11 °C Budapest

Durván nőtt a tej és a zöldségek ára

Pénzcentrum
2010. július 12. 12:02

Az agrártermékek termelőiár-szintje 2010 májusában 0,6%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek árszínvonala megközelítőleg változatlan volt, az élő állatok és állati termékeké 1,6%-kal csökkent.

2010 májusában a gabonafélék termelői ára 0,9%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához mérten. A kukorica felvásárlási ára január óta magasabb, mint a búzáé, a tonnánkénti különbség májusban már 2010 Ft volt.

Drágább lesz-e idén a kenyér? A hét kérdése: drágul-e a kenyér?

Az ipari növények májusi termelői ára 0,7%-kal csökkent az egy évvel azelőttihez képest, ezen belül az olajnövények ára 2,9%-kal volt alacsonyabb. Ezzel szemben a burgonya és a zöldségfélék termelői áraiban 11,1, illetve 13,6%-os növekedés következett be. A zöldségfélék közül májusban a paradicsom ára csak kissé maradt el a tavalyi ártól (0,4%-kal), miközben a fejes káposzta ára 13,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit.


A gyümölcsök termelői ára májusban 21,8%-kal esett vissza, ami alapvetően a tárolt tavalyi étkezési alma áresésének következménye volt.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

A vágóállatok termelői ára 2010 ötödik hónapjában 6,3%-kal mérséklődött az előző év azonos időszakához viszonyítva. Legnagyobb mértékben a vágósertés ára esett vissza (13,8%-kal), a vágómarháé kisebb mértékben, 4,1%-kal csökkent. A vágóbaromfi ára ugyanakkor 0,9%-kal haladta meg a 2009 májusit. A vágósertés ára az előző havi mélypont után (ami 271 Ft/kg) kismértékű növekedést mutat, májusban az átlagár 281,3 Ft/kg volt.

2010 májusában az előző év azonos időszakához képest az állati termékek árai 11,2%-kal növekedtek, ezen belül az étkezési tyúktojás ára 5,2%-kal, a tej ára 14,0%-kal volt magasabb.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?