1 °C Budapest

Dráma! 4 milliót vittek el a hiszékeny bácsitól

2010. szeptember 24. 05:22

Négymillió forintot vittek el a trükkös tolvajok egy 76 éves kiskőrösi férfi házából - tájékoztatott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A napokban több hasonló eset történt Magyarországon.

Lapinformációk szerint elkövetők azzal az indokkal mentek be az idős bácsi házába, hogy a nála lévő papírpénzek sorszámait kell felírniuk. A hiszékeny férfi beengedte a csalókat, akik előbb elterelték figyelmét, majd elvitték azt a fadobozt, melyben a nyugdíjas összegyűjtött vagyonát rejtegette. A rendőrség tájékoztatása szerint a dobozban 4 millió forint volt.

A nyugdíjasokat szemelik ki

Az EON munkatársainak adta ki magát az a két trükkös tolvaj, akik szeptember 23-án délelőtt kerestek fel egy 80 éves tatabányai sértettet. Az idős bácsi elhitte meséjüket, hiszékenységét 300.000 forintja bánja.

A férfitől nem először szedték el megtakarított pénzét. A közelmúltban egyszer már átejtették őt a trükkösök. Ezúttal magukat az áramszolgáltatónak kiadva jutott be a házba két férfi, majd túlfizetésre hivatkozva egy 20.000 forintos bankjegyet adtak át a bácsinak. A pénzből visszakértek, így tudták kifigyelni, hol rejti megtakarítását. Ezt követően már csak a figyelmét kellett elterelni, hogy a tolvajok gond nélkül hozzájuthassanak a pénzhez.

Pécsett a napokban egymillió forint készpénzt loptak el egy idős házaspártól. Két férfi azzal kereste fel az időseket, hogy nyugdíj-kiegészítést hoztak, helyette a lakásukat átkutatták, és az összes pénzüket elvitték.

Trükkös lopások

Az ilyen esetekben az elkövetők a bűncselekmények elkövetése során azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, egyedül élnek. Az áldozattá válás szempontjából a 60 év feletti időskorúak csoportja -a kiskorúak mellett- a legveszélyeztetettebb - tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az idős emberek korukból, egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükből adódóan könnyebben megtéveszthetőek. Az idősek gyakran válnak besurranásos lopás áldozatává, melyhez nagymértékben hozzájárul a sértett közreható magatartása (nyitva hagyott kapuajtó, záratlan lakásajtó) is. Az óvatlanság, túlzott bizalom még mindig gyakori magatartás a sértettek körében.

A trükkös lopások elkövetői különféle hivatalos személyeknek (önkormányzatok és állami cégek munkatársainak, Elektromos Művek, Vízművek alkalmazottainak) adják ki magukat, és az áldozatok jóhiszeműségét, gyanakvásának hiányát kihasználva tulajdonítanak el tőlük különböző értékeket (ékszereket, készpénzt) azok lakásából. A sértettek gyakran maguk hívják, engedik be az elkövetőket lakásukba, udvarukba, ahol nem figyelnek vagyontárgyaikra, egyéb értékeikre, készpénzükre.

Előfordul, hogy fenti bűncselekményt az érintett sértettek nem is észlelik, arra csak akkor derül fény, amikor az elkövetők elfogásra kerülnek, és azok vallomásukban tárják fel az általuk korábban elkövetett cselekményeket. Amennyiben a cselekményt mégis észlelik az áldozatok és ellenállnak, megkísérlik vagyontárgyaikat megvédeni, a vagyon elleni bűncselekmény akár a testi épséget is veszélyeztető cselekménnyé alakulhat.

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy kellő óvatossággal, és bizalmatlansággal megelőzhető a trükkös lopás.

 

Pénzcentrum vélemény
Mi pedig azt tanácsoljuk olvasóinknak, ne tartsanak otthon jelentős mennyiségű értéket, főleg készpénzt. És hogy melyik bank fizeti a legmagasabb kamatot? Megmutatjuk! Kattints!

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Kasza Elliott-tal  |  2022. december 8. 08:00
December elsején kijött Justin Law listája az osztalékfizető részvényekről, sorba is rendeztem őket...
Holdblog  |  2022. december 8. 05:55
Ha Milton Friedmannak igaza volt, akkor előbb-utóbb jó hírrel szolgálhatunk az inflációval kapcsolat...
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?