Többet ajándékoznak a fiatalok, mint tavaly

2010. december 15. 13:32

Miközben öt évvel ezelőtt a bankkártyahasználat elleni leggyakoribb érv az volt, hogy a plasztik kevésbé biztonságos, mint a készpénz, ma a kártyahasználat melletti három legfőbb érv egyike éppen a biztonság - derül ki a TakarékPont hálózat és a Xallis Consulting piackutató friss karácsonyi, a legfiatalabb banki ügyfeleket megszólaltató kutatásából. Ez egyebek mellett ismét alátámasztotta azt az egy ideje már jól látható tendenciát, hogy a fiatalok egyre inkább szeretnek kártyával, és más innovatív eszközzel fizetni. Meglepő eredmény ugyanakkor, hogy a 14-25 évesek az idén többet költenek el ajándékra karácsonykor, mint tavaly.

A megkérdezettek csaknem fele állította a december első hetében készített kutatás során, hogy több pénzt szán a következő hetekben ajándékokra, mint tavaly, 40 százalékuk ugyanannyit, míg mindössze 16 százalékuk jelezte, hogy kevesebbet. Azok közül, akik többet költenek, legtöbben 5-10 ezer forinttal növelik kiadásaikat a tavalyi évhez képest, de sokan legalább kétezer forinttal fizetnek majd ki többet karácsony előtt. A felmérés szerint a fiatalok igencsak bőkezűek az ajándékvásárlást illetően, átlagosan csaknem 23 ezer forintot költenek el. Legtöbben négy emberre szánják ezt az összeget, de sokan adnak legalább 2-3 embernek valamit. Az adatok alapján jól látható, hogy a piac a több, ám kisebb értékű ajándék felé tendál az idei évben.

Mennyit költesz idén karácsonyra? (%-ban) Forrás: Xallis Consulting


Azzal kapcsolatban, jellemzően milyen fizetési eszközzel egyenlítik ki számláikat a vásárlók, kiderült, hogy a válaszadók harmada használ bankkártyát a fizetésre, és bár még mindig többen vannak, akik döntően inkább készpénzzel szeretnek fizetni, ez az arány a TakarékPont hálózat tapasztalatai szerint fokozatosan csökken.

A kutatásban válaszadó fiatalok csaknem 70 százaléka emelte ki a három legfőbb előny egyikeként a készpénz helyettesítését, míg nagyjából 50-50 százalékban jelölték meg a biztonságot és a kényelmet. Ötödük kiemelte, hogy ha kártya van nála, mindig annyit költhet, amennyit szeretne, és legalább ennyi megkérdezett gondolja úgy, hogy a plasztikkártya-használat egyfajta presztízst, eleganciát ad a vásárlásnak.

 

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 21. hétfő
Alajos, Leila
25. hét
Június 21.
A zene ünnepe
Június 21.
Jóga világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?