Durván nőtt a tej és a zöldségek ára

Pénzcentrum
2010. július 12. 12:02

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2010 májusában 0,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala megközelítőleg változatlan volt, az élő állatok és állati termékeké 1,6%-kal csökkent.

2010 májusában a gabonafélék termelői ára 0,9%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten. A kukorica felvásárlási ára január óta magasabb, mint a búzáé, a tonnánkénti különbség májusban már 2010 Ft volt.

Drágább lesz-e idén a kenyér? A hét kérdése: drágul-e a kenyér?

Az ipari növények májusi termelői ára 0,7%-kal csökkent az egy évvel azelőttihez képest, ezen belül az olajnövények ára 2,9%-kal volt alacsonyabb. Ezzel szemben a burgonya és a zöldségfélék termelői áraiban 11,1, illetve 13,6%-os növekedés következett be. A zöldségfélék közül májusban a paradicsom ára csak kissé maradt el a tavalyi ártól (0,4%-kal), miközben a fejes káposzta ára 13,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.


A gyümölcsök termelői ára májusban 21,8%-kal esett vissza, ami alapvetően a tárolt tavalyi étkezési alma áresésének következménye volt.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vágóállatok termelői ára 2010 ötödik hónapjában 6,3%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. Legnagyobb mértékben a vágósertés ára esett vissza (13,8%-kal), a vágómarháé kisebb mértékben, 4,1%-kal csökkent. A vágóbaromfi ára ugyanakkor 0,9%-kal haladta meg a 2009 májusit. A vágósertés ára az előző havi mélypont után (ami 271 Ft/kg) kismértékű növekedést mutat, májusban az átlagár 281,3 Ft/kg volt.

2010 májusában az előző év azonos időszakához képest az állati termékek árai 11,2%-kal növekedtek, ezen belül az étkezési tyúktojás ára 5,2%-kal, a tej ára 14,0%-kal volt magasabb.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?