14 °C Budapest

Órát vásárolsz? Erre figyelj...

Pénzcentrum
2010. június 2. 15:02

Kevesen tudják, de az órák bruttó 10.000 Ft feletti vételár esetén kötelező jótállás alá eső termékek, amelyre vonatkozóan jótállási jegyet kell kiállítani (akárcsak például egy televízió, vagy egy mosógép vásárlásakor) -tájékoztat a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete.

Meghibásodása esetén a vásárlástól számított 1 év jótállás mindenképpen kedvezőbb bizonyítási teher mellett véd minket. Sőt, jótállási időn túli javítások esetén, ha annak díja anyagköltségekkel együtt meghaladja a bruttó 20.000 Ft-ot, akkor újabb fél év kötelező jótállást kell kapnunk! Így 9.990 Ft-os óra esetén érdemes elgondolkodni ne vegyünk-e leglább 15 Ft-al drágább órát, vagy hogy ne javíttassuk meg drágán vett régi óránkat ahelyett, hogy megint újat vennénk.

Sajnos a jótállási jegyek kiállításával sokszor még a nagyobb áruházak is elég slendrián módon bánnak, holott ennek a kiállítása minden az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet mellékletében szereplő termék esetén kötelező. Már pedig ki gondolná, de a mellékletben szerepelnek az órák is bruttó 10.000 Ft feletti vételár esetén. Így ha akár nagyobb üzletben, akár a piacon vásárolunk egy órát, fontos figyelni rá, hogy a jótállási jegyet megfelelően állítsák ki részünkre.

A jótállási jegyen fel kell tüntetni:

a) a forgalmazó nevét és címét,
b) a fogyasztási cikk megnevezését, típusát, gyártási számát, továbbá - ahol alkalmazható - azonosításra alkalmas részeinek meghatározását,
c) a gyártó és - külföldről származó termék esetén - az importáló nevét, címét,
d) a fogyasztót a jótállás alapján megillető jogokat, azok érvényesíthetőségének határidejét, helyét és feltételeit,
e) a vásárlás vagy az üzembe helyezés időpontját.

Mit tehetünk abban az esetben, ha a jogszabályi kötelezettség ellenére mégsem állították ki a jótállási jegyet?

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyrészt ennek az elmulasztását érdemes jelezni a fogyasztóvédelmi hatóság irányába, másrészt pedig ilyenkor sem veszett fejsze nyele az igényeink intézése, ugyanis a jótállási jegy szabálytalan kiállítása vagy a fogyasztó részére történő átadásának elmaradása nem érinti a jótállási kötelezettségvállalás érvényességét. Viszont erre az esetre gondosan őrizzük meg a vásárlást igazoló bizonylatot, mert egyébként nem tudjuk bizonyítani, hogy hol és kinél vásároltuk a meghibásodott órát.

Mit jelent nekünk az 1 év kötelező jótállás?

A hétköznapi néven garanciaként ismert jótállás jelentősége abban áll, hogy annak időtartama alatt a meghibásodásról vélelmezni kell, hogy az gyártási hiba eredetű. Azaz mindaddig, amíg a forgalmazó nem bizonyítja be saját költségén kért szakértői véleménnyel alátámasztva azt, hogy a hiba oka a vásárlást követően keletkezett (például rendeltetésellenes használat; így tipikusan nem vízálló óra víznek való kitétele), addig köteles a terméke javítani, cserélni, vagy ha ez nem lehet, akkor a vételárat leszállítani, esetleg a vételárat visszafizetni.

Mi a helyzet a garanciaidőn túli javításokkal?

A javítással kapcsolatos jótállási kötelezettség a szolgáltatást nyújtó vállalkozót terheli, ha a javítás összes költsége meghaladja bruttó 20.000 Ft-ot. Ebben az esetben köteles jótállási jegyet kiállítani, akárcsak új óra vásárlásánál. A felelősség pedig a javításról szóló bizonylat kiállításától és az óra fogyasztó részére történt visszaadásától hat hónapon át terheli. Nagyobb értékű órák (több tízezer forint) esetén így a jótállási és szavatossági idő (három év jelen esetben) eltelte után is érdemes elgondolkodni azon, hogy nem járunk-e jobban egy javítással, mint egy új óra vásárlásával.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 5. 20:40