Téglaporos pirospaprika, vegyszeres alma: ennyi volt

2010. július 21. 15:02

A miniszterelnök június elején jelentette be a kormány 29 pontos akciótervét, melynek 27. eleme volt a másodlagos élelmiszervizsgálat bevezetése. A terv egy bő hónap alatt realizálódott, így ezentúl a termékeket nemcsak az előállítás helyén, hanem a kereskedelmi láncok állomásain is vizsgálják.

Tegnap lépett életbe a másodlagos élelmiszervizsgálatról szóló rendeletmódosítás. Az új rendelet célja, hogy megakadályozza a silány minőségű élelmiszerek terjesztését és beáramlását a hazai piacokra, azaz -ahogy a kormányzati kommunikáció fogalmaz - Magyarország ne legyen Európa élelmiszer-hulladék lerakóhelye. Az eljárás (másodlagos élelmiszerellenőrzés) Európa több országában működik, az új magyar szabályozás pedig összhangban van az európai uniós normákkal.

Élelmiszerbiztonsági szempontból kiemelt élelmiszerek (példák)
1. Nyers, hűtött vagy fagyasztott állati belsőség;
2. Nyers, hűtött vagy fagyasztott nyesedék hús;
3. Nyers, hűtött vagy fagyasztott fej vagy fejhús;
4. Nyers, hűtött vagy fagyasztott baromfi far-hát;
5. Kezelt vagy kezeletlen gyomor, hólyag és belek, amely nem előrecsomagolt;
6. 1 évnél hosszabb minőség megőrzési idővel rendelkező fagyasztott állati eredetű élelmiszer;
8. Olyan élelmiszer, amelynek fogyaszthatósági ideje a Magyarországra érkezését vagy a nagykereskedelmi forgalmazását követően 2 napon belül lejár;
9. Olyan élelmiszer, amelynek minőség megőrzési ideje a Magyarországra érkezését vagy a nagykereskedelmi forgalmazását követően 14 napon belül lejár;


A legfontosabb lépés, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium az új előírással bevezeti a másodlagos élelmiszervizsgálatot, amely minden raktárat, hűtőházat és szállítmányt érint. A jogalkotó szándéka szerint a dupla ellenőrzés dupla biztonságot jelent. A termékeket nemcsak az előállítás helyén (elsődleges élelmiszervizsgálat), hanem a kereskedelmi láncok állomásain is vizsgálják.

Az új rendszer lényege, hogy a hűtőházak és raktárak üzemeltetőinek a nagy kockázatú élelmiszereknél (pl. hús, friss zöldség-gyümölcs, tej, tejtermékek) 2 nappal a szállítmány érkezése előtt bejelentési kötelezettségük lesz (szállítmány mennyisége, beszerzési ára, származási helye, első magyarországi tárolási helyszín) a felügyeleti szerveknek. Így a hatóság, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) minden nagybani élelmiszer-szállítmány útját nyomon követheti és ellenőrizheti. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerláncfelügyeletért és agrárigazgatási ügyekért felelős államtitkára elmondta: ha valamelyik kereskedőnél problémás terméket találnak, előfordulhat, hogy akár egy hónapig mindennap megjelenik a hatóság, és megvizsgálja a tárolt termékeket.

Az új jogszabály szerint az MGSZH a beérkezett adatok alapján kockázatalapú ellenőrzést végez. Ahol problémát találnak, ott sűrűbben ellenőriznek. A vizsgálatok azonban nem kizárólag a külföldi árukra vonatkoznak, a felügyelet megkülönböztetés nélkül a magyar élelmiszereket is rendszeresen ellenőrzi.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fontos változás továbbá, hogy az eddigi húsáruknál alkalmazott szúrópróbaszerű vizsgálatok helyett az MGSZH a kockázatosnak ítélt szállítmányok (nem csak húsáruk) 100%-át ellenőrzi.

A kormány szándékai szerint a szigorított ellenőrzési rendszerrel kiküszöbölhetővé válik a dátum átcímkézés, átírás és az élelmiszerhamisítás, az új rendelet előírásait megszegők pedig szigorú szankciókra számíthatnak. A változás ugyanakkor - a kormány szándéka szerint - azzal is együtt járhat, hogy a rossz minőségű élelmiszerek kiszorításával a magyar kistermelők nagyobb eséllyel értékesíthessék termékeiket a kereskedelemben.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?