a fémpénztől, amelyet szívesen kiváltana bankkártyával, mobillal, egyéb fizetési eszközzel.

Akit zavar az aprópénz, leginkább az érmék súlya miatt panaszkodik (40%), de a válaszadók több mint harmada említi azt is, hogy legtöbbször túl sok vagy túl kevés van a váltópénzből. Ugyancsak sokan (16%) mondták, hogy az apró nem higiénikus, sok kórokozót hordozhat, majd a válaszadók egy jelentős részének (12%) gondja volt azzal is, hogy a külföldi pénzérméket nyaralásból visszatérve nem - vagy csak nehezen - tudja forintra váltani.

A kutatásából egyértelműen kiderült, hogy 500 forintig bevállalunk kizárólag aprópénzes fizetést is, míg 1 000 forint felett a papírpénz vagy bankkártya dominál minden vásárláskor. Az ok: nem szeretnénk megvárakoztatni a mögöttünk állókat azzal, hogy átszámoljuk az érméket, nem akarjuk terhelni a boltost a sok apróval, bár, ha jelzi, hogy jól jönne a váltópénz, sokszor előkerül a tárcából az érme is. Mégis az esetek nagy többségében az 1 000 Ft-os vásárlások felett már nehéz megszabadulni a pénzérméktől, noha az emberek nagy része szívesen tesz így, amint lehetősége adódik rá.

Erre utal az is, hogy arra a kérdésre, hogy "Ön miért fizet aprópénzzel?", a válaszadók 55%-a mondta, hogy elsősorban azért, mert így szeretne szabadulni azoktól az érméktől, melyek a papírpénz váltásakor kerültek hozzá. A gyorsaságot, mint az aprópénz másik nagy előnyét, a válaszadók 40%-a tartotta fontosnak.

A kutatásból egyértelműen kiderült, hogy a bankkártyát jobban szeretik az emberek, mint az aprópénzt. A válaszadók 65%-a mondta, hogy kifejezetten kedveli a plasztikot, bár igaz, az egészen kis összegű (1 000 Ft alatti) vásárlásoknál még nem annyira elterjedt a használata. Ennek okaként legtöbben azt hozzák fel, hogy kisebb összegek esetén még nem szoktak hozzá a bankkártyás fizetéshez, illetve hogy az aprópénz gyorsabb fizetést tesz lehetővé.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

"Ma már létezik egy éppen a gyors fizetésre kifejlesztett bankkártya, a PayPass™ - emelte ki Gauder Milán, a MasterCard Europe regionális vezetője. Ez a kártya 5 000 Ft alatti fizetéseknél nem kér PIN kódot, sőt át sem kell adni a pénztárosnak. A plasztikot a kártyabirtokos egyszerűen elhúzza egy elfogadó terminál előtt, majd egy hangjelzést követően már meg is történt a fizetés. Nem elhanyagolható, hogy a PayPass technológiát mobiltelefonokban is lehet alkalmazni. Ennek kezdeti módja a PayPass matrica, ami a telefon hátlapjára ragasztva helyettesíti a bankkártyát. Ma már léteznek olyan telefonok is, melyek matrica nélkül is képesek kezelni a PayPass rendszerét és kommunikálni az elfogadó terminállal."

A felmérésben résztvevők 52%-a hallott már a PayPass kártyáról, ám ennek csak fele tudná pontosan definiálni, hogy mi az. A MasterCard regionális vezetője szerint az elfogadóhelyek és a kártyák számának növekedésével hamarosan jóval szélesebb körben ismerik és használják majd ezt a technológiát.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem