24 °C Budapest

Többet ajándékoznak a fiatalok, mint tavaly

2010. december 15. 13:32

Miközben öt évvel ezelőtt a bankkártyahasználat elleni leggyakoribb érv az volt, hogy a plasztik kevésbé biztonságos, mint a készpénz, ma a kártyahasználat melletti három legfőbb érv egyike éppen a biztonság - derül ki a TakarékPont hálózat és a Xallis Consulting piackutató friss karácsonyi, a legfiatalabb banki ügyfeleket megszólaltató kutatásából. Ez egyebek mellett ismét alátámasztotta azt az egy ideje már jól látható tendenciát, hogy a fiatalok egyre inkább szeretnek kártyával, és más innovatív eszközzel fizetni. Meglepő eredmény ugyanakkor, hogy a 14-25 évesek az idén többet költenek el ajándékra karácsonykor, mint tavaly.

A megkérdezettek csaknem fele állította a december első hetében készített kutatás során, hogy több pénzt szán a következő hetekben ajándékokra, mint tavaly, 40 százalékuk ugyanannyit, míg mindössze 16 százalékuk jelezte, hogy kevesebbet. Azok közül, akik többet költenek, legtöbben 5-10 ezer forinttal növelik kiadásaikat a tavalyi évhez képest, de sokan legalább kétezer forinttal fizetnek majd ki többet karácsony előtt. A felmérés szerint a fiatalok igencsak bőkezűek az ajándékvásárlást illetően, átlagosan csaknem 23 ezer forintot költenek el. Legtöbben négy emberre szánják ezt az összeget, de sokan adnak legalább 2-3 embernek valamit. Az adatok alapján jól látható, hogy a piac a több, ám kisebb értékű ajándék felé tendál az idei évben.

Mennyit költesz idén karácsonyra? (%-ban) Forrás: Xallis Consulting


Azzal kapcsolatban, jellemzően milyen fizetési eszközzel egyenlítik ki számláikat a vásárlók, kiderült, hogy a válaszadók harmada használ bankkártyát a fizetésre, és bár még mindig többen vannak, akik döntően inkább készpénzzel szeretnek fizetni, ez az arány a TakarékPont hálózat tapasztalatai szerint fokozatosan csökken.

A kutatásban válaszadó fiatalok csaknem 70 százaléka emelte ki a három legfőbb előny egyikeként a készpénz helyettesítését, míg nagyjából 50-50 százalékban jelölték meg a biztonságot és a kényelmet. Ötödük kiemelte, hogy ha kártya van nála, mindig annyit költhet, amennyit szeretne, és legalább ennyi megkérdezett gondolja úgy, hogy a plasztikkártya-használat egyfajta presztízst, eleganciát ad a vásárlásnak.

 

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 2. szombat
Ottó
26. hét
Július 2.
UFO Világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?