29 °C Budapest

Százezreket érhet egy üres borosüveg

Pénzcentrum
2011. január 12. 14:02

A borkultúra terjedésével párhuzamosan megjelent Kínában a hamis borok piaca. A hamisítók több száz eurót is fizetnek egy-egy minőségi ital üvegéért, amelybe aztán kevésbé minőségi párlatot palackoznak.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület tájékoztatása szerint akár 300 fontot (közel százezer forint) is fizetnek a kínai borhamisítók egy minőségi ital jó állapotú üres palackjáért. Az egyik legkeresettebb az 1982-es Chateau Lafite Rothschild üvege, amelynek bontatlan palackja akár 2000 fontot (665 ezer forint) is érhet az aukciókon.

Az elmúlt években Kína lett a világ leggyorsabban növekvő borpiaca, ahol kifinomultságra éhes milliomosok tucatjai hajlandóak rengeteg pénzt kifizetni egy-egy minőségi italért. Tavaly egy 2009-es Chateau Lafite 43 ezer fontért cserélt gazdát Hongkongban, háromszor annyi pénzért, mint amit Londonban ért volna. Nem csoda, hogy a hamisítók a jövedelmező üzletből megpróbálnak hasznot húzni.

Van olyan üvegkereskedő, Sanghaj és Peking bárjaiból gyűjti össze az üres palackokat. Készpénzben fizet és vállalja a szállítást, de ragaszkodik ahhoz, hogy az üveg eredeti és a lehető legjobb állapotú legyen. Ezeket aztán továbbértékesítik a hamisítóknak, akik a minőségi italok üvegeibe kevésbé minőségi italokat töltenek, majd eredeti termékként hozzák forgalomba.

A borhamisítás nem csak a hagyományos borvidékekről származó italokat érinti, de Kína legismertebb prémium italát, a Maotai-t is. A cég szóvivője szerint már több millió jüant költöttek a hamisítás elleni küzdelemre: már fényérzékeny tintát, vízjelet, hologramokat és speciális zárófóliát is használnak az üvegen. A cég 80 alkalmazottja csak a termékvédelemre fókuszál, mégis úgy látják, lehetetlen kivédeni a hamis italok piacra kerülését.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?