Most vegyél farmert! Komoly drágulás jöhet

MTI
2010. május 18. 13:32

Közel tizenöt éves csúcson van a pamut ára, ami elsősorban a farmerruházati termékek alapanyagának, a denimnek a drágulásában érezteti hatását.

Német lapbeszámolók szerint csupán tavaly 37 százalékkal emelkedett a pamut ára a nemzetközi piacon, miután az idén immár az ötödik egymást követő évben haladta meg a kereslet a kínálatot - amire 50 év óta nem volt példa - és apadóban vannak a készletek is: nemcsak a gyapot terméskilátásainak romlása miatt, hanem azért is, mert India - a világ második legnagyobb pamutexportőre - nemrégiben betiltotta a kivitelt az év hátralevő részére.


Az amerikai mezőgazdasági minisztérium becslése szerint az idén a pamut kínálata 3 százalékkal maradhat el a kereslettől.
Ágazati beszámolók szerint a denim szövetet előállító cégek szinte hetente emelik a nagykereskedelmi árat, míg korábban általában évente volt változás a gyapottermés függvényében. A nagy mértékű áremelkedést elsősorban az idézte elő, hogy az Egyesült Államokban és a feltörekvő országokban megnőtt az alapanyag felhasználása.


Emiatt a nagy farmergyártók arra számítanak, hogy az év végén, a jövő év elején emelkednek gyártási költségeik a pamut alapú anyagok drágulása miatt, s a többletköltségeket igyekszenek majd a vásárlókra hárítani.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Így szakadt szét a magyar társadalom: ez a 10 legolcsóbb és legdrágább Petőfi utca itthon

A Pictorial Collective-vel karöltve készítette el az elmúlt egy év leforgása alatt a Petőfi utcák népe című fotósorozatot, aminek kapcsán Stiller Ákossal beszélgettünk

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. november 28. kedd
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem