12 °C Budapest

Hamisítják a szürkemarha-húst! Nézd meg jól a védjegyet!

2011. május 4. 15:32

Egyre gyakoribb, hogy szürke marhaként árulják más szarvasmarhafajták húsát, amivel akár két-háromszoros bevételhez lehet jutni - hangzott el az MR1-Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában. A védjegyet is hamisítják, amit viszont már sms-ben is ellenőrizni lehet.

Ránézésre csak a szakértők tudják megkülönböztetni a szürkemarha-húst más szarvasmarhákétól - hangsúlyozta Babay Gellért, a Magyar Szürke Marhát Tenyésztők Egyesületének munkatársa. Úgy véli, hogy az értékesítőhelyek nagy része feltehetőleg nincs is tisztában azzal, hogy hamis terméket árul. A csalás visszaszorítását szolgálná a védjegy, manapság viszont már azt is hamisítják. Az egyesület eredetigazolási rendszert dolgozott ki a hamisítások kiszűrésére. Az Egységes Nyilvántartási és Azonosítási Rendszerben (ENAR) szereplő szám alapján már a vásárlók is be tudják azonosítani, hogy valóban szürke marhából származik-e a hús.

Ez a szám egész életében végigkísérte az állatot, a húsra pedig korszerű azonosító rendszerrel került. A vásárlóknak elég sms-ben elküldeniük az azonosítót a 06-30-469-14-25-ös telefonszámra, s azonnal megkapják a tenyésztő nevét, a vágóhidat és az értékesítés helyét is. Persze, csak akkor, ha valódi számról van szó.

Az egyesület szeretné elérni, hogy a magyar szürkemarha-hús és a belőle készült összes termék uniós oltalmi eljárásban földrajzi védettséget kapjon, ami segíthetne a hamisítások elleni fellépésben is. A várakozások szerint szeptember közepén sikerül ezt elfogadtatni. Az oltalom gazdasági előnnyel is járna, mivel a szigorú névhasználat és a hamisítások visszaszorítása az értékesítéseknél a Magyar Szürkemarhát tenyésztő gazdákat hozná helyzetbe.

Kutatások igazolják, hogy a szürke marha húsa egészségesebb, mint az intenzíven tartott marháké, mert a többszörösen telítetlen zsírsavak nagyobb arányban fordulnak elő benne.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?