1 °C Budapest

Dráma! 4 milliót vittek el a hiszékeny bácsitól

2010. szeptember 24. 05:22

Négymillió forintot vittek el a trükkös tolvajok egy 76 éves kiskőrösi férfi házából - tájékoztatott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A napokban több hasonló eset történt Magyarországon.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Lapinformációk szerint elkövetők azzal az indokkal mentek be az idős bácsi házába, hogy a nála lévő papírpénzek sorszámait kell felírniuk. A hiszékeny férfi beengedte a csalókat, akik előbb elterelték figyelmét, majd elvitték azt a fadobozt, melyben a nyugdíjas összegyűjtött vagyonát rejtegette. A rendőrség tájékoztatása szerint a dobozban 4 millió forint volt.

A nyugdíjasokat szemelik ki

Az EON munkatársainak adta ki magát az a két trükkös tolvaj, akik szeptember 23-án délelőtt kerestek fel egy 80 éves tatabányai sértettet. Az idős bácsi elhitte meséjüket, hiszékenységét 300.000 forintja bánja.

A férfitől nem először szedték el megtakarított pénzét. A közelmúltban egyszer már átejtették őt a trükkösök. Ezúttal magukat az áramszolgáltatónak kiadva jutott be a házba két férfi, majd túlfizetésre hivatkozva egy 20.000 forintos bankjegyet adtak át a bácsinak. A pénzből visszakértek, így tudták kifigyelni, hol rejti megtakarítását. Ezt követően már csak a figyelmét kellett elterelni, hogy a tolvajok gond nélkül hozzájuthassanak a pénzhez.

Pécsett a napokban egymillió forint készpénzt loptak el egy idős házaspártól. Két férfi azzal kereste fel az időseket, hogy nyugdíj-kiegészítést hoztak, helyette a lakásukat átkutatták, és az összes pénzüket elvitték.

Trükkös lopások

Az ilyen esetekben az elkövetők a bűncselekmények elkövetése során azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, egyedül élnek. Az áldozattá válás szempontjából a 60 év feletti időskorúak csoportja -a kiskorúak mellett- a legveszélyeztetettebb - tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az idős emberek korukból, egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükből adódóan könnyebben megtéveszthetőek. Az idősek gyakran válnak besurranásos lopás áldozatává, melyhez nagymértékben hozzájárul a sértett közreható magatartása (nyitva hagyott kapuajtó, záratlan lakásajtó) is. Az óvatlanság, túlzott bizalom még mindig gyakori magatartás a sértettek körében.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A trükkös lopások elkövetői különféle hivatalos személyeknek (önkormányzatok és állami cégek munkatársainak, Elektromos Művek, Vízművek alkalmazottainak) adják ki magukat, és az áldozatok jóhiszeműségét, gyanakvásának hiányát kihasználva tulajdonítanak el tőlük különböző értékeket (ékszereket, készpénzt) azok lakásából. A sértettek gyakran maguk hívják, engedik be az elkövetőket lakásukba, udvarukba, ahol nem figyelnek vagyontárgyaikra, egyéb értékeikre, készpénzükre.

Előfordul, hogy fenti bűncselekményt az érintett sértettek nem is észlelik, arra csak akkor derül fény, amikor az elkövetők elfogásra kerülnek, és azok vallomásukban tárják fel az általuk korábban elkövetett cselekményeket. Amennyiben a cselekményt mégis észlelik az áldozatok és ellenállnak, megkísérlik vagyontárgyaikat megvédeni, a vagyon elleni bűncselekmény akár a testi épséget is veszélyeztető cselekménnyé alakulhat.

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy kellő óvatossággal, és bizalmatlansággal megelőzhető a trükkös lopás.

 

Pénzcentrum vélemény
Mi pedig azt tanácsoljuk olvasóinknak, ne tartsanak otthon jelentős mennyiségű értéket, főleg készpénzt. És hogy melyik bank fizeti a legmagasabb kamatot? Megmutatjuk! Kattints!

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?