17 °C Budapest

Órát vásárolsz? Erre figyelj...

Pénzcentrum
2010. június 2. 15:02

Kevesen tudják, de az órák bruttó 10.000 Ft feletti vételár esetén kötelező jótállás alá eső termékek, amelyre vonatkozóan jótállási jegyet kell kiállítani (akárcsak például egy televízió, vagy egy mosógép vásárlásakor) -tájékoztat a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesülete.

Meghibásodása esetén a vásárlástól számított 1 év jótállás mindenképpen kedvezőbb bizonyítási teher mellett véd minket. Sőt, jótállási időn túli javítások esetén, ha annak díja anyagköltségekkel együtt meghaladja a bruttó 20.000 Ft-ot, akkor újabb fél év kötelező jótállást kell kapnunk! Így 9.990 Ft-os óra esetén érdemes elgondolkodni ne vegyünk-e leglább 15 Ft-al drágább órát, vagy hogy ne javíttassuk meg drágán vett régi óránkat ahelyett, hogy megint újat vennénk.

Sajnos a jótállási jegyek kiállításával sokszor még a nagyobb áruházak is elég slendrián módon bánnak, holott ennek a kiállítása minden az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX. 22.) Korm. rendelet mellékletében szereplő termék esetén kötelező. Már pedig ki gondolná, de a mellékletben szerepelnek az órák is bruttó 10.000 Ft feletti vételár esetén. Így ha akár nagyobb üzletben, akár a piacon vásárolunk egy órát, fontos figyelni rá, hogy a jótállási jegyet megfelelően állítsák ki részünkre.

A jótállási jegyen fel kell tüntetni:

a) a forgalmazó nevét és címét,
b) a fogyasztási cikk megnevezését, típusát, gyártási számát, továbbá - ahol alkalmazható - azonosításra alkalmas részeinek meghatározását,
c) a gyártó és - külföldről származó termék esetén - az importáló nevét, címét,
d) a fogyasztót a jótállás alapján megillető jogokat, azok érvényesíthetőségének határidejét, helyét és feltételeit,
e) a vásárlás vagy az üzembe helyezés időpontját.

Mit tehetünk abban az esetben, ha a jogszabályi kötelezettség ellenére mégsem állították ki a jótállási jegyet?

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egyrészt ennek az elmulasztását érdemes jelezni a fogyasztóvédelmi hatóság irányába, másrészt pedig ilyenkor sem veszett fejsze nyele az igényeink intézése, ugyanis a jótállási jegy szabálytalan kiállítása vagy a fogyasztó részére történő átadásának elmaradása nem érinti a jótállási kötelezettségvállalás érvényességét. Viszont erre az esetre gondosan őrizzük meg a vásárlást igazoló bizonylatot, mert egyébként nem tudjuk bizonyítani, hogy hol és kinél vásároltuk a meghibásodott órát.

Mit jelent nekünk az 1 év kötelező jótállás?

A hétköznapi néven garanciaként ismert jótállás jelentősége abban áll, hogy annak időtartama alatt a meghibásodásról vélelmezni kell, hogy az gyártási hiba eredetű. Azaz mindaddig, amíg a forgalmazó nem bizonyítja be saját költségén kért szakértői véleménnyel alátámasztva azt, hogy a hiba oka a vásárlást követően keletkezett (például rendeltetésellenes használat; így tipikusan nem vízálló óra víznek való kitétele), addig köteles a terméke javítani, cserélni, vagy ha ez nem lehet, akkor a vételárat leszállítani, esetleg a vételárat visszafizetni.

Mi a helyzet a garanciaidőn túli javításokkal?

A javítással kapcsolatos jótállási kötelezettség a szolgáltatást nyújtó vállalkozót terheli, ha a javítás összes költsége meghaladja bruttó 20.000 Ft-ot. Ebben az esetben köteles jótállási jegyet kiállítani, akárcsak új óra vásárlásánál. A felelősség pedig a javításról szóló bizonylat kiállításától és az óra fogyasztó részére történt visszaadásától hat hónapon át terheli. Nagyobb értékű órák (több tízezer forint) esetén így a jótállási és szavatossági idő (három év jelen esetben) eltelte után is érdemes elgondolkodni azon, hogy nem járunk-e jobban egy javítással, mint egy új óra vásárlásával.

 

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem