18 °C Budapest

A Tesconak semmi sem szent? Templomban nyitottak boltot + fotók

2010. november 12. 04:42

"Meghallgattattak a vásárlók imái" - ironizálnak a brit lapok annak kapcsán, hogy Tesco Express üzlet nyílt a dél-angliai Bournemouth városának egykori metodista templomában.

A templom épülete évek óta üresen áll, így az egyház vezetősége úgy döntött, eladják a város központjában található ingatlant. A vevő pedig a Tesco lett: az áruházlánc nemrég Express üzletet nyitott az épületben. A padokat és a korábbi berendezés nagy részét eltávolították, és élelmiszert, háztartási cikkeket, dohányárut, alkoholos italokat, vagy például sorsjegyeket árulnak a szentképekkel díszített ablakok előtt.

Fotó: dailymail.co.uk


Dr. Bob McKinley lelkész, aki maga is szolgált a templomban szomorúnak nevezte a dolgot, és sajnálatosnak tartja, hogy nem volt beleszólásuk az épület eladásába, későbbi hasznosításába. A Daily Mail c. napilapnak nyilatkozó helyiek is rosszallásukat fejezték ki az új funkció miatt. Mint egyikőjük elmondta, szégyenletesnek tartja, hogy az egykori imahelyen ma cigarettát és alkoholt árulnak.

Fotó: dailymail.co.uk


Más vélemények szerint ugyanakkor a jelenlegi helyzet még mindig jobb annál, mintha üresen állna az épület, helyi kereskedők pedig azt remélik, a különös áruház turistákat is csábíthat a környékre.

Átalakuló templomok

Egy évvel ezelőtt egy éjszakai bárrá alakított magyar templomot hozott intő példának a pápa kulturális minisztere, amikor az egyházi épületek átalakítása ellen emelt szót. A bíboros szerint inkább le kell bontani a templomot, mint hogy night club üzemeljen benne. Gianfranco Ravasi bíboros, a Vatikán "kulturális minisztere", a Kultúra Pápai Tanácsának elnöke egy magyarországi templomot hozott fel negatív példaként, amelyet elmondása szerint "night clubbá alakítottak át, az oltáron pedig vetkőzőszámokat mutatnak be".

A bíboros elismerte, hogy egyes templomok fenntartása túl sokba kerülhet az egyházmegyéknek, mégis a "legnagyobb körültekintésre" intette az egykori szentélyek jövőjéről döntő illetékeseket.

A vallási célra már nem használt templomépületeket Nyugat-Európában is előszeretettel alakítják át szórakozóhellyé, Hollandiában például előfordul, hogy bazárt rendeznek egy-egy nagyobb katedrálisban, Írország fővárosában, Dublinban pedig Church Bar néven működik night club és kocsma egy hatalmas templomépületben.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


Az Il Gattopardo Café Milánóban - egykor templomként funkcionált, ma klub működik benne

A Pénzcentrum.hu által megkérdezett ingatlanpiaci elemző szerint is gyakori, főleg Nyugat-Európában, hogy egy-egy templomépület eredeti funkciójától merőben más feladatot lát el, például étterem üzemel benne, vagy lakóépületté alakítják át. Ezek a -jellemzően nagy alapterületű- ingatlanok azért kerülnek eladásra, mert a csökkenő létszámú gyülekezetek számára egyre nagyobb terhet jelent mindennapi fenntartásuk.

Magyarországon leginkább arra találunk példát, hogy egy-egy zsinagóga kap új funkciót: a tokaji zsinagóga kulturális-és konferencia-központtá alakult át, míg a pesti Dózsa György úti pedig a Budapesti Honvéd SE vívótermeként üzemel.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?