13 °C Budapest

A Tesconak semmi sem szent? Templomban nyitottak boltot + fotók

2010. november 12. 04:42

"Meghallgattattak a vásárlók imái" - ironizálnak a brit lapok annak kapcsán, hogy Tesco Express üzlet nyílt a dél-angliai Bournemouth városának egykori metodista templomában.

A templom épülete évek óta üresen áll, így az egyház vezetősége úgy döntött, eladják a város központjában található ingatlant. A vevő pedig a Tesco lett: az áruházlánc nemrég Express üzletet nyitott az épületben. A padokat és a korábbi berendezés nagy részét eltávolították, és élelmiszert, háztartási cikkeket, dohányárut, alkoholos italokat, vagy például sorsjegyeket árulnak a szentképekkel díszített ablakok előtt.

Fotó: dailymail.co.uk


Dr. Bob McKinley lelkész, aki maga is szolgált a templomban szomorúnak nevezte a dolgot, és sajnálatosnak tartja, hogy nem volt beleszólásuk az épület eladásába, későbbi hasznosításába. A Daily Mail c. napilapnak nyilatkozó helyiek is rosszallásukat fejezték ki az új funkció miatt. Mint egyikőjük elmondta, szégyenletesnek tartja, hogy az egykori imahelyen ma cigarettát és alkoholt árulnak.

Fotó: dailymail.co.uk


Más vélemények szerint ugyanakkor a jelenlegi helyzet még mindig jobb annál, mintha üresen állna az épület, helyi kereskedők pedig azt remélik, a különös áruház turistákat is csábíthat a környékre.

Átalakuló templomok

Egy évvel ezelőtt egy éjszakai bárrá alakított magyar templomot hozott intő példának a pápa kulturális minisztere, amikor az egyházi épületek átalakítása ellen emelt szót. A bíboros szerint inkább le kell bontani a templomot, mint hogy night club üzemeljen benne. Gianfranco Ravasi bíboros, a Vatikán "kulturális minisztere", a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke egy magyarországi templomot hozott fel negatív példaként, amelyet elmondása szerint "night clubbá alakítottak át, az oltáron pedig vetkőzőszámokat mutatnak be".

A bíboros elismerte, hogy egyes templomok fenntartása túl sokba kerülhet az egyházmegyéknek, mégis a "legnagyobb körültekintésre" intette az egykori szentélyek jövőjéről döntő illetékeseket.

A vallási célra már nem használt templomépületeket Nyugat-Európában is előszeretettel alakítják át szórakozóhellyé, Hollandiában például előfordul, hogy bazárt rendeznek egy-egy nagyobb katedrálisban, Írország fővárosában, Dublinban pedig Church Bar néven működik night club és kocsma egy hatalmas templomépületben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)


Az Il Gattopardo Café Milánóban - egykor templomként funkcionált, ma klub működik benne

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett ingatlanpiaci elemző szerint is gyakori, főleg Nyugat-Európában, hogy egy-egy templomépület eredeti funkciójától merőben más feladatot lát el, például étterem üzemel benne, vagy lakóépületté alakítják át. Ezek a -jellemzően nagy alapterületű- ingatlanok azért kerülnek eladásra, mert a csökkenő létszámú gyülekezetek számára egyre nagyobb terhet jelent mindennapi fenntartásuk.

Magyarországon leginkább arra találunk példát, hogy egy-egy zsinagóga kap új funkciót: a tokaji zsinagóga kulturális-és konferencia-központtá alakult át, míg a pesti Dózsa György úti pedig a Budapesti Honvéd SE vívótermeként üzemel.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20