16 °C Budapest

Milliárdok a lottón - Hogy is volt ez régen?

Pénzcentrum
2010. május 29. 14:02

A harmadik legnagyobb ötöslottó-nyeremény lehetősége csábította játékra ezen a héten a szerencsevadászokat. A szám impozáns: a várható főnyeremény 2417 millió forint az ötösön, viszont ha lottószelvény mindenkori árát is nézzük, a most megnyerhető összeg az első pillantásra látszónál is jobban a 2003 novemberére felhalmozódott 5 milliárd forintos rekordnyeremény alatt marad.

Egy lottószelvény manapság 225 forintba kerül, mely ár nagyjából a 68-szorosa a lottó 53 évvel ezelőtti indulásakor meghatározott 3 forint 30 filléres árnak. A lottó árának növekedése - a fogyasztói árak emelkedéséhez hasonlóan - évtizedeken át viszonylag lassú ütemű volt, még 1991 elején is az 1957-es ár kb. háromszorosáért lehetett játszani. A 90-es években viszont a felpörgő inflációt követve szinte minden évben 10-10 forinttal emelték a lottójátékok árát. Eközben a játék alapvető szabálya (5 a 90-ből) nem változott, így a főnyeremény elvitelének esélye azonos játékszám mellett az idők folyamán ugyanolyan alacsony maradt, mint volt korábban. Ezeknek a körülményeknek köszönhetően az 1999-re a 100 forintra drágult lottójátékokból megszületett az első milliárdos nyeremény az ötösön.

Lottóláz! Minden idők 3. legnagyobb nyereménye a tét az ötösön

A lottón megnyerhető főnyeremény mértéke két tényezőtől függ, melyből az egyik az alapjáték ára. A másik, hogy az előző hetekben hány szelvénnyel játszottak telitalálatos nélkül, és az adott héten mennyi szelvényt adtak fel a játékosok. A jelenlegi szabályok szerint a héten játékba küldött összes alapjáték árának 46%-a kerül a bruttó nyereményalapba. Ennek a 25%-a személyi jövedelemadó címén az államkasszába folyik, míg a háromnegyedét felosztják a négy nyerőosztály (kettesek, hármasok, négyesek, ötösök) között a következő táblázatban látható arányok szerint.


Mindezekből kiszámolható, hogy az alapjátékok árának 10,35%-át - vagyis minden 225 forintból kicsivel több, mint 23 forintot - fordítják a tipikusan hétről-hétre halmozódó főnyereményre. Az elmúlt héten például összesen több mint 5,4 millió darab lottószelvénnyel játszottak az ötösön, ami a múlt szombatra 125 millió forintot meghaladó mértékben emelte az öttalálatossal elvihető összeget.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


A most megnyerhető főnyeremény - mivel még csak a 24. hete halmozódik - jócskán alatta marad a 2003-ban 39 héten keresztül halmozódott 5,092 milliárd forintos rekordnyereménynek. Az akkori pénzösszeg nominálisan több mint a duplája, reálértéken pedig - az azóta bekövetkezett nagyjából 40%-os fogyasztói áremelkedés miatt - majdnem a háromszorosa a most megnyerhető főnyereménynek. A háromszoros szorzó igaz a nyereményből megjátszható alapjátékok számára is. 2003-ban majd' 34 millió szelvényt adhatott volna fel az akkori 150 forintos lottóból a rekordnyeremény gazdája, a ma esti sorsoláson elvihető összeg pedig "csupán" alig 11 millió kombináció játékba küldésére elegendő.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06