23 °C Budapest

Milliárdok a lottón - Hogy is volt ez régen?

Pénzcentrum
2010. május 29. 14:02

A harmadik legnagyobb ötöslottó-nyeremény lehetősége csábította játékra ezen a héten a szerencsevadászokat. A szám impozáns: a várható főnyeremény 2417 millió forint az ötösön, viszont ha lottószelvény mindenkori árát is nézzük, a most megnyerhető összeg az első pillantásra látszónál is jobban a 2003 novemberére felhalmozódott 5 milliárd forintos rekordnyeremény alatt marad.

Egy lottószelvény manapság 225 forintba kerül, mely ár nagyjából a 68-szorosa a lottó 53 évvel ezelőtti indulásakor meghatározott 3 forint 30 filléres árnak. A lottó árának növekedése - a fogyasztói árak emelkedéséhez hasonlóan - évtizedeken át viszonylag lassú ütemű volt, még 1991 elején is az 1957-es ár kb. háromszorosáért lehetett játszani. A 90-es években viszont a felpörgő inflációt követve szinte minden évben 10-10 forinttal emelték a lottójátékok árát. Eközben a játék alapvető szabálya (5 a 90-ből) nem változott, így a főnyeremény elvitelének esélye azonos játékszám mellett az idők folyamán ugyanolyan alacsony maradt, mint volt korábban. Ezeknek a körülményeknek köszönhetően az 1999-re a 100 forintra drágult lottójátékokból megszületett az első milliárdos nyeremény az ötösön.

Lottóláz! Minden idők 3. legnagyobb nyereménye a tét az ötösön

A lottón megnyerhető főnyeremény mértéke két tényezőtől függ, melyből az egyik az alapjáték ára. A másik, hogy az előző hetekben hány szelvénnyel játszottak telitalálatos nélkül, és az adott héten mennyi szelvényt adtak fel a játékosok. A jelenlegi szabályok szerint a héten játékba küldött összes alapjáték árának 46%-a kerül a bruttó nyereményalapba. Ennek a 25%-a személyi jövedelemadó címén az államkasszába folyik, míg a háromnegyedét felosztják a négy nyerőosztály (kettesek, hármasok, négyesek, ötösök) között a következő táblázatban látható arányok szerint.


Mindezekből kiszámolható, hogy az alapjátékok árának 10,35%-át - vagyis minden 225 forintból kicsivel több, mint 23 forintot - fordítják a tipikusan hétről-hétre halmozódó főnyereményre. Az elmúlt héten például összesen több mint 5,4 millió darab lottószelvénnyel játszottak az ötösön, ami a múlt szombatra 125 millió forintot meghaladó mértékben emelte az öttalálatossal elvihető összeget.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)


A most megnyerhető főnyeremény - mivel még csak a 24. hete halmozódik - jócskán alatta marad a 2003-ban 39 héten keresztül halmozódott 5,092 milliárd forintos rekordnyereménynek. Az akkori pénzösszeg nominálisan több mint a duplája, reálértéken pedig - az azóta bekövetkezett nagyjából 40%-os fogyasztói áremelkedés miatt - majdnem a háromszorosa a most megnyerhető főnyereménynek. A háromszoros szorzó igaz a nyereményből megjátszható alapjátékok számára is. 2003-ban majd' 34 millió szelvényt adhatott volna fel az akkori 150 forintos lottóból a rekordnyeremény gazdája, a ma esti sorsoláson elvihető összeg pedig "csupán" alig 11 millió kombináció játékba küldésére elegendő.

Erről ne maradj le!
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?