2 °C Budapest

Dráma! 4 milliót vittek el a hiszékeny bácsitól

2010. szeptember 24. 05:22

Négymillió forintot vittek el a trükkös tolvajok egy 76 éves kiskőrösi férfi házából - tájékoztatott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság. A napokban több hasonló eset történt Magyarországon.

Lapinformációk szerint elkövetők azzal az indokkal mentek be az idős bácsi házába, hogy a nála lévő papírpénzek sorszámait kell felírniuk. A hiszékeny férfi beengedte a csalókat, akik előbb elterelték figyelmét, majd elvitték azt a fadobozt, melyben a nyugdíjas összegyűjtött vagyonát rejtegette. A rendőrség tájékoztatása szerint a dobozban 4 millió forint volt.

A nyugdíjasokat szemelik ki

Az EON munkatársainak adta ki magát az a két trükkös tolvaj, akik szeptember 23-án délelőtt kerestek fel egy 80 éves tatabányai sértettet. Az idős bácsi elhitte meséjüket, hiszékenységét 300.000 forintja bánja.

A férfitől nem először szedték el megtakarított pénzét. A közelmúltban egyszer már átejtették őt a trükkösök. Ezúttal magukat az áramszolgáltatónak kiadva jutott be a házba két férfi, majd túlfizetésre hivatkozva egy 20.000 forintos bankjegyet adtak át a bácsinak. A pénzből visszakértek, így tudták kifigyelni, hol rejti megtakarítását. Ezt követően már csak a figyelmét kellett elterelni, hogy a tolvajok gond nélkül hozzájuthassanak a pénzhez.

Pécsett a napokban egymillió forint készpénzt loptak el egy idős házaspártól. Két férfi azzal kereste fel az időseket, hogy nyugdíj-kiegészítést hoztak, helyette a lakásukat átkutatták, és az összes pénzüket elvitték.

Trükkös lopások

Az ilyen esetekben az elkövetők a bűncselekmények elkövetése során azt használják ki, hogy az áldozatok jószívűek, hiszékenyek, egyedül élnek. Az áldozattá válás szempontjából a 60 év feletti időskorúak csoportja -a kiskorúak mellett- a legveszélyeztetettebb - tájékoztat az Országos Rendőr-főkapitányság.

Az idős emberek korukból, egészségi állapotukból, életmódjukból, szokásaikból, hiszékenységükből adódóan könnyebben megtéveszthetőek. Az idősek gyakran válnak besurranásos lopás áldozatává, melyhez nagymértékben hozzájárul a sértett közreható magatartása (nyitva hagyott kapuajtó, záratlan lakásajtó) is. Az óvatlanság, túlzott bizalom még mindig gyakori magatartás a sértettek körében.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A trükkös lopások elkövetői különféle hivatalos személyeknek (önkormányzatok és állami cégek munkatársainak, Elektromos Művek, Vízművek alkalmazottainak) adják ki magukat, és az áldozatok jóhiszeműségét, gyanakvásának hiányát kihasználva tulajdonítanak el tőlük különböző értékeket (ékszereket, készpénzt) azok lakásából. A sértettek gyakran maguk hívják, engedik be az elkövetőket lakásukba, udvarukba, ahol nem figyelnek vagyontárgyaikra, egyéb értékeikre, készpénzükre.

Előfordul, hogy fenti bűncselekményt az érintett sértettek nem is észlelik, arra csak akkor derül fény, amikor az elkövetők elfogásra kerülnek, és azok vallomásukban tárják fel az általuk korábban elkövetett cselekményeket. Amennyiben a cselekményt mégis észlelik az áldozatok és ellenállnak, megkísérlik vagyontárgyaikat megvédeni, a vagyon elleni bűncselekmény akár a testi épséget is veszélyeztető cselekménnyé alakulhat.

A rendőrség arra figyelmeztet, hogy kellő óvatossággal, és bizalmatlansággal megelőzhető a trükkös lopás.

 

Pénzcentrum vélemény
Mi pedig azt tanácsoljuk olvasóinknak, ne tartsanak otthon jelentős mennyiségű értéket, főleg készpénzt. És hogy melyik bank fizeti a legmagasabb kamatot? Megmutatjuk! Kattints!

 

Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
MEDIA1  |  2024. március 19. 00:16
Az Európai Parlament múlt héten elfogadott, az európai médiaszabadságról szóló rendelete (European M...
Bankmonitor  |  2024. március 18. 16:52
A 2024-ben elérhető állami támogatások nem titkolt célja a gyermekvállalás ösztönzése. A CSOK Pluszt...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem