24 °C Budapest

Lassan luxuscikk lesz a rántott csirke

Pénzcentrum
2010. október 12. 04:42

Kilónként 100-120 forinttal drágult a napokban a csirkemell Magyarországon. A mostani néhány hónapon belül a második áremelkedés, de ezzel még nincs vége. Tavasszal újabb árnövekedést jósolnak a szakemberek.

Hiány van csirke- és pulykamellből Európában - ez a magyarázata a megállíthatatlannak tűnő áremelkedésnek. Az öreg kontinensre irdatlan mennyiségben baromfihúst értékesítő brazilok ugyanis a megszokottnál kevesebbet szállítanak. Pont rosszkor. A válság ugyanis megviselte az európai családok költségvetését, így a drágább sertéshús helyett az olcsóbb baromfit kezdték vásárolni, alaposan megnövelve az utóbbi iránti keresletet. Mivel a magyar csirke- és pulykamell filé iránt is megnőtt az igény, az árak lassan, de biztosan emelkedni kezdtek.

Idén legutóbb június közepén változott a baromfitermékek ára. Az áremelkedés 6-8 százalékos volt, ami a csirkemell esetében 100 forintot jelentett kilónként. Akkor drágult a comb is, méghozzá kilónként 20-30 forinttal. A napokban tovább emelkedett a csirke- és pulykamell filé ára. A boltokban 100-120 forintos drágulást lehet tapasztalni, így például a csirkemell filé fogyasztói ára elérte a 1350-1450 forintot kilónként. Hasonló mértékben változott a pulykamell ára is. Jó hír azonban, hogy a csirkecomb és más húsrészek ára nagy valószínűséggel ősszel már nem változik.

Hónapok óta méregdrága takarmányt etetünk - ad magyarázatot a drágulásra a pénzcentrum.hu kérdésére Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnöke. Beszállítóik áremelési törekvéseit a kereskedők is kénytelenek elfogadni, hiszen nincs elég hazai áru a piacon. Arra sem számíthatnak, hogy olcsó import baromfihússal letörik az árakat, mert a viszonylag gyenge forint és az áruhiány miatt külföldről sem lehet jövedelmezően baromfihúst behozni.

Némi önmérsékletre azonban szüksége lesz a baromfitermelőknek, hiszen ha túl drága lesz a hús, akkor a kereslet drasztikusan csökkenhet. Legalábbis a legálisan működő, adót fizető vállalkozások termékei iránt. A feketevágóhidakról forgalomba kerülő, adókkal nem terhelt, éppen ezért olcsó baromfihús iránti kereslet ugyanakkor komolyan megnövekedhet. Ez pedig már a tisztességes termelők létét fenyegetné, hiszen a fogyasztók asztalára kerülő baromfihús durván harmada már most is feketevágásból származik.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

NAPTÁR
Tovább
2022. május 25. szerda
Orbán
21. hét
Május 25.
Törülközőnap
Május 25.
Afrika napja
Május 25.
A Kihívás Napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?