-1 °C Budapest

Rejtélyes videó 1928-ból! Chaplinék ismerték a mobiltelefont?

2010. október 31. 11:02

Rejtélyes videó bukkant fel az interneten a napokban. A 82 évvel ezelőtt készült felvételen látható alak úgy fest, mintha séta közben mobiltelefonon beszélne.

A külföldi lapok - viccesen - arról számoltak be, hogy elképzelhető, hogy egy időutazóra bukkantak egy 1928-as Charlie Chaplin film bemutatójában. Lehet, hogy egy múlt század eleji zseni látható a felvételen, aki titokban egy mobiltelefont tesztelt, csak egy óvatlan pillanatban a kamera elé tévedt?

Kattints a videóra, és döntsd el, hogy mit csinál a járókelő!


A zavarba ejtő felvételt a Cirkusz című film extrái között találták, melyet annak idején a film premierje előtt láthattak a nézők. A kabátos alak a bal kezét az arca mellett a füléhez tartja és közben beszél. Mivel - egy előtte jóval gyorsabban haladó férfin kívül - senki nincs körülötte, akihez szólhatna, mai szemmel olyan mintha mobiltelefonálna.

A felvételt már számos szakértő megtekintette, de senki nem tudott ésszerű magyarázattal szolgálni arra vonatkozóan, hogy mit csinál valójában a szereplő. Egyesek szerint egy zsebrádiót hallgat, eközben azonban ritkán szoktak beszélni az emberek, mások szerint egy őrült, aki magában beszél és közben megpróbálja eltakarni az arcát a kamera elől.

Az első mobiltelefonra emlékeztető készülékeket, az úgynevezett walkie-talkie-kat az 1940-es években kezdte el fejleszteni a Motorola, de azok a méretüknél fogva még nem fértek el egy ember tenyerében. A ma ismert készülékek a nyolcvanas években kezdték meghódítani a világot, valamivel több mint két évtized alatt a féltégláktól egészen az okostelefonokig jutottunk.

Okostelefonok szinte ingyen - hatalmas a választék

Idén Magyarországot is elárasztották a különbőző típusú és márkájú okostelefonok. Elterjedésüket nagyban segítették az új technikai vívmányok lakossági piacra való bevezetése és a szélessávú netezési lehetőség megteremtése. A nagy mobil rengetegben megnéztük hol, mennyiért is lehet ilyen csúcstermékekhez hozzájutni. Akár már 690 forintért is hazavihetünk egy okostelefont.

Az okostelefonok közös ismertetője, hogy számítógépként is használhatjuk őket. Lehet velük e-maileket írni és fogadni, zenét-videót lejátszani. Saját operációs rendszerrel, internet böngészővel és kamerával rendelkeznek. Ezek a szuper eszközök rácsatlakoztathatóak számítógépre, televízióra esetenként nyomtatóra is.

Ezek a készülékek tehát egyfajta telefonálási funkcióval egybekötött mini számítógépek. Egyes típusoknak saját billentyűzete van, mások pedig érintőképernyővel rendelkeznek. Több eszközbe ültettek navigációs rendszert és üzleti levelezést segítő programokat, amelyek támogatják a word, txt és egyéb szöveges formátumú fájlok megnyitását. Valamint bővíthető, sok gigabájtos memóriával látták el tervezőik a készülékeket, ami által akár több ezer nevet is lehet tárolni bennük.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Természetesen vannak olyan olcsóbb kategóriás okostelefonok, amelyekbe nincs beépítve a fentebbi funkciók összessége, viszont minden gyártó cég legdrágább csúcsmodelljében megtalálható valamennyi fejlett alkalmazás. Az egyes hazai mobilforgalmazó vállalatok különféle csomagok keretében értékesítik csúcstelefonjaikat. Ezért érdemes az ár mellett megnézni például azt, hogy mennyi internetes adatforgalom jár a telefonhoz havonta, hány sms-t/mms-t lehet vele küldeni, illetve mennyit lehet ingyen lebeszélni az előfizetési tarifából.

Világviszonylatban hatalmas átrendeződés várható a csúcsmobilok piacán. Az iSuppli Corp. felmérése szerint az Androidos operációs rendszert használó telefonok kereslete megugrott az idei évben. Ennél fogva az a vállalat tudott erősödni versenytársaihoz képest, aki ilyen alkalmazású készülékeket dobott piacra. A Nokia 2010 második negyedévében növelni tudta részesedését, míg a RIM (Blackburry) és az Apple teret vesztett az Androidos termékekkel előrukkoló HTC, Samsung és Motorolaval szemben.

Forrás: iSuppli Corp.,Pénzcentrum.hu-gyűjtés


A telefon márkája mellett nem árt szem előtt tartani kompatibilitását, szoftvereinek fejlettségét, frissíthetőségét és gyorsaságát sem. Az egyes forgalmazók feltöltős kártyás és előfizetős csomagokban is kínálják készülékeiket. A lentebbi táblázatokból kiderül, melyek a legolcsóbb és legdrágább prémium mobilok a három nagyvállalat bolti kínálatában (internetes vásárlás esetén pár ezer forint kedvezményre lehet pluszban számítani).

Forrás: Pénzcentrum.hu-gyűjtés (2010. október)

Jelenleg a legdrágább készüléknek az Apple terméke számít, ami majdnem negyedmillió forintba kerül.

Forrás: Pénzcentrum.hu-gyűjtés (2010. október)

Amint a táblázatból látszik már ezer forint alatt hozzájuthatunk egyes típusokhoz hűségnyilatkozat fejében.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem