Folytatódik a CBA uborkabotránya: nem találják a termelőt

2010. augusztus 2. 15:02

A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal közleménye szerint július 4-én egy szegedi termelő kígyóuborka szállítmányában találtak a megengedettnél több növényvédőszer-maradékot.

Egy országos áruházláncban forgalmazott uborkából az analitikai vizsgálat a megengedett 0,02 mg/kg dimetoát helyett 0,35 mg/kg növényvédőszer-maradványt mutatott ki, csaknem 17,5-szeres volt a szennyezettség. Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény alapján közzétett jogsértő szervezetek és személyek listájában az látszik, hogy a problémás termékek a CBA Kereskedelmi Kft. forgalmazta.

Fodor Attila, a CBA szóvivője a Pénzcentrumnak néhány napja elmondta: a problémás termékeket egy hónappal ezelőtt találta a hatóság, az uborkákat azonnal eltávolították a boltok polcairól. Az 1100 kg zöldség 70-80%-át hívták vissza az üzletekből, így ma már biztosan nem találkozhatnak a vásárlók a túlvegyszerezett élelmiszerrel.

A szóvivő szerint a vegyszermaradvány a termelő hibájából maradt az uborkán, aki valószínűsíthetően (a permetezéshez képest) túl korán szerette volna értékesíteni a zöldséget.

Eltűnt a beszállító?

A a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szerint a szálak egy szegedi forgalmazóhoz vezettek, a Tegda & Társa Bt.-hez. A cég növényvédelmi bírságra (15 ezertől 5 millió forintig) és élelmiszerlánc-felügyeleti bírságra (2 milliárd forintig) számíthat. A rovarölő szer úgy maradhatott benne az uborkában, hogy a termelő a permetezés után nem várt eleget, hogy kiürüljön. Ahhoz az egész tételnek a másfélszeresét kellene meg- ennie valakinek egyszerre, hogy megbetegedjen a dimetoáttól. A mérgezésnek egyébként fokozott nyáltermelés és izzadás, szűk pupilla a tünete - tájékoztatott egy tévéinterjúban Zacher Gábor toxikológus.

A Tegda & Társa Építőipari és Kereskedelmi Bt. - a nyilvános cégközlöny adatai szerint - a dorozsmai Vándor utcában rendelkezik telephellyel, és az adóhivatal végrehajtási eljárása folyik ellene.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A delmagyar.hu hírportál szerint nincs nyoma annak, hogy ilyen cég bármikor ott működött volna, vagy valaki ott uborkát termesztene. Két éve bérelt itt szobát irodának a Tegda, de azóta nem tud róluk a porta tulajdonosa.

A lap úgy tudja, a hatóság keresi a céget, és további zöldségszállítmányok után kutat. Azt is vizsgálják, hogy esetleg külföldről hozták-e be az uborkát.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 13. szombat
Ipoly
32. hét
Augusztus 13.
A balkezesek világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?