Eláraszthat minket a veszélyes kínai kacsahús

2010. augusztus 6. 15:02

Olcsó, kínai kacsahús állatkínzó tartásból veszélyezteti a magyar termelőket - állítja a Négy Mancs alapítvány.

Az Európai Unió a közelmúltban úgy döntött: megengedi a kínai kacsahús behozatalát a közösség tagállamaiba. A madárinfluenza és az antibiotikum-visszaélések miatt a víziszárnyas húsimport Kínából sokáig tilos volt, most lazítottak ezen az importtilalmon.

Az osztrák állatvédő szervezet szerint azok a kínai termelők és vágóhidak, amelyek az EU engedélyét megkapták, most nagy mennyiségű kacsahúst hozhatnak be Európába. A hús alig ellenőrizhető körülmények közül származik és az európai termelők nem tudják felvenni a harcot ezzel az olcsó termékkel.

Úgy látják, Kínában komoly állatvédelmi problémák vannak és még a pekingi kacsát is kényszertömik, ami egyáltalán nem jellemző más országokra. Így érik el a lehető legrövidebb idő alatt a legmagasabb vágó súlyt. Európában ezt a fajta állatkínzást a hízott máj előállítása során alkalmazzák, nem pedig a normális hizlaláshoz.

A Négy Mancs információi szerint osztrák kereskedők tervezik a kínai kacsák behozatalát az Európai Unióba. A kínai import kiterjesztése azonban katasztrófát okozhat a mezőgazdaság ezen ágának - mind Magyarországon, mind egész Európában. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a magyar kacsahús egyik legjelentősebb felvevőpiaca az osztrák piac.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 25. péntek
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
EZT OLVASTAD MÁR?