21 °C Budapest

Téglaporos pirospaprika, vegyszeres alma: ennyi volt

2010. július 21. 15:02

A miniszterelnök június elején jelentette be a kormány 29 pontos akciótervét, melynek 27. eleme volt a másodlagos élelmiszervizsgálat bevezetése. A terv egy bő hónap alatt realizálódott, így ezentúl a termékeket nemcsak az előállítás helyén, hanem a kereskedelmi láncok állomásain is vizsgálják.

Tegnap lépett életbe a másodlagos élelmiszervizsgálatról szóló rendeletmódosítás. Az új rendelet célja, hogy megakadályozza a silány minőségű élelmiszerek terjesztését és beáramlását a hazai piacokra, azaz -ahogy a kormányzati kommunikáció fogalmaz - Magyarország ne legyen Európa élelmiszer-hulladék lerakóhelye. Az eljárás (másodlagos élelmiszerellenőrzés) Európa több országában működik, az új magyar szabályozás pedig összhangban van az európai uniós normákkal.

Élelmiszerbiztonsági szempontból kiemelt élelmiszerek (példák)
1. Nyers, hűtött vagy fagyasztott állati belsőség;
2. Nyers, hűtött vagy fagyasztott nyesedék hús;
3. Nyers, hűtött vagy fagyasztott fej vagy fejhús;
4. Nyers, hűtött vagy fagyasztott baromfi far-hát;
5. Kezelt vagy kezeletlen gyomor, hólyag és belek, amely nem előrecsomagolt;
6. 1 évnél hosszabb minőség megőrzési idővel rendelkező fagyasztott állati eredetű élelmiszer;
8. Olyan élelmiszer, amelynek fogyaszthatósági ideje a Magyarországra érkezését vagy a nagykereskedelmi forgalmazását követően 2 napon belül lejár;
9. Olyan élelmiszer, amelynek minőség megőrzési ideje a Magyarországra érkezését vagy a nagykereskedelmi forgalmazását követően 14 napon belül lejár;


A legfontosabb lépés, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium az új előírással bevezeti a másodlagos élelmiszervizsgálatot, amely minden raktárat, hűtőházat és szállítmányt érint. A jogalkotó szándéka szerint a dupla ellenőrzés dupla biztonságot jelent. A termékeket nemcsak az előállítás helyén (elsődleges élelmiszervizsgálat), hanem a kereskedelmi láncok állomásain is vizsgálják.

Az új rendszer lényege, hogy a hűtőházak és raktárak üzemeltetőinek a nagy kockázatú élelmiszereknél (pl. hús, friss zöldség-gyümölcs, tej, tejtermékek) 2 nappal a szállítmány érkezése előtt bejelentési kötelezettségük lesz (szállítmány mennyisége, beszerzési ára, származási helye, első magyarországi tárolási helyszín) a felügyeleti szerveknek. Így a hatóság, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MGSZH) minden nagybani élelmiszer-szállítmány útját nyomon követheti és ellenőrizheti. Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerláncfelügyeletért és agrárigazgatási ügyekért felelős államtitkára elmondta: ha valamelyik kereskedőnél problémás terméket találnak, előfordulhat, hogy akár egy hónapig mindennap megjelenik a hatóság, és megvizsgálja a tárolt termékeket.

Az új jogszabály szerint az MGSZH a beérkezett adatok alapján kockázatalapú ellenőrzést végez. Ahol problémát találnak, ott sűrűbben ellenőriznek. A vizsgálatok azonban nem kizárólag a külföldi árukra vonatkoznak, a felügyelet megkülönböztetés nélkül a magyar élelmiszereket is rendszeresen ellenőrzi.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fontos változás továbbá, hogy az eddigi húsáruknál alkalmazott szúrópróbaszerű vizsgálatok helyett az MGSZH a kockázatosnak ítélt szállítmányok (nem csak húsáruk) 100%-át ellenőrzi.

A kormány szándékai szerint a szigorított ellenőrzési rendszerrel kiküszöbölhetővé válik a dátum átcímkézés, átírás és az élelmiszerhamisítás, az új rendelet előírásait megszegők pedig szigorú szankciókra számíthatnak. A változás ugyanakkor - a kormány szándéka szerint - azzal is együtt járhat, hogy a rossz minőségű élelmiszerek kiszorításával a magyar kistermelők nagyobb eséllyel értékesíthessék termékeiket a kereskedelemben.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 23. hétfő
Dezső
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?