8 °C Budapest

A hét kérdése: drágul-e a kenyér?

Pénzcentrum
2010. július 12. 05:20

Az idei búzatermés csaknem harmadát elvitte a kedvezőtlen időjárás. Ettől függetlenül kevés a valószínűsége annak, hogy az új kenyérért többet kell majd fizetni. A termés még így is jóval meghaladja a belföldi szükségletet, viszont a felesleget nem egyszerű külföldön eladni. A piaci helyzet persze rossz a gazdáknak, a fogyasztók viszont jól járnak.


Küszködő gazdák

Az idei búzatermés legalább 30 százaléka odavész a rendkívül kedvezőtlen időjárás miatt - erre számít Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Választmányának elnöke. Az elmúlt 10-15 évben nem volt olyan nehéz aratás mint idén. Nem elég, hogy a rengeteg csapadék elvitte a termés egy részét, de természeti csapást túlélő búzatáblákról sem egyszerű betakarítani a gabonát. Az átázott talajon ugyanis a nehéz munkagépek nem tudnak dolgozni. Vancsura szerint nem is aratás, inkább kármentés folyik az országban.

Nagy kérdés, egyátalán megéri-e az erőfeszítés. Az idei búzatermés minőségéről ugyanis semmit sem lehet tudni. A folyamatos esőzések miatt a termelők nem tudták elvégezni a gyomirtási és növényvédelmi munkákat, ráadásul a sok csapadék egyszerűen kimossa a tápanyagokat a búzából. A gazdák költségeit növeli, hogy a nedves szemeket eladás előtt szárítaniuk kell. A kevés termés és a bizonytalan minőség miatt sok gabonatermesztőnek nem fog megtérülni a búzatáblákra fordított pénze - jósolja Vancsura. Állítását alátámasztja, hogy a termés felvásárlása alig-alig folyik. A kereskedők ugyanis nagyon alacsony, kilónként 30 forintos árat kínálnak a kenyérgabonáért.

Bizonytalan pékek

Bár a gazdálkodóknak főhet a fejük, a fogyasztóknak nem kell aggódniuk. A termelők arra számítanak, hogy búzából a legrosszabb esetben is 3,8-4 millió tonna terem, ami bőven fedezi az 1,3-1,4 millió tonnás belföldi szükségletet. A búza miatt nem idegeskednek a pékek sem. Werli József a Magyar Pékszövetség titkára hangsúlyozza, egyelőre "sokismeretlenes" egyenletet kéne megfejteniük ahhoz, hogy meg tudják mondani, drágul-e az új kenyér. A kenyér gyártási költségének egyharmadát kitevő liszt ár mindenesetre aligha lesz magas. Bár rossz a termés, de a raktárakban vannak még eladatlan búzakészletek és arra sem kell számítani, hogy külföldön túl nagy érdeklődés mutatkozna a magyar kenyérgabonára. A környező országokban ugyanis jobb termést takaríthatnak be, mint Magyarországon.

A kenyérsütés többi költségét illetően már nem ennyire rózsás a helyzet. A sütödéknek a többi hazai vállalkozáshoz hasonlóan magas közterheket kell fizetniük, ráadásul egyre drágább a kemencék fűtéséhez használt gáz is. A kenyér önköltségének durván kétharmadát kitevő terhek változása azonban nem érdekli a pékektől kenyeret vásárló kereskedőket. A boltokat csak a liszt árának változása érdekli. Ha az drágul, emelhetjük a kenyér árát, ha nem, akkor általában hiába forszírozunk árváltozást - panaszolja Werli József.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Pénzcentrum vélemény

Tisztán ma még tehát nem lehet látni a kenyér árát illetően. Az biztos, hogy a gyengébb termés ellenére is a szükségesnél jóval több búza kerül a magtárakba. Az is borítékolható, hogy az eső miatti gyenge minőség és a környező országok jó termése miatt a felesleges termést csak alacsony áron lehet eladni. A viszonylag olcsó búzából sem drága liszt, sem drága kenyér nem készülhet, mert ezt a boltok nem fogják hagyni. A kereskedők ugyanis a nehéz gazdasági helyzet miatt egyre kevesebb vevővel találkoznak, aki pedig vásárol az is az olcsó termékeket keresi. A fogyasztók tehát megnyugodhatnak, minimális esélye van annak, hogy az idén többet kell fizetniük mindennapi kenyerükért.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 13:12
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem