15 °C Budapest

Rejtélyes videó 1928-ból! Chaplinék ismerték a mobiltelefont?

2010. október 31. 11:02

Rejtélyes videó bukkant fel az interneten a napokban. A 82 évvel ezelőtt készült felvételen látható alak úgy fest, mintha séta közben mobiltelefonon beszélne.

A külföldi lapok - viccesen - arról számoltak be, hogy elképzelhető, hogy egy időutazóra bukkantak egy 1928-as Charlie Chaplin film bemutatójában. Lehet, hogy egy múlt század eleji zseni látható a felvételen, aki titokban egy mobiltelefont tesztelt, csak egy óvatlan pillanatban a kamera elé tévedt?

Kattints a videóra, és döntsd el, hogy mit csinál a járókelő!


A zavarba ejtő felvételt a Cirkusz című film extrái között találták, melyet annak idején a film premierje előtt láthattak a nézők. A kabátos alak a bal kezét az arca mellett a füléhez tartja és közben beszél. Mivel - egy előtte jóval gyorsabban haladó férfin kívül - senki nincs körülötte, akihez szólhatna, mai szemmel olyan mintha mobiltelefonálna.

A felvételt már számos szakértő megtekintette, de senki nem tudott ésszerű magyarázattal szolgálni arra vonatkozóan, hogy mit csinál valójában a szereplő. Egyesek szerint egy zsebrádiót hallgat, eközben azonban ritkán szoktak beszélni az emberek, mások szerint egy őrült, aki magában beszél és közben megpróbálja eltakarni az arcát a kamera elől.

Az első mobiltelefonra emlékeztető készülékeket, az úgynevezett walkie-talkie-kat az 1940-es években kezdte el fejleszteni a Motorola, de azok a méretüknél fogva még nem fértek el egy ember tenyerében. A ma ismert készülékek a nyolcvanas években kezdték meghódítani a világot, valamivel több mint két évtized alatt a féltégláktól egészen az okostelefonokig jutottunk.

Okostelefonok szinte ingyen - hatalmas a választék

Idén Magyarországot is elárasztották a különbőző típusú és márkájú okostelefonok. Elterjedésüket nagyban segítették az új technikai vívmányok lakossági piacra való bevezetése és a szélessávú netezési lehetőség megteremtése. A nagy mobil rengetegben megnéztük hol, mennyiért is lehet ilyen csúcstermékekhez hozzájutni. Akár már 690 forintért is hazavihetünk egy okostelefont.

Az okostelefonok közös ismertetője, hogy számítógépként is használhatjuk őket. Lehet velük e-maileket írni és fogadni, zenét-videót lejátszani. Saját operációs rendszerrel, internet böngészővel és kamerával rendelkeznek. Ezek a szuper eszközök rácsatlakoztathatóak számítógépre, televízióra esetenként nyomtatóra is.

Ezek a készülékek tehát egyfajta telefonálási funkcióval egybekötött mini számítógépek. Egyes típusoknak saját billentyűzete van, mások pedig érintőképernyővel rendelkeznek. Több eszközbe ültettek navigációs rendszert és üzleti levelezést segítő programokat, amelyek támogatják a word, txt és egyéb szöveges formátumú fájlok megnyitását. Valamint bővíthető, sok gigabájtos memóriával látták el tervezőik a készülékeket, ami által akár több ezer nevet is lehet tárolni bennük.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Természetesen vannak olyan olcsóbb kategóriás okostelefonok, amelyekbe nincs beépítve a fentebbi funkciók összessége, viszont minden gyártó cég legdrágább csúcsmodelljében megtalálható valamennyi fejlett alkalmazás. Az egyes hazai mobilforgalmazó vállalatok különféle csomagok keretében értékesítik csúcstelefonjaikat. Ezért érdemes az ár mellett megnézni például azt, hogy mennyi internetes adatforgalom jár a telefonhoz havonta, hány sms-t/mms-t lehet vele küldeni, illetve mennyit lehet ingyen lebeszélni az előfizetési tarifából.

Világviszonylatban hatalmas átrendeződés várható a csúcsmobilok piacán. Az iSuppli Corp. felmérése szerint az Androidos operációs rendszert használó telefonok kereslete megugrott az idei évben. Ennél fogva az a vállalat tudott erősödni versenytársaihoz képest, aki ilyen alkalmazású készülékeket dobott piacra. A Nokia 2010 második negyedévében növelni tudta részesedését, míg a RIM (Blackburry) és az Apple teret vesztett az Androidos termékekkel előrukkoló HTC, Samsung és Motorolaval szemben.

Forrás: iSuppli Corp.,Pénzcentrum.hu-gyűjtés


A telefon márkája mellett nem árt szem előtt tartani kompatibilitását, szoftvereinek fejlettségét, frissíthetőségét és gyorsaságát sem. Az egyes forgalmazók feltöltős kártyás és előfizetős csomagokban is kínálják készülékeiket. A lentebbi táblázatokból kiderül, melyek a legolcsóbb és legdrágább prémium mobilok a három nagyvállalat bolti kínálatában (internetes vásárlás esetén pár ezer forint kedvezményre lehet pluszban számítani).

Forrás: Pénzcentrum.hu-gyűjtés (2010. október)

Jelenleg a legdrágább készüléknek az Apple terméke számít, ami majdnem negyedmillió forintba kerül.

Forrás: Pénzcentrum.hu-gyűjtés (2010. október)

Amint a táblázatból látszik már ezer forint alatt hozzájuthatunk egyes típusokhoz hűségnyilatkozat fejében.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm